80 yıllık tarihi mirasa sahip çıktı

  • 0
  • 689
Yazı Boyutu:

Harf Devriminin ardından Cumhuriyet aydınlanmasının ilkışıklarından olan Aliağa’nın Samurlu Köyündeki “Kazım Paşa İlk Mektebi”, AliağaBelediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde aslına uygun restore ediliyor.Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Atatürk’ün talimatıyla 1933 yılında inşa edilenve Anadolu’nun ilk ilkokullarından biri olarak kullanılan Samurlu Köyü ValiKazım Paşa İlk Mektebi restorasyonla, Cumhuriyet İdealini genç kuşaklaraaktaracak.  

ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLİYOR
İzmir Valisi Kazım Dirik döneminde, Genç Cumhuriyetideallerine sıkı sıkıya bağlı köy halkının, yakın çevredeki eski yapılardançıkma taşlarla inşa ettikleri İlk Mektep, 1933’de eğitim öğretime başladı. 37yıl köyde eğitime yuva olan yapı, 1970’de yeni ilkokul yapılınca atıl durumdakaldı. Tarihi yapı, Geçtiğimiz yıllarda yapılan başvuru sonrası 2. derecetarihi eser olduğu belirlenerek İzmir Anıtlar Yüksek Kurulu tarafındantescillendi. İzmir İl Özel İdaresi ve Aliağa Belediyesi, Cumhuriyet’in ilkyıllarının izlerini taşıyan yapıyı aslına uygun inşaa etmek için hareketegeçti.  

Aliağa Belediyesi, Rölöve, Restitüsyon ve restorasyonprojesi hazırlayarak tarihi binanın ayağa kalkması için çalışmalara başladı.Geçtiğimiz Eylül ayında restorasyon ihalesi gerçekleştirilen yapı Mart ayısonunda tamamlanacak. 

BAŞKAN OĞUZ: TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ AYAĞAKALDIRIYORUZ
Aliağa belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, “Cumhuriyetimizinkuruluş ideali ve felsefesini tüm yurda yayan, Harf Devrimimiz sonrasıAnadolu’da çocuklarımızı aydınlatan önemli bir yapıyı, 80 yıl sonra aslınauygun restore ediyoruz. Geçtiğimiz yıl da yine bir tarihi yapı olan AliağaMerkez Camiyi aslına uygun restore ederek kentimize kazandırmıştık. Önemli birTarihi ve kültürel değerlerimizi ayağa kaldırdığımız için çok mutluyum” dedi. 

KÖY HALKI OKULU KENDİ OLANAKLARIYLA YAPMIŞTI
Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Dirik, 1926-1935tarihleri arasında İzmir Valiliği yaptı. Kazım Dirik’in Valiliği döneminde 1Kasım 1928’de Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesiyle birlikte tüm yurtta okumayazma seferberliği başlatıldı. Aliağa’nın Samurlu köyünde de Anadolu’nun İlkMekteplerinden biri köy halkının çabalarıyla eğitime başladı. 

“Kazım Paşa İlk Mektebi” 1933 yılında öğrencilere kapılarınıaçtı. Cumhuriyetin ilanından 10, harf devriminden 5 yıl sonra eğitim öğretimebaşlayan ve 37 yıl kesintisiz hizmet veren okul, fiziki yetersizlikler ve 1970yılında hemen yanına yapılan yeni okul binasının yapılmasıyla atıl kalmıştı.Aliağa Belediyesi, restorasyon projesiyle Cumhuriyet tarihine ışık tutacak bireseri ayağa kaldırmış olacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv