25 milyon'luk yatırımla üretimi yüzde 20 arttırdı

  • 0
  • 1.626
Yazı Boyutu:

Tetra Pak Türkiye’ye gelişinin 40. yılını, İzmir’de bulunan fabrikasında gerçekleştirdiği 25 milyon Euro’luk yeni yatırımla kutluyor. Dünyada gıda işleme ve paketleme çözümlerinin önde gelen şirketlerinden Tetra Pak, Türkiye’yi ihracatta bölgesel üs olarak daha önemli bir konuma getirme kararı aldı. Müşterilerine daha yenilikçi ve esnek çözümler sunan ve kapasitesini 6 milyar adede çıkaran Tetra Pak yeni yatırımla birlikte aralarında Tetra Gemina® Aseptik ve Tetra Prisma® Aseptik ürünlerinin de yer aldığı inovatif paketler üretecek.
 
Dünyanın gıda işleme ve paketleme çözümleri lideri Tetra Pak, Türkiye’deki faaliyetlerini 40 yıldır aralıksız sürdürüyor. Türkiye’ye gelişinin 40. yılını yeni yatırımlarla kutlayan Tetra Pak, İzmir’de bulunan paketleme malzemesi fabrikasında yeni bir laminatör makinesini hizmete soktu. Yeni VT laminatör, Türkiye ve Kafkaslar’daki müşterilere inovatif ambalajların daha kısa sürelerde teslim edilmesini ve Ortadoğu bölgesine de ihraç edilmesini sağlayarak üretim kapasitesini yüzde 20 oranında artıracak. Bu artışın önemli bir bölümü bölgedeki ülkelere ihraç edilecek.
Üretime 2013 yılının Ocak ayında başlayacak yeni laminatör, üretim kapasitesini 5 milyar paketten yaklaşık 6 milyar pakete çıkaracak. Yeni yatırım, başta Tetra Prisma® Aseptik, Tetra Gemina® Aseptik ve Tetra Brik® Aseptik Helicap 23 paketler olmak üzere her tür ve boydaki Tetra Pak paketini lamine edebilme özelliğine sahip.
 
‘Türkiye’ye 40 yıl önce inandık, inancımız sürüyor’
Tetra Pak’ın 40. yıldönümü dolayısıyla Türkiye’ye gelen ve iş ortaklarıyla bir dizi buluşmalar gerçekleştiren Tetra Pak CEO’su Dennis Jönsson, İzmir Kemalpaşa’daki üretim tesislerinde Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Francis Goodenday  ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek şirketin hedeflerini açıkladı. Tetra Pak CEO’su Dennis Jönsson, Tetra Pak’ın Türkiye’ye ilk yatırım yapan uluslararası şirketlerden bir olduğunu belirterek   “Türkiye’nin potansiyeline 40 yıl önce güvenerek geldik. Şimdi 40. yılımızda bu güvenimiz daha da pekişti. Yatırımlarımızı sürdürerek Türkiye pazarında liderlik konumumuzu daha da güçlendirmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin ekonomik gücü bize ilham veriyor” dedi.
Tetra Pak CEO’su Dennis Jönsson,Tetra Pak’ın, Türkiye’ye yatırım yapmış en eski uluslar arası şirketlerden birisi olduğunu hatırlatarak “Büyüme yolunda Türkiye’nin inanılmaz yolculuğunu seyretmekten gurur duyuyoruz. Türkiye’nin bugün dünyada en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığı gerçeğiyle, bu ülkeye ve potansiyeline güveniyoruz. Türk şirketleri, önemli birer global ve bölgesel aktör olmaya başladılar. Bugün, inovatif ürünlerle Türk gıda işleme ve paketleme sektörünün büyümesini desteklemeye her zamankinden daha fazla kendimizi adadık” diye konuştu.
Tetra Pak’ın Dr. Ruben Rausing tarafından 1951 yılında İsveç’te kurulduğunu ve bugün tüm dünyada 42 üretim fabrikası, 15 teknik eğitim merkezi, makine montajı için 9 fabrikası ve 11 araştırma geliştirme tesisi bulunduğunu belirten Dennis Jönsson,şöyle konuştu: “Tetra Pak, 2011 yılında tüm dünyada 76 milyar litrenin üzerinde süt, meyve suyu, nektar ve diğer ürünlerin tüketicileri ulaşması için yaklaşık 167 milyar paket üretti. Tetra Pak geri dönüşüm konusunda da dünyanın en önde gelen şirketlerinden biri olarak çalışmalarını yürütmektedir. 2020 yılında, geri dönüşüme yönlendirilen miktarı iki katına çıkaracağız.”
 
Tetra Pak’tan yenilikçi ürünler
Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Francis Goodenday, “Rekabetin giderek arttığı bir dünyada, Tetra Pak olarak müşterilerimize en iyi ürünleri, teknolojiyi ve hizmeti sunma ihtiyacının farkındayız. Bu yatırım ile sürekli büyüyen dinamik pazarda, daha kısa teslimat süreleri, yenilikçi ambalajlar ve yerel tedarik ve desteğin tüm avantajlarını sunmamızı sağlayacak, böylelikle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabileceğiz” dedi.
Francis Goodenday, Tetra Pak Türkiye, 2011 yılında 3.195 milyar ambalaj tedarik ederek toplamda 1 milyar 785 milyon litre süt, meyve suyu, nektar ile ürünleri için ambalaj malzemesi sağladığını, şirketin 2011 yılında geri dönüşüm oranını yüzde 62’ye yükselttiğini söyledi. Tetra Pak İzmir fabrikasının, yıllık 5 milyar paket üretim kapasitesi ile Türkiye’nin sıvı gıda paketleme gereksiniminin önemli bir kısmını karşılamakta olduğunu belirten Goodenday, İzmir fabrikasında gerçekleştirilen üretimin bir bölümünün aralarında İran, Azerbaycan, Gürcistan, Libya ve Mısır’ında bulunduğu çeşitli ülkelere ihraç edilmekte olduğunu, yeni yatırımla Türkiye’nin yakın bölge ülkelerine ihracatta üs olma özelliğinin daha da güçleneceğini ifade etti. 
Toplantıda sektörle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Goodenday, 2006 ve 2011 yılları arasında paketli beyaz süt tüketiminin  yüzde 6 artış gösterdiğini, aynı dönemde, Türkiye’de açık süt tüketiminin ise yüzde 7 azaldığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de kişi başı beyaz süt tüketimi 24 litre iken bunun kişi başı 15 litresi paketli ve işlenmiş beyaz süt olarak tüketilmektedir. Türkiye’de paketli ve işlenmiş süt tüketiminin 2014 yılında 16 litreye çıkması beklenmektedir.Türkiye’de  süt tüketiminin  yüzde 38’i hala sağlıksız açık sütten oluşmaktadır.Aromalı süt tüketimi, 2006 ve 2011 yılları arasında  yüzde 15’lik bir büyüme oranıyla süt ürünleri tüketimi kategorisinde hızlı bir artış yakalamıştır.Türkiye’deki paketli süt tüketiminin  yüzde 93’ü UHT iken, geri kalan yüzde 7’si ise pastörizedir. Dünyanın geri kalanında bu oranlar  yüzde 45 UHT paketli süt ve yüzde 55 pastörize süttür.Tetra Pak’ın ürettiği ambalajların yüzde 49.30 ’u süt ürünlerinde, yüzde 50.70’i de meyve suyunda kullanılmaktadır.”
Türkiye’deki 40 yıllık başarılı ortaklık konusunda yorum yapan Goodenday şunları söyledi: “Müşterilerimizle birlikte büyüyoruz ve hep birlikte Türkiye’de kalite & gıda güvenliğinin sağlanması konusunda hedeflerimize bağlı kalıyoruz. Ticari başarının ötesinde, müşterilerimizle birlikte sağlıklı sütün yaygınlaşmasında da çok önemli adımlar attık.”
Bugün ambalajlı sütün tüm süt tüketiminin üçte ikisini temsil ettiğini söyleyen Goodenday, “Okul çağındaki 7 milyon çocuğa ulaşan okul sütü programının sağlıklı beslenmeye katkıda bulunacağı konusunda hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır” dedi.
Tetra Pak İzmir Fabrikası Tedarik Zinciri Direktörü Selami Ulusoy ise “İzmir fabrikamız Tetra Pak’ın en iyi fabrikalarından bir tanesidir. Kalitesi, yüksek performansı ve düşük atık rakamları ile fabrikamız pek çok ödül aldı. Bu yatırım sayesinde fabrikamız artık yeni kalite ve inovasyon standartları sunuyor” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv