140 Palmiye Kırmızı Böcek kurbanı

Phoenix tipi palmiye ağaçlarına çok büyük zarar veren, önlem alınmadığı taktirde bulaştığı ağacın kuruyup ölmesine neden olan kırmızı palmiye böceğine karşı Ayvalık Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin mücadelesi aralıksız sürdürülüyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bugüne kadar özel mülklerde hastalığa yakalanıp kurtarılamayan yaklaşık 100, kamusal alanda ise 40 palmiye ağacının kesimini gerçekleştirdi.

  • 0
  • 434
140 Palmiye Kırmızı Böcek kurbanı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Phoenix tipi palmiye ağaçlarına çok büyük zarar veren, önlem alınmadığı taktirde bulaştığı ağacın kuruyup ölmesine neden olan kırmızı palmiye böceğine karşı Ayvalık Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin mücadelesi aralıksız sürdürülüyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bugüne kadar özel mülklerde hastalığa yakalanıp kurtarılamayan yaklaşık 100,  kamusal alanda ise 40 palmiye ağacının kesimini gerçekleştirdi.

Bir metre derine gömülüyor
Kesilen palmiyeler uygun alanda yakılıp bir metre derinlikte kazılan toprağa gömüldü. Ayvalık genelinde yaklaşık 2000 adet phoenix tipi palmiye ağacının bulunduğunu, bunların yüzde 80’inin hastalığa yakalandığını ve kontrollü olarak ilaçlanmasının devam ettiğini belirten ekipler mücadelenin düzenli periyotlar halinde yürtüldüğünü bildirdi.

Topraktan ilaçlama metodu uygulandı
Ayvalık Belediyesi ekipleri; Türkiye’de ilk kez 15 yıl önce ithal edilen palmiye ağaçlarında ortaya çıkan ve o tarihten bu yana Tarım Orman Bakanlığı öncülüğünde yurt genelinde titizlikle mücadele edilen kırmızı palmiye böceğinin kökünü kurutmak için  topraktan ilaçlama metodu uyguluyor.

Hummalı çalışma yürütülüyor
Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere Atatürk Caddesi üzerinde bulunan palmiye ağaçlarının yanı sıra ilçe genelinde cadde, sokak ve parklardaki palmiyeleri ilaçlayan ekipler, talep gelmesi durumunda vatandaşların özel mülkiyetlerindeki ağaçları da kırmızı böcek zararlısından kurtarabilmek için destek veriyor.

Kesilerek yakılması gerekiyor
Ayvalık Belediyesi’nden yapılan açıklamada, ilçe sakinlerinin özel mülkiyetlerinde bulunan palmiye ağaçlarına, 30 gün arayla 200 santilitre imidacloprid etken maddeli insektisit ile mücadele edebilecekleri bildirildi. Tepe çatısı çökmüş ağaçların kurtulma şansı olmadığından, kesilerek yakılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, özel mülklerde kesim sonrası ağaç atıklarının çevreye atılmaması ve çöp konteynerlerinin yanına bırakılmaması istenildi.

Mücadele için eğitici seminer
Geçtiğimiz aylarda da Ayvalık Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü,  konuyla ilgili sıkıntı yaşayan vatandaşlara yönelik eğitici seminer düzenledi. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya vatandaşlar ilgi gösterdi.  Bayer Türk Kimya İlaç firması Çevre Sağlığı Bölümü Türkiye Ruhsatlandırma ve Ürün Geliştirme Müdürü Özgür Öztan, yaptığı sunum ile vatandaşları bilgilendirdi. Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen seminerde değerlendirmelerde de bulunan Özgür Öztan, sıkı bir ilaçlama ile Ayvalık’ta kırmızı böceğin kökünün kurutulabileceğini söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv