AB fonları iş kapısı oldu

  • 0
  • 1.385
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin 50 yılı aşanAvrupa Birliği (AB) macerası inişli çıkışlı seyrinde devam edip “Türkiye ABüyesi olmalı mı olmamalı mı?” tartışmaları sürerken AB hibe programları ile desteklenenprojeler, birçok kişiye yeni istihdam fırsatı sağlıyor.  

Yaşar Üniversitesi ABMerkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, AB tarafından aday ülkelereyönelik mali yardım aracı olan ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’ (IPA)kapsamında Türkiye’ye tahsis edilen hibemiktarının 2007-2013 dönemi için 4.8 milyar Avro, 2014-2020 döneminde ise 4,5milyar Avro olduğunu belirtti.  Yıldız,“Bu hibeler, imkanları kısıtlı birçok belediye, kurum ve özellikle de siviltoplum örgütleri için oldukça önemli bir destek. Projelerin yazılması ve yürütülmesi için ihtiyaç duyulan uzmanlık iseayrı bir iş alanı yarattı. Hibe programlarına proje yazmak ve yürütmek yeni birmeslek oldu. Ayrıca, hibe programları sayesinde yapılan eğitimlerle de birçokinsan, çeşitli alanlarda meslek sahibi olup iş buldu” dedi. 

İŞSİZLERE İMKAN
AB hibelerindengeliştirdikleri projeler aracılığı ile destek alabilen üniversiteler, kamukurumları, belediyeler, özel kuruluşlar, KOBİ’ler, meslek örgütleri vedernekler AB birimleri oluşturup milyonlarca Avro hibeyle, ihtiyaç duyduklarıinsan ve mali kaynağını sağlayabiliyor. Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, “Biraraya gelen 4-5 genç veya yeni girişimciler, yazdıkları projelerle fikirlerinihayata geçirebilme fırsatı bulup kariyer gelişimlerini destekleyebiliyor. Buolanaklar, mali imkanları kısıtlı birçok kurum için özellikle de sivil toplumörgütleri ve dernekler adına oldukça önemli bir destek” diye konuştu. 

KURUMLAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT
AB projelerinin,çalışanlara finansal ve kariyer gelişimi açısından destek olduğunu kaydedenAyselin Yıldız, “Sadece bu projelerde çalışmak üzere yeni insan kaynağıteminine de olanak sağlıyor. Projelerde istihdam edilen kişiler, projesüresince hem iş deneyimi kazanıyor, hem de ücretlerini, sağlanan hibedesteğinden karşılayabiliyor. Projeler, imkanları kısıtlı, ancak gelişmepotansiyeli olan birçok kurum için oldukça önemli fırsatlar sağlıyor. Yeni altyapı imkanları, yerel ve uluslararası işbirlikleri, istihdam desteği,kurumların kapasitesinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor” dedi.  

UZMAN İHTİYACI VAR
Projelerin yazılması veyürütülmesi için ihtiyaç duyulan uzmanlığın ayrı bir iş alanı yarattığını ifadeeden Yıldız, “Hibelerden faydalanabilmek için proje geliştirmek gerekiyor.Projelerin yazımı ise AB politikaları konularında bilgili, kalifiye uzmanlargerektiriyor. Dolayısı ile üniversitelerde açılan AB bölümleri, sertifikaprogramları ve bu alanda kalifiye işgücü yaratmayı destekleyen programlar, çokönem kazanıyor. Alandaki yetişmiş uzman ve işgücünü artırmak için bile yineAB’nin desteklediği Jean Monnet Burs Programı bulunuyor. Bu alanda kendini yetiştiren uzmanlar, sadece Türkiye’de değil, projebazlı yurt dışında da iş bulabiliyor. AB süreci Türkiye’de yeni bir istihdamalanı da yaratmış durumda. Türkiye’ye tahsis edilen AB fonlarındanyararlanmak için proje üretmek şart. Ancak ne şirketler, ne kamu, ne de STK'lartopluluk bürokrasisinin istediği gibi proje hazırlama ve yürütme konusundayeterli bilgi ve deneyime sahip değil. Bu fonlardan daha etkin faydalanabilmekiçin projeler konusunda yetişmiş daha çok iş gücüne ihtiyacımız var” şeklindekonuştu. 

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ 5 YILDA 30 PROJEDE YER ALDI
Yaşar Üniversitesi’ninson 5 yılda 30’u aşkın projede görev aldığını ve projelerin mali katkısınınyaklaşık 1,5 milyon Avro olduğunu söyleyen Yıldız, “Akademisyenlerimizinyürüttüğü 300 bin Avroluk araştırma projeleri de var, öğrencilerimizinkendilerinin yazıp yürüttüğü 5 bin Avroluk sosyal sorumluluk projeleri de var.Geçen aylarda Yaşar Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu üyesi öğrenciler,Avrupa’daki genç işsizliği ve çözüm önerisi olarak girişimcilik kavramını elealdıkları Kendine İş Çıkar adlı projeleriyle, hibe kazandı. 9 ülkeden gençler,girişimcilik eğitim aldı. Hepsi etki alanı yüksek ve farklı projeler. Öğrencilerimizinyurt dışında eğitim ve staj faaliyetlerine katılması, personelimizin akademikçalışmalarının desteklenmesi, araştırmalarına verilen destekler, yeniuluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi hep bu hibe destekleri ilegerçekleştirildi” dedi.   

“AB-Türkiye ilişkilerisekteye uğradı”, “AB ülkenin gündeminde değil” söylemleri sürerken diğer yandabirçok proje yürütüldüğünü belirten Yıldız, “Yeni projeler sunulup kabulediliyor. Dolayısıyla AB konularında ve hibe programları desteğiyle projeyönetiminde bilgili yetişmiş uzmanlara duyulan ihityaç devam ediyor ve bualanda önemli bir açık var. Yaşar Üniversitesi AB Merkezi olarak ‘projeplanlama ve yönetim eğitimleri’ de veriyoruz. 

AB’DEN MALİ DESTEK
Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarı 2007-2013 bütçe dönemi için toplam4.8 milyar Avro. Bu miktarın 474 milyon Avrosu ise sadece ‘insan kaynaklarınıngeliştirilmesine’ yönelikti
. AB’nin yeni bütçe dönemi 2014-2020 için Türkiye’ye öngöreceği bütçeninise henüz resmi olarak ilan edilmemekle birlikte yaklaşık 4.5 milyar Avro olacağı tahmin ediliyor. Dikkat çekici bir konu,yeni bütçede sivil toplumun gelişimine önem veriliyor. Sivil toplumörgütlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi, işbirliğinin artması, sivil toplumdiyaloğunun gelişimi ve yasal çerçevenin geliştirilmesine yaklaşık 160-170milyon Avro destek öngörülüyor” dedi.  
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv