20 günde 20 bin ton malzeme çıktı

  • 0
  • 1.045
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU ekipleri,son 20 gün içinde Meles, Manda ve Arap derelerinden yaklaşık 20 bin ton (1273kamyon)  malzeme çıkardı. Yeni amfibikgemi sayesinde derelerin ulaşılamayanbölgelerine de girilerek dere tabanında biriken malzemeler temizlendi.Çalışmalar Haziran ortasında tamamlanacak.  

İzmirBüyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yaz aylarında artan sıcaklıklarındere tabanında biriken malzemelerde koku yaratmaması için Meles, Manda ve Arapderelerinde yoğun temizlik çalışmaları yapıyor. Mayıs ayının ilk haftasındabaşlayan çalışmalar kapsamında Manda Deresi’ndeki temizlik çalışmalarınıtamamlayan ekipler, Meles Deresi’nin temizliğini büyük ölçüde bitirdi. ArapDeresi’ndeki temizlik çalışmaları da hızlandı. 20 günlük sürede üç dereden 1273kamyon malzemeye eş değer (bir kamyon 15 ton) 19 bin 95 ton malzeme çıktı.Haziran ayı ortasında derelerin yaza hazır hale getirileceği belirtilirken, 2milyon liralık yatırımla bu yıl hizmete giren yüzer-gezer gemi diye tabiredilen amfibik dere temizlik aracı da çalışmalara hız verdi. Sığ derinliklerdehareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibiözellikleri olan bu makine ile derenin tam ortasında bugüne kadar alınmamışmalzemeler de alınmaya başlandı. 

Çamurpompaları kullanılıyor
Yağışsızzamanlarda Meles, Manda ve Arap derelerindeki durgun birikintilerde özellikleorganik ve inorganik içerikli malzemelerin aşırı sıcaklarda kokuya nedenolduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “İzmir Körfezi’ne dökülenbu üç derede yıl boyu  sürdürdüğümüzperiyodik temizliklerin yanı sıra yağış döneminin azaldığı Mayıs ve Haziranaylarında dere tabanında biriken bu malzemeleri almak için yoğun bir çalışmasürdürüyoruz. Atılan malzemeler ve yağışların da etkisiyle içeri katı atıkdolan derelerimizi yaza hazırlıyoruz. Temizlik çalışmaları sırasında kokuyu enaz düzeye indirmek için gayret gösterip çamur pompaları kullanıyor, çamuruhızlı susuzlaştırıp taşıyoruz” diye konuştu. Yetkililer, yürütülen temizlikçalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi: 

Yeniaraçlarla girilmeyen alan yok
“MelesDeresi'nin körfeze açılan Yalı Çapkını noktasından DLH Liman bölgesinin olduğunokta ile köprü geçişleri ve viyadük ayaklarının olduğu bölümdeki malzemelerigeçmiş yıllarda alamıyorduk. Yeni amfibik dere temizlik aracımızla bubölgelerde de çalışmaya başladı. Artık karadan iş makineleri iletemizleyemediğimiz bölümlere de girebiliyoruz. Bu aracı derenin içine sokarak,derelerin deniz çıkış ağızlarında biriken ve yaz aylarında kokuya neden olanmalzemeleri alabiliyoruz. Güçlü çamur pompaları, kimyasal madde ilavesi,amfibik gibi hem karada hem suda hareket edebilen ekipmanlarla kokuya ve atıkkirliliğine yol açmadan gece gündüz gece çalışarak kısa sürede deretemizliklerini gerçekleştiriyoruz. Amacımız yaz aylarında derelerimizdeki kokusorununu ortadan kaldırmak”.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv