Namık Kuyumcu adına Dersim'de kütüphane

  • 0
  • 932
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi Kültür veSanat Danışmanı, Türkiye Yazarlar Sendikası Ege Temsilcisi, İzmir Aydın veSanatçılar Platformu Temsilcisi, şair ve yazar Namık Kuyumcu adına, Tunceli’dekütüphane açıldı. Namık Kuyumcu,”Konya Ereğli doğumlu olmasına, etnik ve kökenyakınlığı olmamasına rağmen; o bölgede adına kütüphane açılmasını, barışın,kardeşliğin, bir arada yaşamanın ve paylaşmanın çok önemli girişimlerindenbirisi olarak değerlendirdi. Barış ve kardeşlik hiç kimsenin değil, hepimizindirve buna şimdi daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.  

“İçinden İvriz Çayı’nıngeçtiği yerde ( Konya- Ereğli) doğup, içinden Munzur Çayı’nın geçtiği şiirkentDersim’de ( Tunceli), bu yaşta, İzmir’de yaşarken, adıma; kütüphane açılacağınıhiç düşünemezdim…” diyerek;

N. Kuyumcu, kütüphaneninkuruluş öyküsünü şöyle anlattı; “İki yıl önce, imzama gülüşüyle gelen, TunceliFen Lisesi Müdür Yardımcısı Nermin Şen Pekmezci’nin; “ Hocam okulumuza birkütüphane kurmak istiyoruz ama olanaklarımız çok kısıtlı. Sizin, Dersim’e olanduyarlılığınızı biliyoruz. Bize birkaç kitabınızı imzalayıp hediye ederseniz,çok seviniriz”, sözüyle başlayan sürecin; 5 bin kitap ve 20 bilgisayarla; çokgüzel bir kültür alanına dönüşeceğini; o an, kitaplarımı imzalarken, ben debilemezdim… 

İki yıllık çabamızınsonucunda, Nermin Şen Pekmezci arayarak; “ Hocam kütüphaneyi oluşturduksayenizde. Hemen bütün kitaplar ve kütüphane sizin çabalarınızla oluştu.Verdiğiniz emek ve sağladığınız enerjiyle her şeyi tamamladık. Okul yönetimi veDersimliler olarak da, kütüphaneye sizin adınızı vermek istiyoruz. Bu bizi çokmutlu edecektir. “ sözü, en çok beni şaşırtmış ve mutlu etmiştir. 

Beni böylesi önemli birbuluşmada yalnız bırakmayan sanatçı ve edebiyatçı arkadaşlarımdan; Pen YazarlarÖrgütü Ege Temsilcisi Asuman Susam, Kıbrıs Yazarlar Sendikası Başkanı NeşeYaşın, şair, oyuncu, televizyoncu ve gazeteci Pelin Batu, yazar ve gazeteciNermin Bezmen, sinema oyuncusu  ve tiyatrocu Tolga Savacı, fotoğrafsanatçısı Hakan Kuyumcu, Destek Yayın ve Prodüksiyon Grubu Başkanı yayıncı,yazar, gazeteci ve televizyoncu Yelda Cumalıoğlu, müzisyen Haluk Çetin vearaştırmacı yazar Cemal Taş’ın katılımıyla, geçtiğimiz günlerde, Tunceli FenLisesi’nde, “Tunceli Fen Lisesi Namık Kuyumcu Kütüphanesi”ni açmak sevincini,coşkusunu yaşadık… Sağlık ve başka nedenlerle son anda üzülerek katılamayan amaaramızda duygularıyla ve mesajlarıyla var olan; sanatçı Vahide Gördüm, NilüferAçıkalın ve Şenay Gürler arkadaşlarıma da çok teşekkür ederim,” dedi.

N. Kuyumcu, “Konak BelediyeBaşkanımız Dr. Hakan Tartan’da, kendi kitaplığından bin adet kitap vebilgisayar armağan ederek, bu sürece katılmaktan ve desteklemekten sevinçduyacağını” dile getirdi. Bu da çok değerli ve anlamlıdır” dedi. 

Sözlerine: “Bir ilke daha sözverdik! Hep birlikte Dersim’li tüm öğrenci, öğretmen, vali ve halka daaçıkladık: Olabilecek ilk buluşmamızda ( 2014 Mayıs’ın son haftası düşünülüyor);  Dersim bölgesindeki yetenekli tümöğrencilerin; şiir, öykü türündeki iki ayrı kitap çalışmasının imzasında vesöyleşisinde buluşacağız. Bu kez öğrenciler bize kitaplarını imzalayıp, armağanedecekler. Şiirler okuyacaklar… Bu kitapların basım sponsorluğunu DestekYayınları Grubu üstlendi. Başarılı öğrenciler, kitaplarını; şehrin merkezindeve meydanında; tüm Tunceli halkına, ücretsiz imzalayacaklar. Bunun da önçalışması başlamış bulunmaktadır… 

Fotoğraf sanatçısıHakan Kuyumcu’da, Dersimli öğrencilerle, fotoğraf atölyesi kurup, çektikleri veseçtikleri fotoğraflarla; ilk buluşmamızda; “Dersimli Öğrenciler FotoğrafSergisi 1” açmak sözünü verdi… Bu da bölgedeki gençlik çalışmalarının ilkinioluşturacaktır.” diye devam etti.

N. Kuyumcu, sözlerini şöyletamamladı:  Yine hep birlikte sözleştik;“hedefimiz iki yıl sonra 10 bin kitap ve 50 bilgisayarlı bir kütüphanedebuluşmak… Bölgenin en zengin kütüphanesinde, şarkılar söylemek, dans etmeküzere. Barışı, bir arada yaşamayı, ötekileştirmemeyi ve kardeşliği; bilgisağlar, bilgiyi ve eğitimi de; kitaplar, kitaplıklar ve kütüphaneler. Ayrıcaöğretmenler, gönüllüler ve sanatçılar da, bu işin baş mimarıdırlar… Kunduzlargibi, akıntıya karşı kürek ve yürek çekerler!”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv