2023 Hedefleri Zor

  • 0
  • 549
2023 Hedefleri Zor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu EGİAD’lı işadamlarıyla biraraya geldi. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) merkezinde ekonomik değerlendirmelerde bulunan Ünlütürk ve İmamoğlu, ekonominin 2015’de zor geçtiğini 2016 için de atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı.

EGİAD üyesi işadamlarının katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya 2015 ekonomik değerlendirmesinde bulundu, 2016 beklentilerini aktardı. Rusya krizine de değinen Kaya, yeni bir savaş cephesi açmanın doğru olmadığını kaydetti. 2015’in kayıp bir yıl olduğunu, 2016’nın ise bu olumsuzluklara karşın bir rehabilitasyon yılı olmasının dilediklerini aktardı. Kaya şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi açısından büyüme, istihdam ve toparlanma yılı olmasını diliyoruz. Yeniden üreten ve ihracatla büyüyen bir modele geçmeliyiz. Bunun için köklü reformlar biran önce hayata geçirilmeli. Diğer yandan Rusya krizi daha da derinleşmeden çözülmeli. Böylesi önemli bir partnerimizle bizi karşı karşıya getirecek yeni bir cephe açmak doğru olmaz.”

Ekonomideki sorunların sanayici tarafından birer fırsata çevrilebileceğini kaydeden TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ünlütürk ise, “Böylesi zamanlar firmaların farkını göstermesi için önemli bir fırsattır. Bizler de kafamızı çalıştırıp rekabet şansımızı arttıralım. Nitelikli ihracat, ARGE, inovasyon gibi alanlara önem vererek yüksek katma değerli üretimi arttırmalıyız” diye konuştu.

 Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ekonomilerin daralmaya gittiğini vurgulayan Ünlütürk, “Daralan pazarlar arzın da azalmasıyla ülkemizin 2023 hedeflerini zora soktu. Böyle devam ederse bırakın 500 milyar doları, 200 milyar doları bile yapamayabiliriz. Çünkü global pazarlar talepte bulunmuyor” ifadelerini kullandı.  Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın işverene 10 puan yansıyacağını belirten Ünlütürk, “Bunun sonucunda maliyetlerin yanı sıra kayıt dışılık ve işsizlik artacak. Son dönemde görülen işsizlikteki düşüş tersine dönebilir ve Suriyeli göçmenler de kayıt dışı çalıştırılabilir” dedi.

İmamoğlu ise, asgari ücretteki artışın yılsonuna kadar ekonomiyi canlandıracağını açıklayarak, “Arttırılan alım gücü, emtia fiyatlarının artmasıyla zaman içinde eriyip birbirini eşitleyecek. Yılsonuna doğru bu alım gücünün kaybolduğunu göreceğiz. O nedenle 2016 ve 2017’de enflasyon daha ciddi şekilde karşımıza çıkacak” diye konuştu. İnşaat sektörünün 2016’da yükselişine devam edeceğini aktaran İmamoğlu, “Büyükşehirlere olan göç hızla devam ediyor. Bir de kentsel dönüşüm var. Bunlar nedeniyle kiralık ev bile bulmak zor olduğundan inşaat sektörü gelişmeyi, büyümeyi sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından EGİAD Başkanı Seda Kaya TÜSİAD Baş ekonomisti Zümrüt İmamoğlu’na sunumu nedeniyle teşekkür plaketi verdi.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv