‘Acil müdahale’ çağrısına Manisa’yla yarışmayın cevabı

  • 0
  • 1.378
‘Acil müdahale’ çağrısına Manisa’yla yarışmayın cevabı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir işdünyası Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, teşviksistemi nedeniyle kentteki gidişatın iyi olmadığı ve biran önce müdahaleedilmesi gerektiği anlattı. Toplantıda bölgesel teşvik yerine, ilçelere vesektörlere göre teşvik talebinde bulunan işdünyası ‘Serbest kent’ önerisinde debulundu. Bakan Zeybekci ise heryerin sanayi bölgesi olmak zorunda olmadığınısöyleyerek, “Manisa’yla yarışmayın. Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir’enokta atışı teşviklerle terzi tipi ceket dikmeye de hazırız” dedi.

 

Swissotel’de düzenlenen Ekonomi Zirvesi’nde, Manisa ve İzmirarasındaki teşvik sıkıntısı dile getirldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirTicaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası, Ege İhracatçıBirlikleri'nin organizasyonunda düzenlenen toplantıda EBSO Başkanı EnderYorgancılar sektörlere göre teşviklerin varilmesini, ilçelerin öne çıkanürünlerinin özel teşviklerden yararlandırılmasını istedi. Yorgancılar, ÇeşmeYarımadası’nın da sağlık alanında ‘Öncelikli yatırımlar’ kapsamına alınmasınıtalep etti. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise yerli otomobilin İzmir’de yapılabileceğiniama bunun için kentin desteklenmesi istedi.

 

NOKTA ATIŞ YAPALIM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir için özel konfeksiyongibi özel ve nokta atışı çalışmalar yapmaya hazır olduklarını anlattı.Eleştirilen teşvik sistemine de sahip çıkan Bakan Zeybekci, “Yaptığımız teşviksistemi doğru ama İzmir’e nokta atışı teşviklerle, terzi tipi ceket dikmeye dehazırız. Bunu EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’a da ilettik. Ama İzmir’i dekörfeze sıkıştırmadan Manisa, Aydın, Uşak ve Denizli’yle birlikte büyütmekzorundayız. Manisa’yı Aydın’ı, Denizli’yi, Muğla’yı, Uşak’ı içine almadan, pastayıbüyütmeden belirlenen hedeflere ulaşamayız. Bütün bunları da birlikteyapacağız” şeklinde konuştu. Bakan Zeybekci, İzmir’in serbest bölgeler şehriolmasının da düşülebileceğini aktararak, “Halen bu alandaki dünya örnekleriniinceliyoruz. Serbest bölgeleri genişleteceğiz. ESBAŞ örneği gibi oturup İzmir’iyeniden parlatalım. Limanlarıyla birlikte içinde diğer illeri de kapsayacakşekilde sağlık serbest bölgeleri yapalım. Öyle bir serbest bölge kuralım ki,gelişmiş ülkelerin emeklilerini ağırlayıp onlara yaşlı bakım ve sağlıkhizmetleri verelim” diye konuştu.

 

İZMİR’E HAKSIZLIK YAPMAYIN

İzmir’de zengin bir malzeme oldunun altını çizen Zeybekcisözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa şöyle oldu, izmir böyle oldu demek bu kentehaksızlıktır. İzmir’de tek başına değil; Manisa’yla, Denizli’yle, Uşak’labirlikte düşünülmeli. Böyle düşündüğünüzde de buranın başkenti İzmir olur.Çünkü ürtkı kümelenmeler önemli. Her yerde liman olsun düşüncesi bugün karlıdeğil. Dünyanın en zengin enerji kaynaklarının çıkış ve giriş kapısı Ege’dir.Onun için bögeyle ilgili çok geniş düşünmümemiz gerek.”

 

MANİSA’YA ENGEL OLAMAZSINIZ

Zeybekçi, “Manisa’da sanayi varsa, İzmir’de de sanayi olsundemek yanlış. Buraki yatırım Manisa’ya gidiyorsa ona da engel olamazsınız.Doğu’daki bölgelerimiz 6’ncı bölge kapsamında ama oraya giden var mı? Bazışeyler düzeltilebilir ama mevcut teşvik sisteminin mantığı doğrudur. Benimönerim İzmir Körfezi’ni 1’inci derece doğal sit ilan edelim ve burayı 5’incibölge turizm teşviklerinden yararlandıralım” şeklinde konuştu.

 

BU GİDİŞ İNCELENMELİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Partiİzmir Milletvekili Binali Yıldırım ise ticareti İzmir’in tüm Türkiye’yeöğrettiğini ama ihracatta geri gidişin de incelenmesi gerektiğini sözlerineekledi. İhracat çeşitliliğinin fazla olmsaına karşın bu duruma düşmesininilginç olduğunu aktaran Yıldırım, “İzmir turizmde, katma değeri yüksek bilişimve teknolojik yatırımlarla akıl teri yoğunluklu alanlara yönelmeli. Diğer biralanda lojistik ve tarım. Bunların da geliştirilmesi lazım. Bu avantajlar iyikullanılmalı. Ayrıca termal su gibi alternatik enerji kaynakları açısındanİzmir zengin bir kent” 

 

YATIRIMCIYA EZİYET

“Biz enerjimizi birbirimizle uğraşmakla yok ediyoruz.Yatırımcının önünün açmak yerine her türlü eziyeti de gösteriyoruz. Yerel veyagenel yönetim değil genel olarak bir aksaklık var. Siyasetçi için zaman kavramı4 yıl, memur için 65 yıldır. Bu iki zaman uyuşmadığı için işler yapılmıyor. Bizsüreçleri değil çözümleri üretmeliyiz. Yoksa bürokrasinin çarkları arasınasıkışırız. Hızlı karar veremezsek fırsatları da kaçırırız.”

 

OLUMSUZLUĞU GÖRELİM

İzmir’de teşvikte beklentiler var. Manisa ile kıyaslanıyor.Türkiye haristasında birbirine bu kadar yakın başka il yok. Bunu göz ardıedememeyiz. Hergün 10 binden fazla insan Manisa’ya gidiyor. Bu olumsuz sonucuda görmek lazım. İzmir’in yatırım, gelişim alanlarına karar verip üzerindeoynamadan devam etmeliyiz. Büyük yatırım yabancı sermaye gelmeden olmaz.”

 

GEREKİRSE HALI SERİN

“Artık serbest ülkeler konuşuluyor. Bizler de İzmir’in hakettiği yatırımları alabilmesi için önce altyapıdan başlamak üzere bizgörevimizi yapıyoruz. Artık sıra üst yapıyı yapacak olan yatırımcıda. Artıkyatırımcıyı beklemeyecğiz; yatırımcıları kendimiz arayıp bulup ikna edeceğiz. Gerekirseönlerine halı sereceğiz. Yoksa bürokrasiyle işler yürümüz. Artık sonuç odaklıhızlı davranılmalı.    

 

YILDIRIM’A ‘MAKAM’ SALVOSU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili AytunÇıray’da Bakan Binali Yıldırım’ın söylediği bazı şeylere kendisinin dekatıldığını vurguladı. Çıray, “Demek ki bazı şeyleri anlayabilmesi için SayınYıldırım’ın makamını bırakması gerekiyormuş. Burada güzel sonuçlar söylendi amaPETKİM’i açıklanan rakamlardan çıkardığınızda kent birden en altlara düşer;geriye bir şey kalmaz. İzmir, yüzde 15.4 ile işsizlik rekoru kırıyor. Verdiğiniyüzde 5’ini bile geri alamıyor. Biz iktidardan Ankara’da kapıların İzmirlilereaçılmasını istiyoruz. Ancak o zaman işler hızlandırılabilir.”   

 

TARTIŞMA SÜRECEK

Türkiyenin artık güvenlik ihtiyat akçesi olmadığını Çıray,“Türkiye'de yeni bir ekonomik istikrara ihtiyaç var. Özel sektör kredibulamıyor, artık devlet, özel sektör borçlarına devlet kefil olduğunu açıkladı.Her bir doların artışı ekonomiye 1.7 milyar dolara mal oluyor. Türkiye'de yenibir ekonomik istikrara ihtiyaç var. Bütçe dengesi alarm veriyor. Türkiye zorlugünlerden geçiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri nası lsdnuçlanırsa sonuçlansınTürkiye, ekonomi alanında daha tartışmalı duruma gelecektir” dedi.

 

ÖZEL İSTİHDAM TEŞVİKİ

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar Yorgancılar, İzmir’inyatırımlarda en az teşvik anlamına gelen 1. bölge desteklerinden yararlandığınıanlattı. Kentteki işsizik oranının yüzde 15.4 olduğunu belirten Yorgancılar,“Yani İzmir’in işsizlik durumuna baktığınızda 6. bölgede yer alıyor. Kentinişsizlikte 6’ıncı bölgede yer almasının ana nedeni; göçlerle birlikte, gerekkamu, gerekse yatırım teşviklerden aldığı payın düşük kalmasından dolayıdır.İşsizlik oranında ülke ortalamasının çok üstünde kalan illere özel istihdamdesteği verilmelidir.”

 

KOMŞU TEŞVİĞİ VERİLSİN

 “Merkezi İzmir’de olup, İzmir dışına yatırım yapanfirma sayısı 201. Bu firmalardan 103’ü de Manisa’yı tercih ediyor. Manisa’dakimaliyetlerin minimum ve alacakları teşviklerin maksimum seviyede olduğu içinİzmir’den kaçışların artıyor. O nedenle, komşu iller arasında rakiplik üzerinedeğil birbirini tamamlayıcılık ilişkisi üzerine bir sistem kurulmalıdır. Bugünİzmir’deki OSB’lerin yaklaşık yüzde 59’u boş kaldı. OSB’lerdeki bu boşluğundolması için komşu ilin teşvik oranlarından faydalandırılmalıdır. Projelerirdelenerek teşvik edilmeli, fabrikaların kent merkezinden OSB’lere taşınmasıda desteklenmelidir. TOKİ’nin müşteri portföyüne organize sanayi bölgelerini dealarak, müteşebbislere uygun şartlarla fabrika kurulum desteği vermesisağlanmalıdır.”

 

‘SERBEST ŞEHİR’ YAPIN

“Özel Ekonomi Bölgeleri modeli İzmir’e uygulanabilir.İzmir’i Serbest Şehir’e dönüştürün. Bugün Güney Kore ve Çin’in başarısında,özel ekonomi bölgelerinde yabancı yatırımlara ve teknolojilere kapılarınıaçması önemli etkendir. İzmir’in mevcut potansiyeli ve avantajları söz konusubölgelerden farklı değildir. Limandan uzakta olduğu halde ESBAŞ’ın başarısı dadikkate alınıp İzmir’in pilot il seçilerek, limana yakınlığı ve potansiyeli ileAliağa Bölgesi’nin Özel Ekonomi Bölgesine dönüştürülmesi gerekir. Biz bir tanePetkim değil birkaç tane daha Petkim istiyoruz”

İLÇELERİ TEŞVİK EDİN

“Biz ilçelerin de ürettikleri konulara göre belirlenecekteşviklerden yararlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Örneğin Tire veÖdemiş’te hayvancılık ve süt ürünleri, Aliağa’da kimya, demir çelik;Bayındır’da çiçekçilik, aromatik bitkiler, tohumculuk ve teknolojisiSeferihisar’da jeotermal seracılık, Çeşme Yarımadası’nda turizm alanlarına özelteşvikler verilebilir”

 

ÇEŞME ‘ÖNCELİKLİ’ OLSUN

“Çeşme Yarımadası, öncelikli yatırımlara dahil edilerekturizm sezonunu 12 aya çıkartacak yap-işlet-devret modeli uygulanmalıdır. ÇeşmeYarımadası’nda sportif aktiviteler için kamp turizmi (futbol, basketbol),jeotermal seracılık, Alaçatı’da dünya çapında sörf okulu, marina bölgesi,balıkçılık ve turizme öncelik tanınsın. Yine sağlık sektöründe ivme kazananİzmir’de; sağlık turizmi, kapsamı genişletilmiş tıbbi ilaçlar ve biyomedikalürünler öncelikle yatırım kapsamına alınmalı ve bu teşviklerden yararlanmakiçin belirlenen 20 Milyon liralık yatırım tutarı makul bir seviyeyeçekilmelidir.”

 

SIRTIMIZA BASILDI, SESİMİZ ÇIKMADI

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da teşvikyasasının 2009’da çıktığını vurgulayarak, “Bu düzenleme yapıldığında yani,sırtımıza basıldığında sesimiz çıkmadı. Kendimize güvendik. Problem değil bizeyine gelişmemizi sürdürürüz dedik ama olmuyor. Siz de sanayicisiniz; Manisavarken İzmir’e gelir misiniz?” diye sordu.

 

YERLİYİ BURADA YAPALIM

Demirtaş, “Otomotiv üretimi ve ihracatımız, İhracatçılarBirliği kurmamıza yetiyor. Otomotiv İhracatçılar Birliği kurulamadı. Kimyasektörümüzde de aynı durum var. Bunların kurulması için sizden destekbekliyoruz. Otomotive bakarsak; Marmara bölgesi doldu, taştı. İzmir’de çokgelişmiş bir oto yan sanayi var. Yerli otoyu İzmir’de yapalım. Kimya sektörününİzmir’de üslenmesine engel olmayalım.”

 

NEYİN MERKEZİYİZ?

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestellide, “Biliyoruz ki İstanbul Türkiye’nin  finans, sanayi, kültür ve turizmmerkezi. Ankara ülkenin yönetim merkezi. Antalya turizm merkezi. Kocaeli veBursa sanayi merkezleri. Peki biz İzmir olarak neyin merkeziyiz? İzmir’de herşeyden biraz var ama ne yazık ki hiçbir şeyden tam yok. İzmir, sahip olduğubüyük potansiyeli, çeşitli nedenlerle kullanamayan bir mega kent adayı. Bununiçin İzmir’de Sağlık Serbest Bölgesi de kurulmalı; Amerika’daki 3 bin 600 Türkdoktoru İzmir’deki bu bölgelere getirmeliyiz. Ayrıca Disneyland gibi bir park,süperlig de takımlarımız olmalı.Gastronomi merkezi haline gelebilmek için deteşvikler artmalı ve Paris’teki Rungis benzeri bir hal kurulmalı. Bu anlamdaekonomi yönetiminin, gerçekten cazip vaatlerde bulunan teşvik sisteminde inceayarlar yapmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

UYDU UYDU UYDU

KİM NE İSTEDİ?

İTO: “Teşvik adaletsizliğinin bitmesi, potansiyelinkullanılmasına engel olunmaması, Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın İzmir’deşubesinin açılması ve gelen yabancı yatırımcılara İzmir’i de göstermeleri,Adnan Menderes Havalimanı’nın İstanbul’dan sonra ikinci merkez (Hub) olması,Başbakanlık tanıtma fonundan İzmir’e kaynak ayrılması, 2023 Dünya EXPO’sunun veDünya İktisat Kongresi’nin İzmir’de yapılması için çalışmaya başlanması, sağlıkturizminin gelişmesi için İnciraltı’nın düzenlenmesi ve İzmir’in pilot bölgeolarak desteklenmesi, tarıma ürün bazında destek verilmesi”

 

EBSO: İzmir’deki OSB’ler dolana kadar komşu ilinteşviklerinin verilmesini, İzmir’in Serbest Şehir yapılmasını, ilçelere özelteşvik verilmesini (Tire ve Ödemiş’te hayvancılık ve süt, Aliağa’da kimya,demir çelik; Bayındır’da çiçekçilik, Seferihisar’da jeotermal ve seracılık vb),Çeşme Yarımadası’nda turizm alanlarına özel teşvikler verilmesi, sportifaktiviteler için kamp turizmi (futbol, basketbol), jeotermal seracılıkdesteklerinin olmasını, Alaçatı’da dünya çapında sörf okulu, marina bölgesi,balıkçılık ve turizme öncelik tanınması, sağlık turizmi, tıbbi ilaçlar vebiyomedikal ürünler öncelikle yatırım kapsamına alınması.

 

İTB: İzmir’de Sağlık Serbest Bölgesi kurulması, Amerika’daki3 bin 600 Türk doktorun İzmir’deki bu sağlık bölgelerine getirilmesi. eğlencemerkezi Disneyland gibi bir eğlence merkezinin kurulmalı. İzmir’den en az birfutbol takımının Süperlig’de yer alması, kenti gastronomi merkezi halinegetirebilmek için teşviklerin artırılması, dünya’da örnek gösterilen Paris’teki‘Rungis’ benzeri modern bir hal kurulması.


KİMLER KATILDI?

Toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi BakanYardımcısı Adnan Yıldırım, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı EnderYorgancılar, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası Başkan YardımcısıSavaş Ercan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk,Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti İzmirMilletvekili İlknur Denizli ile işadamları katıldı.


TIPIŞ TIPIŞ ARTIRACAKLAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aytun Çıray’ınCumhurbaşkanlığı seçimini kastederek ‘10 Ağustos’tan sonra sonuç ne olursaolsun Türk ekonominin durumu iyi olmayacak’ açıklamasını da değerlendirdi.Zeybekci, “Hiç kimse merak etmesin; 10 Ağustos seçiminden sonra da birşeyolmayacak. Bizim notumuzu aşağı yönlü revize eden değerlendirme kuruluşlarıbunu tıpış tıpış arttıracak. Çünkü biz büyüyeceğimizi biliyorduk. Artık cariaçığımız da azalıyor. Bu yıl yüzde 6.4 olarak cari açık beklentimiz var.Dediğimiz gibi, tıpış tıpış bu kurumlar da derecelendirmelerini yukarı yönlüdeğiştirecek” ifadelerini kullandı.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv