21 Aralık Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı'nı kutladı

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği "21 Aralık Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı" nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

  • 0
  • 1.085
21 Aralık Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı'nı kutladı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği "21 Aralık Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı" nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Dernek Başkanı Birol Özkardeşler basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi ;
K.Makedonya'daki soydaşlarımız Yugoslavya Federal Cumhuriyeti döneminde 21 Aralık 1944 tarihinde Türkçe Eğitim hakkına kavuşmuşlardır.
Makedonya Devletinin kuruluşu ile ise 15 Şubat 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanunla 21 Aralık K.Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitim Bayramı olarak resmi statüsünü kazanmıştır
K.Makedonya'da yaşayan soydaşlarımız bu ülkenin asli kurucu unsurlardır.K.Makedonya'da çok dilli,çok dinli ve çok kültürlü bu yapıda resmi ve dini bayramlar birbirine karşı saygıyı ve kardeşlik bağlarının gelişmesine vesile olmakta, ortak bir toplum yapısının doğmasını sağlamaktadır.
K.Makedonya'da İç Savaş sonrası imzalanan 13Ağustos 2001 tarihinde imzalan "Ohrid Çerçeve Anlaşması" ile azınlık toplumlarının haklarını iyileştirecek bazı kararlar alınmış ve ancak Ana dilde Eğitim,kamu kurumlarında istihdam ve temsiliyet konuları malesef tam olarak çözülememiştir.
Ana dilde ilkokuldan Üniversiteye kadar eğitim görebilme şansına sahip olan K.Makedonya'daki soydaşlarımız Türk Kültürünün Balkanlarda en iyi şekilde yaşanmasını sağlamakta; Anavatan Türkiye ile her konuda ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Bizler K.Makedonya'dan göç etmiş Evladı Fatihanlar olarak K.Makedonya'da yaşayan tüm soydaşlarımızın 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramını kutlar,Ana dilde eğitim,İstihdam ve temsiliyet konusundaki problemlerin çözümü için Makedon,Türk,Arnavut ve diğer tüm toplulukların tam bir uzlaşı içinde yapacakları bir nüfus sayımı yapmalarını temenni etmekteyiz."dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv