Üreticiye yeni “can suyu

  • 0
  • 625
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında üretici kooperatiflerinden 52.7 milyon liralık süt, çiçek, fidan, peynir ve yoğurt alımı yaparak tarım kesimine ciddi bir kaynak aktaracak. 

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 84 milyon 646 bin 529 TL katkıda bulundu. 2014 yılında da kooperatif alımlarına devam edecek olan Büyükşehir Belediyesi, yaptığı planlamaya göre süt, ağaç, mevsimlik çiçek, peynir, yoğurt gibi ihtiyaçları için yerli üreticiye yaklaşık 52 milyon 761 bin liralık daha ödeme yapacak.

Yerli üreticiye “can suyu” olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kendi bölgemizin üreticilerine sahip çıkıyoruz. Onları içinde bulundukları ekonomik darboğazdan bir nebze de olsa kurtarabiliyorsak, aile bütçelerine katkıda bulup onları destekleyebiliyorsak ne mutlu bize” dedi. Sözleşmeli üretim modelinin Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, uygulamalarının diğer yerel yönetimlere ve devlet kurumlarına da örnek olmasını istediklerimi söyleyerek, "Ülkemizin kalkınması yerelin ve yerel üretimin desteklenmesinden geçiyor. Kendi değerlerimize, kendi üretimimize, kendi çiftçimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Destekler sürecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli kooperatiflerden alım yaparak, çiftçilerin yüzünü güldürmeye 2014 yılı içinde de devam edecek. Belediye, bu yıl içinde 1 milyon 40 bin adet ağaç ve meyve fidanı, 420 bin adet çalı, 4 milyon 900 bin adet mevsimlik çiçek, 140 bin  metrekare de rulo çim alımı yapacak. Büyükşehir Belediyesi bu alımlar için Ödemiş, Urla, Bayındır ve Tire'deki kooperatifler ile orman fidanlıklarına yaklaşık 15 milyon 725 bin 280 lira ödeyecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılı için Tire Süt Kooperatifi’nden, "Süt Kuzusu" projesi kapsamında yaklaşık 13 milyon litre süt alarak ortalama 36 milyon liralık destekte bulunmayı hedefliyor. 

Aşevi’nin malzemesi kooperatiflerden
Belediye’ye bağlı Aşevi Şube Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan gıda malzemeleri de önceki yıllarda olduğu gibi yine kooperatiflerden karşılanacak. Aşevi, 1 Ocak- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında İğdeli Kooperatifi’nden 4.8 ton kaşar peyniri ve 1.2 ton lor peyniri satın alacak. Bu alımlar için kooperatife 2014 yılında yaklaşık 69 bin 840 TL ödeme yapılacak.

Bademli Kooperatifi’nden 220 bin adet bardak yoğurt, 100 ton dökme yoğurt, 954 bin adet bardak ayran, 7 bin 200 litre zeytinyağı alınacak. Bu alımlar karşılığında kooperatife 966 bin TL ödeme yapılacak. 

 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi ile yapılan anlaşma çerçevesinde, önce "Okul Sütü" projesi, ardından da "Süt Kuzusu" projesi için 2009 yılından bu yana 57 milyon 997 bin 986 liralık süt alımı yaptı.

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin desteklenmesi amacıyla çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tireli süt üreticilerinden temin ettiği sütlerle 2012 yılı Eylül ayında 40 bin çocukla başladığı “Süt Kuzusu Projesi”nde bir yıl içinde 120 bin haneye ulaştı. 11 ilçede 0-5 yaş arasındaki çocukların haftalık 2 litre süt içmesini sağlayan “Süt Kuzusu Projesi”nde bugüne kadar 9 milyon 709 bin 936 litre süt dağıtıldı. 

Üretici kooperatiflerine omuz verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 26 milyon 648 bin 543 TL ödeyerek alım yaptığı kooperatifler ve fidanlıklar şunlar:Ödemiş'teki Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kiraz'daki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Torbalı'daki Pamukyazı Kooperatifi, Urla'daki Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bayındır'daki Zeytinova Çiçek, Süs Bitkileri Peyzaj, Üretim Pazarlama Kooperatifi, Torbalı Orman Fidanlığı ve Muradiye Orman Fidanlığı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv