90 köyün “hayır duası"

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

İzmirBüyükşehir Belediyesi, koruyucu duvarları olmadığı için hayvanların otlamaalanı haline gelen köy mezarlıklarını birer birer yenileyip koruma altınaalıyor.  

Kentin mezarlık ihtiyacınıkarşılamak ve yeni gömü alanları oluşturmak için çalışmalarını sürdüren İzmirBüyükşehir Belediyesi, diğer yandan da yılların etkisiyle bozulan mezarlıkduvarlarını yeniliyor. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri DaireBaşkanlığı ekipleri,  kent içindekitoplam 13 mezarlıkta duvarları yeniledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETONGenel Müdürlüğü ekipleri ise iki etap şeklinde Menemen, Bayındır, Torbalı,Kemalpaşa, Aliağa, Bornova, Buca, Foça, Menderes, Seferihisar, Selçuk ve Urlaolmak üzere  toplam 90 orman köyünün  mezarlık duvarını yeniledi. Beton prekast vetel fens korkuluk ile çevrilen, çevre düzenlemeleri ile iç temizlikleri ve ağaçbudamaları gerçekleştirilen mezarlıklar düzenli bir görünüme kavuşturuldu. Köymezarlık duvarlarının yenilenmesi sarısında 36.1kilometre beton prekast ve tel fens korkuluk imalatıyapıldı.

Daha önce köylülerin kendiimkanları ile tel çit ile çevrilen mezarlıklardaki bir çok problemi ortadankaldıran bu çalışma, başta muhtarlar olmak üzere köy sakinlerini çok mutluetti. Menderes Sancaklı Köyü Muhtarı Abdullah Sürücü ve köy sakinleri,köylerine ilk kez gelen  bu hizmettendolayı yaşadıkları büyük sıkıntılardan kurtulduklarını belirterek İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Çileme Köyü’ne 10yıl hizmet veren eski Muhtar Mehmet Sever Yıldırım ise eskiyen ve yer yer kopantel çitler yüzünden mezarlıklara havanların girdiğini belirterek, “Bizi busorundan kurtaran Aziz Başkan’a hayır duası ediyoruz” dedi. 

Ne dediler?
 Mehmet Sever Yıldırım- Çileme Köyü Eski Muhtarı
“Başkanımızdan Allah bin kererazı olsun. Yıllardır yapamadığımız işleri bir senede bitirdi. Üretimyolarımızı yaptı, okulumuzu düzenlendi, camilerimiz onardı. Başarılarınındevamını diliyoruz. Mezarlarımızda koruma duvarı olmadığı için hayvanlargiriyordu. Çok sıkıntımız vardı. Köylü olarak koruyamıyorduk. Şimdi çok iyioldu.” 

Ali Aytiş- Çileme Köyü Sakini
“Mezarlıklarımıza bakımyapamıyorduk. Köylünün gücü yetmiyordu. Bu hizmet geldikten sonra her şey dahafarklı ve güzel oldu. Çok teşekkür ediyoruz”. 

Hasan Teket- Çileme Köyü Sakini
“Ben 50 yaşındayım. Ben kendimibildim bileli köyümüzün  mezarlıklarınınkoruyucu duvarı yoktu, kenarları açıktı. Tel çitler söküldüğü için hayvanlargiriyordu. Şimdi çok güzel oldu.”

Abdullah Sürücü- Sancaklı Köyü Muhtarı
“Büyükşehir’e gidip sıkıntımızısöyledik. Çok pejmürde olan mezarlığımızı, insanca gezilebilecek ve gelip deburada rahatlıkla  dua okuyabileceğimizbir hale getirdiği için  kendim ve köylümadına Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyorum.  Önceden tel çit vardı. Teller kesilip hayvansokuluyordu içeriye. Bu konuda sıkıntı çekiyorduk. Problemimiz çözüldü.” 

Ömer Karadavut- Sancaklı Köyü İmamı
“Daha önce mezarlığımız yıkıktellerle çevriliydi. Bu nedenle koyunlar giriyordu içeriye. Mezar taşlarımızave mezarlarımıza pisliyorlardı. Ölüye saygısızlık, diriye saygısızlık olduğuiçin bu pek hoş olmuyordu. Bu hizmeti yapan büyüklerimize çok teşekkürediyoruz”.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv