ABD’nin Bağımsızlık Günü Resepsiyon ile kutlandı

Amerika’nın bağımsızlığının 246. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Jeffry L. Flake’in katılımıyla İzmir’de bir resepsiyon düzenlendi. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş.’nin (ESBAŞ) ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Flake Atatürk’ü anarak, “Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Bu ulusun kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk “Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya Ölüm!” demişti. Bizim kurucu babalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti” dedi.

  • 0
  • 566
ABD’nin Bağımsızlık Günü Resepsiyon ile kutlandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Amerika’nın bağımsızlığının 246. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Jeffry L. Flake’in katılımıyla İzmir’de bir resepsiyon düzenlendi. Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş.’nin (ESBAŞ) ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. 

ONUR DUYUYORUZ 
ESBAŞ olarak ABD’nin 246. yıldönümünü bu önemli kutlama törenine yaptıkları ev sahipliğinden onur duyduklarını belirten ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler,  bilindiği üzere ESBAŞ’da ABD merkezli çok sayıda küresel firmanın faaliyet gösterdiğini, üretim ve ihracat yaparak istihdam yarattığını söyledi.

Güler, “Bu tür yatırımlar ve ticari faaliyetler, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra siyasi ve kültürel ilişkilerin gelişmesine de katkı sağladığını biliyoruz ve bu yatırımların artarak devam etmesini diliyoruz. Bu önemli günde gerçekleştirdiğimiz bu buluşmanın da ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da iyi noktalara taşınmasına katkı sunmasını umuyorum”dedi.

Davetlilere seslenen Büyükelçi Flake, “G.I.’lerimizin ve Mehmetçiklerinizin Kore’de bir taarruz harbini geri püskürtmek için omuz omuza savaşmasından bu yana, Amerika ve Türkiye Kore’den Kuveyt’e ve Kosova’ya kadar başka ülkelerin bağımsızlık ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf ediyor” diye konuştu.

Amerika’nın bağımsızlığını kazanmasının yıldönümünü kutlamak üzere İzmir’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Flake, “İzmir, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü kutlamak için harikulade bir yer. Müttefik Kara Komutanlığı’na ev sahipliği yapan İzmir, ülkelerimizi ve diğer 28 NATO üyesi ülkeyi birleştiren NATO ortaklığının güçlü bir sembolü konumundadır” dedi.
Bağımsızlığın önemi
ABD Büyükelçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Peki bağımsızlık ne kadar önemli? Bu ulusun kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk “Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya Ölüm!” demişti. Bizim kurucu babalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti. Amerika’da Patrick Henry’nin şu ünlü sözlerini duymayan okul çocuğu hemen hemen yoktur: “Hayat o kadar değerli barışsa o kadar tatlı mıdır ki zincirler ve kölelik pahasına satın alınabilsin? Başkalarının hangi yolu seçtiğini bilmem ama ya özgürlüğü verin ya da ölümü bana.”
 Flake, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili olarak da “Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasını güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde Ukraynalıların, Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdıkları “Bayraktar” adlı savaş şarkısı “kahramanlık türküsü” geliyor akıllara” ifadesini kullandı.

 
Ticaret ve eğitim bağları
ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstererek geçen yıl 28 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Flake, iki ülkeyi birbirine bağlayan şeyin sadece güvenlik bağları olmadığını vurguladı.

“Amerika’daki öğrenciler arasında en başta gelen öğrenciler Türk öğrencilerdir” diyen Büyükelçi, hem Amerika’nın kurucu babalarının hem de Atatürk’ün eğitime verdiği öneme dikkat çekti: “Bağımsızlık Günü’nde özellikle eğitimin önemine vurgu yapmak yerinde olacaktır. Devrimin en yoğun olduğu bir dönemde kurucu babalarımızdan John Adams, eşi Abigail’e şu sözleri yazmıştı ‘Oğullarım matematik ve felsefe eğitimi alma özgürlüğüne sahip olsun diye siyaseti ve savaşı öğrenmeliyim.’ ‘Bundan sonra pek mühim zaferlere kavuşacağız. Fakat bu zafer süngü zaferleri değil, ekonomi ve ilim ve kültür zaferleri olacaktır.’ Bu sözleri söyleyen Türkiye’nin kurucu babası benzer şekilde ileri görüşlü bir insandı. Ülkelerimizin tüm bunları başardığını söylemenin yerinde olacağını düşünüyorum.

Eşiyle birlikte Türkiye’de bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Flake, konuşmasını “Çok teşekkür ederim Türkiye. Bize karşı çok iyisin. Bağımsızlık Günün kutlu olsun Amerika” sözleriyle bitirdi.

 
Resepsiyona Büyükelçi Flake’in eşi Cheryl Flake, çiftin çocukları ve torunları ile İzmir’den çok sayıda bürokrat, iş dünyası temsilcileri ve silahlı kuvvetler mensupları katıldı. Tin Pan Band müzikleriyle geceye renk kattı.

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv