5 YILA YÜZDE 15 DESTEK KİME YARAYACAK?

  • 0
  • 561
5 YILA YÜZDE 15 DESTEK KİME YARAYACAK?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ilk defa konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara yüzde 15 devlet desteğini de içinde barındıran ‘Konut Paketi’nin dar gelirli, asgari ücretli ve yeni evlileri konut edindirmede bir fayda sağlamayacağını söyledi. Aslan, “ Diyelim ki bankaya 3 yılda 50 bin lira para yatırdınız. Devlet size bunun yüzde 10’u kadar yani 5 bin lira destek verecek. Bankaya yatırılan miktar 5 yıl tutulursa destek yüzde 15’e çıkacak. Tabii bugün 100 bin lira olan konut 5 yıl sonra 200 bin liraya çıkmış olacak ama bu dikkate alınmıyor. Kaldı ki ayda bin lira, iki bin lira maaşlı işçi, memur, öğretmen bankada bu birikimi nasıl yapacak?” dedi.
 
Paketin düşük gelirlileri ev sahibi yapmaya yönelik ciddi destekler sunmadığını, tasarrufun teşvik edilmesinde, inşaat ve 250 yan sektörün canlandırılmasında, işsizliğin azaltılmasında, kayıt dışılığın önlenmesinde belli ölçüde etkili olabileceğini kaydeden Aslan, “ Pakete göre devlet desteğinden faydalanmak isteyen, bankada konut hesabı açarak para yatırmaya başlayacak.  Hesap sahibi en az 3 yıl sonra birikimini konut peşinatı olarak kullanmak koşuluyla teşvikten yararlanabilecek.  Bankaya yatırılan para 5 yıl tutulursa yüzde 15, 4 yıl tutulursa yüzde 12, 3 yıl bekletilirse de yüzde 10 devlet desteği alınabilecek. Oysa % 15’lik devlet desteği esasen her yıl % 20 artan konut fiyatlarının çok daha fazla zamlanması, dar gelirlilerin konut sahibi olmalarının daha da zorlaşması demektir” dedi.

5 YIL SONRAKİ FİYATLAR DİKKATE ALINMAMIŞ…
Bu süreçte bankaların hangi oranda faiz vereceği, işlem parası alıp almayacağı, herhangi bir masraf çıkarıp çıkarmayacağının belli olmadığını, tedbir paketinin en iyimser tahminle 3 yılda etkisini göstereceğini vurgulayan Aslan, “ Açıklanan tedbirler küçük ölçekli yüklenicilerin, yap satçıların daha çok işine yarayacak. Bin lira asgari ücret alana, tasarruf yap, 5 yıl bankada paranı biriktir, biriktirdiğin paranın % 15’i kadar da devlet katkı yapsın konut sahibi ol demek haksızlık olduğu gibi öngörülen tedbir de uygulanabilir değildir. Çünkü 5 yıl sonra konut maliyetlerinin ne olacağını kimse bilemez. Örneğin bugün 100 bin liralık konut 5 yıl sonra yaklaşık 200 bin Lira olacak. Devlet buna en fazla 15 bin Lira katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv