28. Uluslararası İzmir Festivali İpek Yolu Topluluğu & Yo Yo Ma ile sona erdi

  • 0
  • 700
28. Uluslararası İzmir Festivali  İpek Yolu Topluluğu & Yo Yo Ma ile sona erdi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

28. Uluslararası İzmir Festivali,  ‘çellonun ilahı’  Yo Yo Ma ve çok kültürlü Silk Road Ensemble’ın (İpek Yolu Topluluğu) dün akşam AASSM’de verdiği unutulmaz konserle sona erdi. Dünyanın bir numaralı çello sanatçısı kabul edilen Yo Yo Ma’nın kültürler, disiplinler ve nesiller arasında bağlantı kurma isteğinden esinlenerek oluşturduğu Silk Road Ensemble, adını yüzyıllarca Çin’i Anadolu ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya bağlayan İpek Yolu’ndan alıyor.
 
İpek Yolu’nun geçtiği coğrafyaların gelenekleri temsil eden yenilikçi icracılarından ve bestecilerini buluşturan Topluluk, 28. Festival’in özel konserinde kadim Asya kültürünün ölümsüz örneklerini sundu. Pipa, tabla, sheng, gaita, kemançe gibi geleneksel sazların yanı sıra keman, viyola, çello, kontrbas, klarnet, antik ve modern perküsyonun en önemli icracılarını bir aya getiren konser, besteci ve klarnet sanatçısı Kinan Azmeh’in Silk Road Orkestrası için bestelediği  “Ibn Arabi Postlude” isimli eserin dünya prömiyeriyle başladı. Ardından dünyanın ilk pipa virtüözü ve bestecisi Wu Man, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bestesi “Night Thoughts” u seslendirdi. Hindistan’da tanrıların çalgısı olarak kabuledilen Tabla’nın önemli virtüözlerinden besteci Sandeep Das’ın “Srishti” adlı eseri, salonu tamamen dolduran dinleyicileri coşturdu. Besteci David Bruce’unTopluluk için bestelediği dört parçadan oluşan “Cut the Rug” adlı eserle coşku doruğa çıktı.

Konserin ikinci yarısı Vijay Iyer’in “Playlist for an Extreme Occasion” adlı eseriyle başladı. Ardından Colin Jacobsen’in “Ataşgah” ıdinleyicileri derinden etkiledi. Sapo Parapaskero’nun “Turceasca- Türk Usulü”adlı bestesi ile tırmanan coşku konserin sonunda dakikalarca süren alkış sağanağına neden oldu. Yo Yo Ma, Adnan Saygun’un salonunda Saygun’un Partita’sını seslendirerek dinleyenlerine teşekkür etti. Eserin son bölümüneTopluluğun tüm üyeleri coşkuyla katıldı.

15. Yıllarını kutlayan ve bu nedenle özel bir Avrupa turnesine çıkan Yo Yo Ma & Silk Road Ensemble, bu önemli turneyi Festival’in kapanış konseri ile İzmir’den başlattı. İpek Yolu’nun sonundaki en önemli limanlardan biri olan İzmir’de bulunmaktan ve Saygun’un salonunda çalmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Yo Yo Ma, “Tekrar geleceğiz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Kuruluş yıldönümüne özel

Arşiv