25 puanın hesabını kim verecek?

  • 0
  • 1.050
Yazı Boyutu:

Eylül ayında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın doların yılsonunda 1.92 olacağı yönündeki söylemlerinin tutmayıp 2.17’yi geçmesiyle işdünyasının zarar ettiğini söyleyen Mali Müşavir ve yatırım uzmanı Burak Oğuz kur farkından kaynaklı zararın giderilmesi için dava açabileceğini belirtti 

Ağustos sonundan itibaren hızla yükselmeye başlayan doların Eylül ayında 2 TL’ye yaklaşması üzerine işdünyasından tepkiler yükselmişti. Faiz artışına gitmeyen Merkez Bankası’nın Başkanı Erdem Başçı, dolardaki ateşin yıl sonunda düşeceğini ve tekrar 1.92 seviyesine ineceğini söylemişti. Bu söylemi en başından beri inandırıcı bulmadığını açıklayan Yatırım Uzmanı ve Mali Müşavir Burak Oğuz, “Gerek yabancıların Türkiye’deki sıcak parayı çekmeye başlaması, gerekse faiz arttırımına gidilmemesi doların ateşinin daha da artacağına işaretti. Üstelik Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını 85 milyar dolar seviyesinde azaltacağını kaydetmesi de bu artışı hızlandırdı. Yeni yıla girdiğimiz gece doların 2.17’yi göstermesi, Merkez Bankası Başkanı Erdem ne denli gerçekçi olduğunu da gösterdi” diye konuştu. 

Sanayicilerin ve ticaret erbabının yurtdışıyla ilişkilerinde Merkez Bankası Başçı’nın sözlerine güvenerek anlaşmalarını yaptığını kaydeden Oğuz, “Fakat büyük bir hüsranla karşılaşıldı. 1.92’ye göre protokollerini imzalayan Türk işadamları 1 Ocak’ta 2.17 olduğunu gördü. Arada 25 puanlık bir fark var. Çok büyük miktarda emtiaların döndüğü uluslararası ticarette bu 25 puanlık fark, şirketleri iflasa sürükleyebilecek noktaya bile götürebilir” ifadelelerini kullandı. Merkez Bankası’nın “döviz kuru bu olacak” diye açıklama yapmasının tahmin olmaktan çıkarak taahhüt haline dönüştüğünü vurgulayan Oğuz, zarar gören firmaların Başçı’nın açıklamalarını gerekçe göstererek ‘Merkez Bankası’na güvendik, zarar ettik’ deyip dava açabileceklerini de sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv