5 yıldaki projeler Selçuk’un kaderini değiştirecek

  • 0
  • 690
Yazı Boyutu:

Selçuk Belediye BaşkanıHüseyin Vefa Ülgür  Şubat ayı meclisinde önemli açıklamalarda bulundu.Selçuk Belediyesi’nin kurulduğu tarihten itibaren en büyük yatırımlarını son 5yılda yaptığını dile getiren Başkan Ülgür Selçuk’un kaderini değiştirecek Tarımsal Sanayi, Üniversite , Efes’in Unesco yolculuğu ve  Ayasuluk Kalesiprojelerinden söz ederek yürütme organında görev alan meclis üyelerine vebelediye çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.  

Selçuk Belediyesi, Başkan Hüseyin Vefa Ülgür’ün dönemindeözellikle son 5 yılda büyük projeler ile kentin  kaderini değiştiriyor.Tarımsal Sanayi Alanı ile çiftçinin yüzü gülerken, kentin ekonomisi ve istihdamgücü de artıyor. Öte yandan üniversite sayesinde kentteki genç nüfusyükselirken,  Efes UNESCO ile birlikte kendi gücüne kavuşuyor. Kale,Efes’e alternatif bir turizm destinasyon merkezi haline geliyor. Tüm bu büyükprojeler sayesine Selçuk büyüyor, ekonomisi gelişiyor. 

Tarımsal sanayiüreticinin güvenli limanı olacak  
Dünyaya açılan  ticaret limanı olacak TarımsalSanayi  alanı  bölgeye kazandıracağı ekonomik ve prestij güçile  Selçuk Belediyesi sayesinde  geliyor.  Sadece bu sene MeyvePaketleme Tesisi’ne 18 milyon lira harcadıklarını dile getiren Başkan Ülgür,“Şubat ayının sonunda  veya Mart ayının  ilk haftasında soğuk havadeposu bölümünün açılışını yapacağız. Bir taraftan da meyve paketlememakinalarının ihalelerine çıkıyoruz. Temmuz ayı sonuna kadar da Meyve PaketlemeBölümü de tamamlanacak. Kendi konusunda tek kompleks. Yanında hal binaları,uluslararası akreditasyon almış laboratuvar ve tır parklarıyla gümrüklemesahasıyla içinde pazar olma özelliği ile Türkiye’nin tek tesisi olacak. Ege’ninen büyük tesisi olarak da bölge çiftçisine hitap edecek. Amacımız kentimizin vebölgemizdeki ürünlerin katma değerini yükseltmek.  Bu alandaçalışmalarımız sürüyor. Sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız toplantılarsonucunda  Soğuk Hava Depoları’nın adının Depo–Efes  olmasına kararverdik. Bununla ilgili kurumsal kimlik çalışmalarımızı yürütüyoruz.  Buönemli tesisi meyve paketleme fabrikası olmanın yanında  aslında çiftçininsığınacağı bir liman olarak görüyoruz. Çiftçimiz  fırtınaya yakalandığıyıllarda piyasanın bozuk olduğu yıllarda bu tesise sığınabilecek. Bu tesisihracat üssü olacak”  dedi. 

Efes üniversite oluyor
 Selçuk’a üniversite getirmek için 15 yıldır konuylailgilendiklerini dile getiren Başkan Ülgür, “Türkiye’de fakülte açan tek ilçebelediye olacağız.  Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin fakülte binasınıhazırladık . Yüksekokulların yanında birde fakülte açılacak.  Dokuz EylülÜniversitesi ile yapmış olduğumuz çalışmalar da sonlandı. Nisan ayında binamızıteslim edeceğiz . Sivil toplum örgütleri ile yaptığımız toplantılar sonucundaturizm kolunda bir yüksekokul açılmasını istedik, arkeoloji ile ilgili yapırestorasyon ustalığı, yapı elemanları, güzel sanatlar fakültesinin birbölümünün heykel ahşap gibi bölümlerin açılmasında talepte bulunduk. Önümüzdekigünlerde YÖK  iki konuda karar alacak. Bunlardan bir tanesi  açılacakolan yüksekokulunun isminin belirlenmesi Dokuz Eylül Üniversitesi Efes MeslekYüksekokulu  olması konusunda talepte bulunduk. Aynı zamanda hangi bölümyüksekokulların açılacağı le ilgili de YÖK karar verecek. 2014-2015 yılında 3veya 4 branşta yüksek okulu açılacak” dedi  

Efes’in üzerindeki politikaları değiştireceğiz  
15 yıl önce Selçuk gündemine getirdiği ve hayalmiş gibigörünen Efes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul ettirilmesi konusunda enbüyük adımları attıklarını dile getiren Başkan Ülgür, “Unesco için yıllarcaçalıştık. Bilim adamları, alanında uzman kişiler ve toplumun farklı gruplarıile toplantılar yaptık. Çalışmalarımızın sonunda Efes Alan Yönetimi Planıoluşturduk.  Kültür Bakanlığı’nın ilgili bütün kurumlarının onayını aldık.2014 yılı temmuz ayında UNESCO’nun dünya miras listesine girersek, 2015 yılındaEFES Alan Yönetimi için de neyi nasıl yapacağımız konusundaki kısa orta ve uzunvadedeki planlarımızın hepsini Unesco’ya verdik. Amacımız Efes’in üzerinde hergün değişen politikaları kaldırmak. Efes ‘in koruma kullanma onun üzerindekiticari haklar gibi  bütün kararları hazırladığımız plan  dahilindeUNESCO verecek ve denetleyecek.  Biz görevimizi tamamladık. Hayli gerçeğedönüştürdük.  Bundan sonraki görev Dışişleri Bakanlığı’nındır” dedi. 

Yeni bir turizmdestinasyonu geliyor
 Proje maliyeti 594 bin 760 TL,uygulama maliyeti ise 5 milyon 617 bin lirayı bulan Ayasuluk Kalesi projesikapsamında uygulama çalışmalarının sürdüğünü, toplam 172 bin 533 metrekarelikalanda yapılacak olan projenin 9 bin 500 metrekarelik bölümünün yapısal,bitkisel çevre düzenlemesi inşai uygulama ve sulama projelerinin yapıldığını davurgulayan Başkan Ülgür, kalenin doğu kısmındaki çevre düzenlemeçalışmalarının Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Proje kapsamında yeni yapılanAyasuluk Kafe’nin güney kısmında  yer alan 40 metrekare boyutundaSelçuk’un tarihsel dönemlerine ait  semboller ve sanatsalseramiklerin  yer aldığı meydan çalışması tamamlandığını, medeniyetlertarihini anlatan rölyefin olduğu meydanda, kuzey duvarına da Efes in kuruluşefsanesini anlatan, rölyef çalışması da  uygulanacağını anlatan Ülgür,“Bizans sarnıcı kalıntıları ile su kemerlerinin anıtsal aydınlatma uygulamalarıile alanın tümünde çevre aydınlatması için çalışmalar ise tamamlandı. Alanagiriş merdivenleri ile karşılama alanının zemin döşemeleri ise devam ediyor.Uygulamanın bitmesine takiben alandaki peyzaj düzenlemeleri de tamamlanacak.Şubat ayının sonuna kadar bahsi geçen bu çalışmalar sona erecek.

Aşama aşama tamamlanan projesayesinde  Selçuk yeni bir turizm destinasyonuna sahip olacak. Bu büyükyatırımlı proje sayesinde Kalenin ve kentin değeri artacak. Proje ile birlikteise İsabey Mahallesi’nde de cephe iyileştirmeleri, yol çalışmalarıyaparak  kaleye yakışır bir mahalle yaratılacak.

Meclis toplantısında Kale Projesi ile ilgilide açıklamayapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, “Şirince diye bir turizmmarkası yarattık biz bu konuda tecrübeliyiz. Şimdi de kale bölgesinde Efes’i destekleyecek yeni bir destinasyon oluşturuyoruz. Kale projemizi de böyleyapacağız. Bu proje sayesinde  biz Efes’i şehrin içine getiriyoruz. 2016 yılına kadar kalenin tüm çevresindeki çalışmalar bitecek. Amacımızbir  turizm destinasyonu oluşturmak. Efes’in ilk kurulduğu yer APASA yanikalenin olduğu yer. Biz Efes’in kardeşini yaratmaya çalışıyoruz bu da meclissalonunda temelleri atılmış büyük bir projedir.  Son iki yılda en iyi enönemli çıktılarımız bu üç dört proje oldu. Amacımız kentin turizm, tarım vehizmet sektöründe gelişmesi en yüksek noktaya çıkmasıdır. Bunu da layığı ileyaptığımızı düşünüyorum. Katkılarından dolayı tüm çalışma arkadaşlarımateşekkür ederim” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv