ULUSLARARASI KONFERANS İLE FARK YARATTI

  • 0
  • 815
 ULUSLARARASI KONFERANS İLE FARK YARATTI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kadın Girişimciliğinin önündeki en önemli engellerden biri olan şiddetin önlenmesi için projeler gerçekleştiren LİYAKAT (Lider Yaratıcı Katılımcılar) Derneğinin iki yıldır yerelde KONAK Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü AB Anabilim Dalı ve uluslararasında İtalya’dan iki sivil toplum örgütü olan ARCUS ve Work in Progress ile AB Hibe programı kapsamında ortaklaşa yürütmekte olduğu 4 WOMEN (Kadın İçin) projesi kapsamında Prof. Dr. Yakın Ertürk’ün konuşmacı olarak katıldığı uluslararası konferans büyük ilgi gördü.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Hibe Programı altında yürütülen 4 WOMEN (Kadınlar İçin) projesinde sona yaklaşıldı.

Türkiye’de ve İtalya’da kadına karşı şiddetin mevcut durumunun incelendiği İtalya’dan proje ortağı olan ARCUS sivil toplum örgütünü temsilen Francesca Verna’nın yer aldığı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen uluslararası konferans sivil toplum örgütleri, üniversiteler, iş dünyasının yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi. Konferansa, İzmir Barosu Başkanı  Av. Aydın Özcan,  Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İtalya’nın İzmir Konsolosu Luigi Iannuzzia, İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İlkay Taş ile çok sayıda izleyici katıldı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın onur konuğu ise uzun yıllar Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğü görevinde bulunan aynı zamanda İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Kurucu Başkanı olan Prof. Dr. Yakın Ertürk oldu.

TÜRKİYE-İTALYA ORTAKLIĞI
Türkiye ile İtalya ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ‘4Women-Kadınlar İçin’ projesinin kısa tanıtımıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi yaptı. Yaklaşık iki yıldır süren projenin ortaklarının Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İtalya’dan iki sivil toplum örgütü olduğunu dile getiren Eskinazi, projeye destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. İki yıldır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi Hibe Programı altında kabul edilen 4WOMEN (4 KADIN) projesi kapsamında Türkiye ve İtalya’da çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Eskinazi ‘kadının insan hakları konusunda sivil toplum işbirliğini desteklemek, katılımcı demokrasiyi güçlendirmek, kadın – erkek eşitliğini teşvik etmek ve kadınların sivil toplumda daha güçlü bir rol oluşturması için AB ile Türkiye arasında güçlü bir ulusaşırı ortaklık geliştirmek amacıyla başlatılan projenin İtalya ve Türkiye arasında oluşturulan ulusaşırı bir sivil toplum girişimi olduğunu belirtti. İzmir ve İtalya’da kadına yönelik şiddetin mevcut durumuna, ihtiyaçlarına, yönetimine, ilgili sosyal operatörlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik saha çalışmaları da dâhil olmak üzere çeşitli faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirtti.  Eskinazi ‘Girişimciliği destekleyen bir dernek olarak kadınların girişimcilik eko sistemine katılması yönünde sürekliliği esas alan somut sonuçları olan projeler gerçekleştirdiklerini bu kapsamda 4 Women - Kadınlar İçin projesinin de yaratacağı farkındalık ile dezavantajlı koşullarda yaşayan ve toplumda dışlanan kadınların güçlenmesini ve işgücü piyasasına erişimlerini sağlamayı nihai hedef olarak belirlediklerinin” altını çizdi.

ERKEKLER KONUŞULMUYOR
Konferansta söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Türkiye’de kadınların hala tam olarak neyin şiddet olduğunu bilmediğini söyledi.Kadına yönelik şiddetin dünyanın pek çok yerinde olduğunu ancak hep kadına yönelik ayrımcılıktan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden bahsedildiğini, erkeklere özel bir gündemin ise olmadığını dile getirdi. Türkiye’deki kadınların hala neyin şiddet olduğunu bilmediğini savunan Pekdaş, kadına yönelik şiddete karşı tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin el ele vermesi gerektiğini ve bunu toplumsal bir sorun olarak ele alması gerektiğini belirtti. Pekdaş, göreve gelir gelmez Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nü kurduklarını ve bu süre içinde LİYAKAT Derneği ile bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Yapılan sokak forumlarına çok fazla katılım olduğunu dile getiren Pekdaş, kadınlara danışmanlık verildiğini, ekonomik olarak aile bütçelerine katkı koymaları için pastacılık eğitimi düzenledikleri anlattı. 

ŞİDDET SINIR TANIMIYOR
Konferansın kapanışında söz alan Prof. Yakın Ertürk de kadına yönelik şiddetin bir dünya sorunu olduğunu söyledi. Gözlem ve yaptığı çalışmalardan yola çıkarak kaleme aldığı ‘Sınır Tanımayan Şiddet’ kitabından alıntılar yapan Ertürk, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak konularına değindi. Yapılan sunumun ardından salondaki kadın dinleyicilerin sorularına yanıt veren Ertürk’e etkinlik sonunda LİYAKAT Derneği Başkanı Eskinazi plaket verirken, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da içinde semt merkezlerinde kurs gören kadınların yaptığı hediyelik eşyaların yer aldığı paketi armağan etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv