Aç kalmak kilo verdirmiyor

  • 0
  • 684
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim DalıDiyetisyeni Selda Seçkiner; Ramazan ayının içerisinde bulunduğumuz bugünlerdeoruç tutan kişilerin beslenmelerinde yaptığı yanlışlıklara dikkat çekti.Sahurda ve İftarda neler yenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Günlük yiyecek alımındaki azalmaya rağmen, yanlış beslenme,yemek yedikten sonra daha az hareket etme gibi sebeplerle Türk nüfusunun%25inde kilo alımının görüldüğünü aktaran Selda Seçkiner, Ramazan ayınıniçerisinde olduğumuz bugünlerde, kişilerin günlük beslenme şeklinde ve öğünsayısında değişikliklere sebep olan oruç ile birlikte açlık sürelerininuzadığını ve buna bağlı olarak metabolizmaların daha yavaş hareket ettiğinibelirtti.

SAHURDA VE İFTARDANELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Seçkiner“Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan yemek yemek vücutsağlığımız için sakıncalıdır. Açlık süresi uzayacağı için halsizlik, başdönmesi, unutkanlık, dalgınlık gibi şikayetler görülebilir. Bunun tersinesahurda çok ağır yiyecekler yemek de sakıncalıdır. Yemeklerin yağa dönüşme hızıve kilo alma riski artar. Sahura mutlaka kalkılmalı ve hafif ama tok tutucubesinler tercih edilmelidir” dedi  

İftarda da tek seferde büyük porsiyonlar yemenin bünyeyiolumsuz etkilediğini açıklayan Selda Seçkiner iftarda hangi yemeklerin nasılyenilmesi gerektiğini anlattı. “İftarda gün boyu aç kalınacağı için yavaşsindirilen mide sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşükesmer tahıl ürünleri, sebzeler, kuru baklagiller, salata gibi besinler tercihetmek iftar sırasında yaşanabilecek sağlık sorunlarını engeller. İftara çorba,peynir, domates gibi hafif besinlerle başlanılmalı 10-15 dakika ara verilip azyağlı et-sebze yemekleri veya salata ile devam edilmelidir. Tek seferde büyükporsiyonlar yemek vücut sağlığı için tehlikelidir. Kızartma ve kavurma yerine,ızgara veya fırında pişirme yöntemi kullanılmalıdır” dedi.

 Aç kalmanın kilo verdirmeyeceğini belirten diyetisyen sutüketim miktarının da son derece önemli olduğunu belirtti. Diyabet, ülser gibihastalıkları olan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarıgerektiğini açıkladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv