Açıkta satılan zeytin hem cebe hem sağlığa zararlı

  • 0
  • 664
Açıkta satılan zeytin hem  cebe hem sağlığa zararlı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Zeytin ve zeytinyağında yeni bir sezon başlarken ZeytindostuDerneği ve Fora Zeytin, vatandaşları açıkta, kontrolsüz olarak satılanzeytinlere karşı uyardı. Her iki kurumdan yapılan ortak açıklamada içpiyasadaki zeytin satışlarının yüzde 80’inin dökme olarak açıkta gerçekleştiğivurgulanırken, gıda denetimlerinin yetersizliğine ve merdivenaltı üretimdekullanılan sağlığa zararlı kimyasallara da dikkat çekildi. 

 

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ve Fora ZeytinGenel Müdürü Nail Öztaş yaptıkları ortak açıklamada vatandaşları açıktakontrolsüz olarak satılan zeytinler yerine ambajlı ve üzerinde ‘künyesi’bulunan zeytinleri satın almaları konusunda uyardılar. İç piyasada yüzde 80oranında dökme olarak açıkta zeytin satışı yapıldığının vurgulandığıaçıklamada, merdivenaltı üretimde zeytini fermante etmek adına insan sağlığınazararlı bazı uygulamalara da işaret edildi. 

 

“8 AYDA YENİLEBİLİR OLUR”

Hasadı gerçekleştirilen zeytinlerin tüketilebilir halegelmesi için yaklaşık sekiz aylık bir süreye ihtiyaç olduğuna değinen Tatlı veÖztaş açıklamalarında şu ifadeleri kullandılar;

 

“Açıkta pazarlarda, yol kenarlarında satılan zeytinin heminsan sağlığına zararı vardır hem de ‘ceplere’... Hem kaliteli diye kötü ürünalmakta, hem de fazla bedel ödemek zorunda kalmaktayız. Sofralık zeytinin içpiyasa satışlarının yaklaşık yüzde 80’i 350.000 ton dökme olarak açıktasatılıyor.  Ambalajlı satılan zeytinyaklaşık yüzde 20 oranında ve 50.000 ton civarında… Dökme olarak açıkta satılanzeytinlerin büyük bölümü de merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız,hijyenik olmayan ortamlarda üretilmektedir. Zeytin, dalından toplandığı haliyleyenilemeyen bir meyvedir, zeytin etindeki acı maddenin çıkarılması gerekir.Buna teknik olarak tatlandırma veya fermantasyon denilmektedir. Siyah zeytinintatlandırma süreci doğal yöntemlerle sadece su ve tuz veya sadece tuz ileyapılmaktadır. Bu doğal süreç yaklaşık 8 ay sürmektedir. Hasat zamanı olanKasım, Aralık ayında toplanan zeytinlerin yenilebilir hale gelmesi Temmuz,Ağustos aylarına denk gelir. Ancak bazı imalatçılar bu kadar uzun sürebeklemeden zeytini bir an önce satmak için maalesef insan sağlığına aykırıyöntem ve maddeler kullanmaktadırlar. Açıkta dökme olarak satılan zeytinlerdeüretici firma, zeytin çeşidi, kalibre, üretim metodu, kullanılan kimyasallar,son kullanma tarihi, saklama koşulları gibi pek çok önemli ve gerekli bilgibulunmamakta, tüketiciler ne aldığını bilememektedir. Bu nedenle tüketicilerinbütün bu bilgileri bulabilecekleri ambalajlı zeytin almaları kendimenfaatlerinedir.”

 

DENETİMLER YETERSİZ

Gıda denetimleri konusunda resmi kurumların yetersizkaldığının dile getirildiği açıklamada yaptırımların caydırıcılıktan uzak veyetersiz kalmasının da üzerinde duruldu. Bu tip kontrolsüz satışlarla birhaksız rekabet ortamının da oluştuğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

“Açıkta pazarlarda, yol kenarlarında satılan zeytin heminsan sağlığına zararı vardır. Hem de devletin vergi ve SSK gelirleri açısındangelir kaybına neden olmaktadır. Zeytin Sektörümüz; sektörel olarak büyükyatırımlar yaparak giren, sektörü ayakta tutmaya çalışan, sağlıklı, hijyenik vekaliteli üretim yapan, vergisini, SSK primlerini ödeyen bizim gibi özel sektörzarar ettiği için uzun süre ayakta kalamamaktadır. Tüketicilerin herhangi birşekilde kuşku duydukları her gıda ürününü: internet, Alo 174 veya yazılı olarakİl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şikâyet etmeleri en doğruyoldur.”  


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv