1000 yıllık çınara “gençlik aşısı”

  • 0
  • 1.255
1000 yıllık çınara “gençlik aşısı”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Buca Kaynaklar’da,aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacı “özeldolgularla” kurtardı. Yapılan çalışmalar, asırlık çınarları adeta gençleştirdi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kaynaklar Köyü Meydanı'ndabulunan birisi tescilli 6 adet çınar ağacını korumak ve bakımını yapmak içinbaşlattığı çalışmaları tamamladı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ileişbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları sonunda ağaçlar adetagençleşti.

Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığıöncülüğünde tamamlanan çalışmalarla asırlık ağaçlar, önce zarar verenbakterilerden arındırıldı ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edilerekkontrol altına alındı. Bu kapsamda böcek tahribatına maruz kalan alanlar özelmacun ile kapatıldı, ihtiyaç duyulan yerlerde güçlendirme ve gerdirmeçalışmaları yapıldı.

Önümüzdeki süreçte başlayacak olan çevre düzenlemesininardından çınar ağaçları ve Kaynaklar Meydanı, daha uzun yıllar tarihe tanıklıketmeye devam edecek.

 

Neler yapıldı?

Ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak içinöncelikle kazıma işlemi yapıldı. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölüdokular titizlikle temizlendi, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklerekarşı önlem alan, özel dolgular uygulandı. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar havaalmayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarakgövde dokusu koruma altına alındı. Statik olarak dengesizlik yaşayan, çürümüşana dallarda temel budamalar yapıldı. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar içinde çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapıldı. Çalışmaların ardındanasırlık ağaçların dallarına kuş yuvaları asıldı.

 

Tescilli anıt çınar

Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı’nda bulunan 30 metre boyve 4 metreçapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanusorientalis) yaşının 1000’e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı MilliParklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılındatescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı,adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv