Agroexpo 17. Kez kapılarını görkemle açtı

Türk tarım sektörü ile dünya tarımı liderleri arasında köprü görevi gören Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını 17. kez açtı.

  • 0
  • 3.981
Agroexpo 17. Kez kapılarını görkemle açtı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk tarım sektörü ile dünya tarımı liderleri arasında köprü görevi gören Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını 17. kez açtı.
 
90 ülkeden 1050 marka katılımcısı ile çok sayıda ürün ve hizmet sunulan fuarda; tohum, fide, fidan, bahçecilik, gübre, zirai ilaçlar, seracılık, sulama, organik tarım, süs bitkileri, hayvancılık ve hayvancılık ekipmanları, hayvan çiftlikleri, veterinerlik, süt tankları ve soğutma üniteleri, yem sektörü, büyük ve küçükbaş hayvancılık, tarım makineleri, traktörler başta olmak üzere daha birçok ürün grupları yer almakta.
 
Her sene olduğu gibi bu sene de birçok Bakan ve üst düzey profesyonel iş insanlarının ağırlandığı fuarın açılışını Dr. Bekir Pakdemirli yaptı. Bakan Pakdemirli’nin yanı sıra; Katar Devleti Belediye Bakanı Abdullah bin Abdulaziz bin Turki AL- SUBAİE, Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırım Bakanı Nuradil BAIASOV, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı M Tunç Soyer, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Nihat ÇELİK, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ve birçok kurumun başkan ve yöneticileri de resmi açılış töreninde bulundular.

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ‘Fuarında ana teması olan Tarım ve İklim Stratejilerini şekillendiren Avrupa Birliği yeşil mütabakat kapsamında gerçekleşen ve karbonizasyon süreci bizim öncelik alanımızdır’ diyerek iklimin tarımın üzerindeki etkisine dikkat çekti
 
TARIMSAL ÜRETİMLERİN ARTMASI İNSANLIK İÇİN BÜYÜK REFAH OLACAK
Orion Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan; Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu bugünkü koşullarda Tarımsal üretimle çok daha fazla kucak kucağa olmamız gerekiyor. Tarımsal Üretimlerin artması insanlık için en büyük refah ve mutluluk kaynağı olacaktır diyerek tarımın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca Tan fuara bugünkü hak ettiği konuma gelmesinde katkı sağlayan başta Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, İzmir Ticaret Odası’na, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, İzmir Ticaret Borsası’na, Kosgeb’e, Ege İhracatçı Birlikleri’ne ve Ziraat Odaları’na teşekkürlerini sundu.
Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi; ‘Bugün Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan Agroexpo’da yapacağımız istişare kıymetli bir sinerji oluşturacaktır. Çünkü katma değer zinciri ortak akıl bilinciyle büyük irade oluşturularak geliştirilebilir.
Fuarın da ana teması olan Tarım ve İklim Stratejilerini şekillendiren Avrupa Birliği yeşil mütaabakatı kapsamında gerçekleşen ve karbonizasyon süreci bizim öncelik alanımızdır’ diyerek iklimin tarımın üzerindeki etkisine dikkat çekti.
37 yıldır Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri olarak gerek akademinin gerek ulusal, uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlik perspektifinde birçok projeye yatırım yapmaktayız. 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracat etti. Ege İhracatçı Birlikleri 5milyar 100milyonluk ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat lideri oldu.’
Teknolojik gelişmelerle desteklenen ileri tarım uygulamaların yer aldığı bir modelin hayata geçirilmesi üretime yönelik yatırımlar gerçekleştirilmesi, tarımsal üretimin azami oranda desteklenmesini tercihten öte yaşamsal bir zorunluluk haline geldiğini düşünüyorum. Bu çerçevede iklim değişikliğinin etkilerinin göz önüne alınması ve olumsuz yansımalarına yönelik kısa ve öz dönem politikaları oluşturulması ileri teknoloji uygulamalarının kullanılması ile verimliliğin arttırılması ve kaynak israfının önüne geçilmesi gelecek nesillerin ihtiyaçları göz ardı edilmeksizin çevresel ayak izine en aza indiren ve tüm dünya nüfusu için sürdürülebilir uygulamalarının hayata geçilmesi ve de ülkemizin sahip olduğu potansiyelin katma değerli üretime dönüştürülmesi önceliklerimiz arasında birinci sırada yer almaktadır.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener; ‘Yaşamlarımızın odak noktasında yer alan tarım ve hayvancılık konusunda dünyanın dört bir yanından profesyonelleri bir araya getiren Tarım ve hayvancılık sektörünün dünyadaki en büyük buluşma noktalarından biri olan 17.AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na kent olarak ev sahipliği yapıyor olmamız, tarım ve hayvancılığın tüm alt sektörüyle ilgili beraber gelişmesini destekleyen en büyük avantajlarımızdan biri.
Fuar için gelen yabancı iş insanları ile karşılıklı ticaret bilgi alışverişi ve de yatırım olanakları en etkin şekilde değerlendirmeliyiz. Ülkemizin tarım sektöründeki imkanları ve fuarımızın gelişen ivmesiyle AGROEXPO’nun kendi alanında dünyanın en büyük fuarından biri olma potansiyelini fazlasıyla sahip olduğunu özellikle ifade etmek isterim.’
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç SOYER; ‘Türkiye’nin en büyük ve modern fuar alanı Fuar İzmir’de bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl düzenlenen AGROEXPO fuarı 80 ülkeden 774 marka ve katılımcıyı, 126.000’den fazla ziyaretçiyi misafir etmişti. Bu yılda 17. AGROEXPO 2milyar dolarlık iş hacmi hedefiyle 90 ülkeden 1050 katılımcı ve 390.000’in üzerinde ziyaretçi ağırlamayı hedefliyor. Bu yılki AGROEXPO’nun ana konusu Tarım ve İklim Stratejileri. İklim krizinin etkilerini derinden hissettiğimiz bu dönemde bu fuarın tarım sektörüne dönüştürmek için çok önemli bir fark yaratmasını diliyorum. AGROEXPO katılımcılarının İzmir’den ve İzmirlilerden, üreticilerden ilham alacakları çok şey var. Bizler Başka Bir Tarım Mümkün derken bizler tam olarak neyi değiştirdik, neyi değiştiriyoruz derken birincisi Atalık Tohumları ve Yerli Hayvan Irklarını desteklemek, ikincisi küçük üreticiyi desteklemek.’
 
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ; ‘Bugün Ege’nin incisi tarımsal üretim ve ticaretin merkezi İzmir’deyiz. İzmir’de tarım ve hayvancılığın kalbinin attığı 17. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı vesilesiyle bir aradayız. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan AGROEXPO’ yu İzmir’in ve ülkemizin tarımsal potansiyelini gün yüzüne çıkaran bir fuar olması sebebiyle oldukça önemsediğimi belirtmek istiyorum. Öncelikle her yıl düzenlenen benimde katılmaya büyük özen gösterdiğim bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Fuarın sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.
Değerli katılımcılar, son 3 yılda dünyada tarım anlayışının yeni boyutlar kazandığı bir döneme şahit oluyoruz. Pandemi ve iklim değişikliğiyle birlikte ve gıda arz güvenliğini sağlayan tarımsal üretimin ne denli stratejik olduğunu bir kez daha anladık. Bu konu da tarımsal üretimin küresel gündemin en ön sıralarında yer aldığı gıda fiyatları ve üretim girdilerinde dalgalanmaların en yoğun hissedildiği bu dönemi de beraberinde getirdi.
Bu zorlu dönemde Bakanlık olarak tarım, gıda, su ve orman gibi hayati ve bir o kadar da spekülasyona açık alanlarda faaliyet gösterdiğimizi de özellikle belirtmek istiyorum. Tarımsal üretimi son 20 yıldır olduğu gibi siyaset üstü bir mesela görerek adımlarımızı attık.
 
MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ HEDEFİ
Katar, Sudan, Somali, Fas, Irak, Moritanya, Mısır, Lübnan, Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Polonya, Ukrayna, Sırbistan başta olmak üzere 58’i aşkın ülkeden alım heyetleri fuara katılım sağlıyor. Geçen yıl fuarda 1.5 milyar dolar olan ticari hacmin, bu sene 2 Milyar Dolara ulaşacağı ön görülüyor.
 
 
ETKİNLİKLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
Fuar da,1000 kişilik oturma kapasitesine sahip aktivite alanında İZKEB’in düzenlediği ‘Ağır Abiler Yarışıyor’ etkinliği büyük ilgi gördü. İlgi görenlerden biri de 1. 600 kg ağırlığı ile ‘Reis’ adlı Holstein cinsi boğa oldu.
 2022 Traktör Lansmanı, Yenilikçi Tarım Makineleri Sunumu, Koyun Keçi Güzellik yarışması ve Kadın Çiftçiler yarışıyor gibi birçok eğlenceli ve bilgilendirici etkinlikler de fuarın son günü olan 06 Şubat’a kadar devam edecektir.
Organizasyonun Sağlık destek sponsorluğunu; Batıgöz Sağlık Grubu, dezenfektan sponsorluğunu Kersia, medya sponsorluğunu ise Tarım Türk ve Agro Tv üstlenmekte olup, Orion Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ,fuarın tüm sponsorlarına plaket takdimi yaptı. Ayrıca Fatih Tan ve Orion Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Irmak Tan ve Genel Müdürü Burak Tan fuara destek veren tüm kurum ve kuruluşların başkanlarına plaketlerini verirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de özel hediye takdim ettiler.
Fuara ziyaretler yalnızca ücretsiz online bilet ile yapılırken, girişte HES kodu sorgulaması ve ateş ölçümü de yapılıyor.(www.tarimfuari.com)
Fuar,06 Şubat’a kadar 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık olacaktır.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

AGROEXPO’ya ziyaret

19.Agroexpo Açıldı

5 Gün Sonra Açılıyor

Arşiv