MESLEKİ EĞİTİME VERİLEN ÖNEM ARTIRILMALI

  • 0
  • 563
 MESLEKİ EĞİTİME VERİLEN ÖNEM ARTIRILMALI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Türkiye’nin tüm olanaklarına rağmen koordinasyonsuzluk ve planlama yetersizliği yüzünden ülkedeki işsizliği önemli ölçüde giderecek olan nitelikli teknik eleman gibi önemli istihdam potansiyelini yeterince değerlendiremediğini söyledi.

Her yıl sayısı milyonlara varan gencimizi üniversite kapılarında hayal kırıklığı ve maceraya atmak yerine, topyekün mesleki ve teknik eğitime önem veren bir ’zihniyet değişimiyle’ bu önemli sosyo ekonomik soruna çözüm bulunabileceğini ifade eden Saka, “Türkiye’de eğitim sisteminin, ülkedeki ekonomik koşullarda istihdam olanağı olan, reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, mesleki ve teknik eğitime önem verilmesi gerekmektedir.  Sanayici ile koordineli çalışan mesleki teknik liselerin artırılması ve yüksek okulların cazip hale getirilmesi, hem sanayicinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılar hem de ülkedeki işsizlik sorununun giderilmesine katkıda bulunur” dedi.

‘ALGININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR’
Türkiye’de mesleki eğitime gerektiği kadar önem verilmediğini dile getiren Saka, Gençlerimiz eğitimde yanlış tercihler yapıyor ya da yanlış tercihlere yönlendiriliyor. Aileler, ‘Evladım üniversite bitirsin de hangisini bitirirse bitirsin.’ düşüncesiyle hareket ediyor. Gençlerimizin bir kısmı Türkiye’de yeterli iş imkanı olmayan alanlarda eğitim görüyor, hal böyle olunca da sayısız üniversite mezunu genç sokaklarda işsiz geziyor. Buna rağmen gençlerin büyük bölümü, teknik ya da ara eleman niteliğindeki işlere yeterince değer vermiyor. Asıl sorunun burada olduğunu düşünmekteyim. Bu algının değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ÖZENDİRİLMELİ
Saka, üniversiteye girememenin ailelerde ve gençlerde hayal kırıklığı oluşturmaması gerektiğini ve ülkede herkesin doktor, avukat ya da mühendis olması gibi bir durumun gerçekçi olmadığını kaydederek, şu görüşleri dile getirdi:
“İş arayan kesimin büyük bölümünde iş garantisi olan ‘masa başı iş’ arayışı var. Oysa günümüzdeki sanayici ve kobilerin, mesleği olan, üreten, verimli olan, üretirken kurumunu düşünen, nitelikli ara elemana şiddetle ihtiyacı bulunmaktadır. Asıl iş garantisi budur. Bu özelliklere sahip olan kişiler özel sektörde her zaman iş bulabilir. Özellikle ailelerin çocuklarını, gençlerin de kendilerini ’bir meslek sahibi olarak’ pratik iş yaşamına yönelik geliştirmeleri gerekiyor.

İKİLİ EĞİTİM GELİŞTİRİLMELİ
Mesleki eğitimde OSB’ler ile birlikte başta sanayi veya ticaret odalarının da aktif hale getirilerek mesleki eğitimde etkin görev almalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini de vurgulayan Saka, OSB’lerde üretimin yanı sıra eğitim de yapılarak, sanayicinin aradığı nitelikli elemanlar OSB içinde açılacak okullarda karşılanabilir. Nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla öğrencilerin yarım gün teorik ve yarım gün de uygulamalı eğitimlerini OSB’deki okullarda aldıkları zaman, mezun öğrenciler eğitim aldıkları OSB’lerde zorlanmadan iş bulabilecek ve sanayi kuruluşlarınca da tercih edilecektir” şeklinde konuştu.

NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN ALİAĞA’NIN GERÇEĞİ
Aliağa’daki nitelikli teknik eleman ihtiyacına da değinen Saka, “Bizim limanlarımıza yılda 5 bin gemi yanaşıyor. Her gemiye bir gemi adamı koysanız 5 bin kişiye iş imkanı yaratmış olursunuz. Metalurji konusunda Aliağa, Türkiye'nin yüzde 24lük ihtiyacını karşılıyor. Ama bu sektörde ara eleman konusunda sıkıntılar var. Aliağa’da 3 bin 500 megavat enerji üretiliyor ve bu rakamın önümüzdeki dönemde 5 bin megavata çıkacak olmasına rağmen yüksek gerilim hattı sertifikalı teknisyen iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. ALOSBİ’nin tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde binlerce çalışana ihtiyaç duyulacak. Nitelikli teknik eleman Aliağa’nın gerçeğidir. Bu noktada ailelerimizin ve gençlerimizin geleceği görerek hayatları için çok önemli bir konuda doğru tercih yapmaları gerekmekte” dedi.

‘ODA OLARAK İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ’
Oda olarak, bölgede nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik olarak ilçemiz ve bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla da işbirliği projelerini hayata geçirmeye hazır olduklarını dile getiren Saka, Daha önce Milli Eğitim Müdürlüğü ile proje kapsamında meslek tanıtım toplantıları ve fabrika gezileri gerçekleştirdiklerini, mesleki eğitimin öneminin ailelere anlatılması noktasında da çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Üniversite mezunu olup da işsiz olan gençlerimiz için de UMEM Beceri 10 kursları ile bölgemizde ihtiyaç duyulan sektörlere ara eleman kaynağı oluşturabiliriz. Bu noktada nitelikli teknik eleman eksiği olduğunu ifade eden kurumlarında, bölgedeki eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak açılacak kurslarla ara eleman kaynağının oluşturulması noktasında destek vermeleri de önem arz etmektedir.” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv