ZEYTİNYAĞI, DONDURMA VE TUZ VE DE TONİ CAFARELLİ

  • 0
  • 2.617
Yazı Boyutu:

İtalya’dan İzmir’e bir tadım konuğumuz vardı.
Dondurma Kralı Toni Cafarelli Eldor İzmir Fabrikası’nın konuğu olarak bir haftalığına İzmir’deydi. Mükemmel lezzetler yarattı ve bu lezzetleri dondurma ile birleştirerek harika bir yaz sofrası oluşturdu. Eldor’un aşçılarına Sicilya’nın özel lezzeti dondurma yapımını öğretti. Artık her Çarşamba Eldor çalışanları bu İtalyan lezzetini tatma şansını yakalayacak. 
Menülerini hazırlarken Toni Cafarelli ile keyifli sohbetimize başladık. Menülerini oluştururken ve dondurmalarını yaparken mutlaka taze meyve ve sebze kullandığını dile getiren Cafarelli bu konuda o kadar iddialı ki hangi noktadaysa en fazla 30 km’lik çember içinde var olan ürünleri tercih ediyor. İşte bu nedenle biz de ona uyduk ve dondurmanın üstüne konacak yeşil yaprakları çam ağacından kendi ellerimizle topladık. Onu “Dondurma Kralı” olarak tanıdığımızdan bize hazırladığı menü dondurmalardan oluşuyordu.
Menünün ilk lezzeti, Eldor Yönetim Kurulu Başkanı Pascale Forte’nin kendi zeytinliğinden hazırlattığı zeytinyağı ile dondurma kremalı kızarmış ekmekti. Ardından ünlü şefin hazırladığı sebze içinde hamsili dondurma, balıklı haşlanmış sebze soslu spagetti ve tatlılar, her birimiz için bundan sonra da arayacağımız tatlara dönüştü. Cafarelli’nin hazırladığı mükemmel yemekler içindeki favorim ise haşlanmış armut içinde eritilmiş bitter çikolatalı tarçınlı dondurma. Her biri birbirinden farklı bu lezzetleri tatmak kesinlikle bir ayrıcalık.
 
Dondurma, zeytinyağı ve tuz kulağa birbirine yakışmayacak ve özellik olarak birbirinden çok farklı olan bir üçlü olarak gelse de Toni Cafarelli bu tatlarla öyle özel bir lezzet oluşturdu ki ona TAT SİHİRBAZI demek yanlış olmaz.

Ferhan AVCI'nın dondurma kıralı ile yaptığı röportajı aşağıda:
 
Ferhan Avcı: TONİ, Dondurma senin için bir uzmanlık alanı olmuş neden dondurmayı seçtin?
Dondurmayı seçmemin nedeni, kusursuz oranlarla bir araya getirilen bazı renklerin iyice harmanlanması ve soğutulması ile elde edilen bir ürün olması. Katkım var mı bilmiyorum ama İtalyanların en çok tercih ettiği iki ürün zeytinyağı ve dondurma. Dondurmayı farklı tatlarla karıştırıp çok özel lezzetler oluşturabildiğimi fark ettim ve daha da iyisini yapabilmek için dondurmaya yönlendim. Bu tercihimin doğru olduğunu her gün daha iyi anlıyorum.
 
FA:İtalya’dan Türkiye’ye bir İtalyan firmasına yemek kursu için geldin. Ne düşünmüştün?
Eldor ve Pascale Forte’yi yakından tanıyor ve takip ediyoruz. Forte yaptıklarını her zaman takdir ettiğimiz bir vatandaşımız. Geldiğimde gördüm ki mutfak bir fabrika mutfağından çok daha zengin. İtalyan damak tadının Türk damak tadına yakın olmasını kullanarak, bize özgü pek çok tadı burada çalışanlarına göstermesi çok hoşuma gitti. Zeytinyağları ve kendi bağlarından yarattığı şaraplar gerçekten dünyada az rastlanır lezzetler. 3 şarap da mükemmel ve kesinlikle tatmalısınız.
 
 
FA: Toni Cafarelli hayatta neyi önemsiyor?
Sicilyalı olmak sizin ülkenizde İzmirli olmak gibi. Benim yaşam tarzım ve felsefem yaşadığım bölge ile tam anlamıyla uyumlu. Sicilyalı olmaktan gurur duyuyorum. Hayattaki en önemli eserimin de kızım Giulia olduğunu söyleyebilirim. Kızıma bağlılığım ve birlikte mutluluğumuz benim için tarif edilemez bir duygu. En kısa zamanda onu da Türkiye’ye getireceğim.
 
FA: İzmir’de nereleri gezdiniz?  
Alaçatı’da haftasonu size özgü bir kahvaltı mekânına gittik. Mesleğim gereği mutfağın zenginliğini araştırdım. Ekmek içinde hangi malzemeler var? Neyle neyi birleştirmişler? Tatların kardeşliği nasıl kullanılmış? İster istemez İzmir’de yaptığım gezilerde yemekleri gözlemledim.
 
FA: İzmir de bir kurs açmak veya daha farklı bir düşünceniz var mı?
Aslında teklif gelirse neden olmasın? Türkiye’de bir kurs açıp dondurma eğitimi vermek çok hoşuma gider. Burada zaman, mekan önemli. Belki ilerde böyle bir teklif gelir ve bende değerlendiririm. J
 
FA: Haftasonu gezi fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla takım değiştirmişsin.
Takım değiştirmedim ancak Fenerbahçe fanatikliğine adım attım diyebiliriz.
 
FA: Dondurma Kralı olmanın sebebi nedir?
Sevmek. Sevdiğin işi yaparsan en iyisini yaparsın. Meslek sırrı desem nasıl bir cevap olur çok rastlanır değil mi?  Taze süt, kaymak ve 30 km’lik çember içindeki taze meyve ve sebzeler. Fıstık ve bademi biraz daha uzaktan getirebiliyorum onlarda kurutulmuş olduğu için. Ama taze olmayan hiçbir ürün dondurmanın bulunduğu ortamda bile olmuyor. Her yönü ile hayata genç gözlerle bakanlara dondurmamı tattırıyorum. 
 
FA: Genç gözlerle bakmasalar da bu lezzetleri tadınca eminim onlarda gençleşiyordur. Hangi ünlüler senin menülerini tatma şansını yakaladı?
Sayıca o kadar fazlalar ki tek tek saymamı bekleme benden. Fakat şunu söyleyebilirim Berlusconi bile benim menülerimi tattı, Hilton’da da yemek yaptım. Ferrari ekibine de . Geçtiğimiz aylarda 2 günlüğüne Eskişehir’e yemek kursu için gittim. Dezavantajlı bir bölgede özel bir gruba menülerimi tattırdım. Onlarla oturduk, konuştuk, dans ettik, birlikte oyun oynadık ve bu beni çok mutlu etti. Hilton’da birilerine hizmet etmekten çok daha fazla doyum verdi bana bu 2 gün. Son derece mutlu oldum.  Ben işimi seviyorum ve damak tadını önemseyen herkesi önemsiyorum. Türkiye’ye de her fırsatta gelmek istiyorum. Her geldiğimde çok daha fazla şey öğreniyorum.
 
Bizi de davet edip 3 uyumsuz gibi görünen lezzetli bir arada tattırdığın için çok teşekkürler….
Pascale Forte’nin şarapları eşliğinde hazırlanan “Dondurma Kralı” nın sihirli menülerini ve özellikle dondurmasını tadan Eldor çalışanları İtalyan bir firmada çalışmanın ayrıcalığını yaşadı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!

Arşiv