Kadına Yönelik Şiddet Paneli

  • 0
  • 801
Yazı Boyutu:

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla, Rotary 2440. Bölgeyebağlı 8. grup kulüpleri olan Güzelyalı, Alsancak, Dokuz Eylül, Kordon ve BucaRotary kulüpleri, Inner wheel 244. Bölge federasyonu ile ortaklaşa KordonRotary Kulübü Organizasyonu ile “Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk Gelinler”paneli düzenledi. Panele yaklaşık yüz kişi katıldı.

8. Grup Bölge Başkan Yardımcısı Yeşim Akiçiçek’in açılışkonuşmasının ardından Rotary 2440 Bölge Başkanı Esat Kardıçalı ve InnerWheel244. Bölge Federasyonu Başkanı Sümer Erdinç birer konuşma yaptı. Konuşmalarınardından, Rotary Halkla İlişkiler komite başkanı Nedim Atilla’nınmoderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu EgeBölge temsilcisi Engin Demir, İzmir Barosu mensubu avukat  Aytül Arıkan, Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ayla Çelik, Uzman Psikolog AileDanışmanı Ferhan Bıçakçılar katıldı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Ege Bölge TemsilcisiEngin Demir,  Kanada’da yapılan bir araştırmada  erkeklere sorulan “ kadınların size neyapmasından korkarsınız” sorusuna “gülmesinden” şeklinde cevap veren erkeklerekarşın, kadınlara sorulan “erkeklerin size ne yapmasından korkarsınız” sorusunakadınların “öldürmesinden” şeklinde yanıt verdiğini kaydederek, “Kişiyi baskıaltında tutan her türlü baskı ve anlayışa şiddet diyoruz. İçinde olduğunda aileiçi şiddet diyoruz. Türkiye’de eşini döven erkek sayısının bilinen rakamı 1milyon 100 bin” diye konuştu.

Avukat  Aytül Arıkanise günümüzde şiddeti kanıksamanın şiddeti hayatın bir parçası haline getirmekgibi bir konu haline getirdiğini ifade etti.  Şiddete maruz kalan kadınların 183’ü aradığındaaile ve sosyal politikalar bakanlığı biriminin start aldığını anlatan Arıkan, “Yada 400 00 04 numaralı telefon yada adliyede 331 numaralı odadan bizeulaşabiliyorlar. Bir telefon bile ciddi hayatlar kurtarır. Sen ihtiyaç duyduğundabiz buradayız diyebiliriz” dedi.

Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ayla Çelik deTürkiye’de 10 kadından sadece 3’ünün eşinden izin almadan sokağa çıkabildiğinedikkat çekerek, şöyle konuştu: “ Türkiye’de 14 ilde yani 14 pilot bölgedeşiddeti önleme ve izleme merkezi açıldı. Bununla birlikte böylece 21 bin 136tedbir kararı alındı. Şiddeti önlem merkezi “Şömin” e açıldığı günden beri 1622bireysel müracaat var. Kadının barınma ihtiyacı varsa eğer kadının öncelikleribelirlenir çoğu çok travmatik durumdan geldiği için psikolojik müdahale edilirpsikiyatrik destek sağlanır, bedensel bir yara var ise müdahale yapılır, uzunsüre kalacaksa kadın sığınma evine alınır. 6284 sayılı kanun kapsamında eşiölmüş yada boşanmış, istemi dışında hamile kalıp ailesinin bilinmemesi istenenkadınlara yada hapishaneden çıkmış gidecek hiçbir yeri olamayan kadınları kadınsığınma evine alıyoruz. Kadın sığınma evinde kadınlara güçlendirme yapıyoruz.Kadın konuk evi İzmir’in 2 tane 76 kişilik kadın konuk evi, bir tane de ilkkabul birimimiz var. Yasaya göre 50 bin nüfusu olan yerler kadın konuk evi açmakzorundadır yasası geldi.”

Uzman Psikolg Aile Danışmanı Ferhan Bıçakçılar da  günümüzde kadının yeri ve konumunun daha dagüçlenir hale geldiğini kaydederek “ Fakat bir erkek kendi özgüveni yoksakadının yükselmesini tolere edemiyor. Kadının karşısında kedini çaresiz halegelen erkek şiddete başvuruyor. Erkek eğitilir bilinçlendirilirse şiddetortadan kalkar. Evlenmelerin azalması da bundan yani şiddet ailenin bütünlüğünüve varlığını azaltıyor. Bütün sorunun kaynağı kadının değersizlik hissi,erkeğin ise yetersizlik hissi.. Özellikle sivil toplumculara bu konuda çokgörev düşüyor” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv