3 bin ağaçtan 50 kilo damla sakızı üretildi

İzmir Çeşme’de 3 bin yetişkin sakız ağacından bu yıl 50 kilo damla sakızı üretildi.

  • 0
  • 968
3 bin ağaçtan 50 kilo damla sakızı üretildi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Çeşme’de 3 bin yetişkin sakız ağacından bu yıl 50 kilo damla sakızı üretildi. Sakızın dünyada sadece Yunanistan Sakız Adası ve Çeşme yarımadasında üretilebileceğini belirten üreticiler, pazarın tek hakimi olan Yunanistan’la rekabet etmek istiyorsak bu rakamın yeterli olmadığını söyledi.

İzmir Çeşme’de 1959 yılında başlayan ancak ilerleyen yıllarda gereken önem verilmediği için duraklayan sakız üretimi, son 20 yıldır yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Sakız ağaçlarının dünyada sadece Yunanistan Sakız Adası ve Çeşme yarımadasında yetiştiği bilgisi üzerine hareket eden Çeşmeli üreticiler, ilçede 10 bin sakız ağacı dikti. Yetişen 3 bin sakız ağacından ise bu yıl 50 kilo verim elde edildi. Ancak bölgedeki bir avuç sakız sevdalısı üretici için bu rakam yeterli değil.

Üretici İbrahim Topal da Çeşme’nin turizmden önce tarım yönüyle öne çıkması gerektiğini ifade etti. Topal, şöyle konuştu:Sakız ağacında 5 yılda ürün alabiliriz. Sakız Adası 904 kilometrekare ve adanın sadece 150 kilometrekarelik bölümünde sakız ağacı yetişiyor. Sakız Adası, sakızdan elde edilmiş mamullerle beraber 2 milyar euroluk bir ciroya sahip. Çeşme yarımadası ise 2 bin 150 kilometrekare ve her karış toprağında sakız yetişir. Bizim potansiyelimiz Sakız Adası’ndan 10 misli fazla." dedi

Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer ise, “Çeşme’de 200 dekar alanda sakız üretimi yapılıyor. 10 bin civarında sakız ağacı dikildi, bunların 3 bini yetişkin ağaç. Geçen yıl 15 kilo verim elde edilirken bu yıl 50 kilo verim elde edildi. 9 üreticimiz burada bu işe gönül vermiş durumda” ifadelerine yer verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv