Dünyadaki ilk ve tek ‘Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ İzmir’de

  • 0
  • 738
 Dünyadaki ilk ve tek ‘Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ İzmir’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Philip Morris/Sabancı’nın Torbalı’daki üretim tesislerinde yaklaşık 1 milyon dolar yatırımla Oryantal Tütün Agronomi Merkezi kuruldu. Merkez bünyesinde geliştirilen iyi tarım uygulamaları tarlaya aktarılarak, oryantal tütünde dünya lideri olan Türkiye’nin tütün üretiminde sürdürülebilirlik, verimlilik ve kalitenin artmasına katkı sağlanacak. Agronomi Merkezi, Philip Morris International’in en önemli eğitim üslerinden biri oldu. 
Türkiye’de tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlayan büyük yatırımları hayata geçiren Philip Morris/Sabancı, bu çalışmalara güç katacak çok önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Philip Morris/Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki üretim tesislerinde açılan ‘Oryantal Tütün Agronomi ve Eğitim Merkezi’, 160 ülkede faaliyet gösteren Philip Morris International’ın dünya genelindeki ilk ‘Oryantal Tütün Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ oldu.

Türkiye, araştırma ve eğitim üssü oldu…
Tütün üretimi, Türkiye’nin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Dünya genelindeki ‘oryantal tütün’ üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Türkiye, bu alanda ‘dünya lideri’ konumunda bulunuyor. Türkiye ayrıca 48 ülkeye tütün ihracatı gerçekleştiriyor. Yaklaşık 70 bin tütün çiftçisi olan Türkiye’de 350 bin kişi geçimini tütün tarımından sağlıyor. Dünya genelinde güçlü bir rekabetin yaşandığı tütün tarımında; Türkiye’nin rakipleri arasında Yunanistan, Makedonya gibi ülkeler yer alıyor.

Türk tütününün lider destekçisi konumunda bulunan Philip Morris International ise son 15 yılda toplam 2,2 milyar TL’lik tütün alımı gerçekleştirdi. Tütün tarımındaki mevcut rekabet ortamında uygun maliyetle, en yüksek kalitenin sunulması gerekiyor. Philip Morris/Sabancı bu doğrultuda tütün kalitesi ve verimini desteklemek amacıyla ilk özel sektör girişimini hayata geçirdi. Türkiye, bu alanda bilgi, araştırma ve eğitim üssü olarak konumlandırılmış oldu.

Özel sektörde bir ilk…
Agronomi Merkezi, tütün yetiştiriciliği konusunda ‘Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu’ belgesine sahip ilk merkez olma özelliğini taşıyor. 4 sera, tütün bakım odası, tohum işleme odası ve deposu, laboratuvar gibi bölümlerin yer aldığı merkezde yapılacak araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle oluşturulan iyi ve modern tarım uygulamalarının tarlalara aktarılması sağlanacak.

Agronomi Merkezi’nde verimliliği artıran modern tarım teknikleri, yeni tütün çeşitlerinin geliştirilmesi gibi araştırma çalışmalarının yanı sıra sektör temsilcilerine yeni tarım teknikleri kazandırılması ve eğitim çalışmaları da gerçekleştirilecek. Örneğin, Agronomi Merkezinde uygulanan çift dikim ile tütün yetiştiriciliğinde verim yaklaşık yüzde 35 artıyor, modern tütün kurutma sistemi ile maliyette yüzde 20 düşüş sağlanıyor.

Türk ekonomisine ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlıyoruz

Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Filiz Yavuz Diren, dünya genelindeki ‘oryantal tütün’ üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Türkiye için tütün tarımının çok büyük bir ekonomik değer olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Philip Morris International olarak son 15 yılda Türkiye’den 2,2 milyar dolar değerinde oryantal tütün alımı gerçekleştirdik. Sürdürülebilir tarımı güçlendirmek amacıyla önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri; iş ortaklarımızla birlikte 2009 yılında başlattığımız ‘Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı’. Bu program ile Adıyaman ve Hatay’ın köyleri ile dünya pazarları arasında bir ihracat köprüsü kurduk, refahın artmasını sağladık. Bir diğeri de Oryantal tütünde verim ve kaliteyi artıracak, maliyetleri düşürecek; dolayısıyla Türk tütününün rekabetçiliğini yükseltecek “Agronomi ve Eğitim Merkezi”. Bir yandan Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirirken, diğer yandan tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarım için örnek bir model oluşturuyoruz. Özel sektör olarak sosyo ekonomik getirileri bu kadar yüksek bir çalışmayı gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz. Bu doğrultudaki çalışma ve yatırımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz…”


Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı
Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yürütülen program,’ihraç edilebilir kalitede oryantal tütünün Adıyaman ve Hatay’da yetiştirilerek, ‘Türk tütününün dünyadaki rekabetçiliğinin artırılması’ ve ‘tütünün bölgede yeniden bir geçim aracı haline getirilmesi’ amaçlarıyla hayata geçirildi. Program ile yaklaşık 5 bin 500 çiftçinin yetiştirdiği tütün alınır hale geldi. Program sayesinde Adıyaman ve Hatay’da üretilen ve satın alınan oryantal tütün tutarı, son 5 yılda 65 milyon dolara ulaştı. Bölgedeki tütün üretimine ilişkin Ar-Ge faaliyetleri, eğitim programları, ekipman ve örnek çiftlikler için yaklaşık 3,5 milyon dolar ek yatırım yapıldı. Adıyaman ve Hatay’ın 205 köyü ile dünya pazarları arasında bir “Ticaret Köprüsü” kuruldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ekonomik analiz de, Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı ile olumlu sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Analize göre; Adıyaman ve Hatay’daki Tütün Tarımı ve Kalkınma Programının uygulandığı yerlerde; ekonominin canlandığı, refah seviyesinin arttığı ve gurbette çalışma oranının azaldığı tespit edilmiştir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv