Agroexpo, İzmir’i arıcılığın merkezi yapacak

Orion Fuarcılık, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TAB ) ve Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği ( TAGYAD ) işbirliği ile gerçekleşen Arıcılık Sektör Buluşması 29 Eylül Perşembe günü öğle yemeği eşliğinde Fuar İzmir’de gerçekleşti.

  • 0
  • 858
Agroexpo, İzmir’i arıcılığın merkezi yapacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Orion Fuarcılık, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TAB ) ve Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği ( TAGYAD ) işbirliği ile gerçekleşen Arıcılık Sektör Buluşması 29 Eylül Perşembe günü öğle yemeği eşliğinde Fuar İzmir’de gerçekleşti.
 
Toplantıya; Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Musa Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Kürşat Zeynel Utlu, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, İzmir Ticaret Borsası Temsilcileri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Şubesi temsilcileri, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu koordinatörü Enver Top, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden Osman Avcı, ve İzmir, Muğla, Manisa, Balıkesir, Isparta, Aydın, Kütahya, Çanakkale illeri Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları ve sektörün önde gelen firmaları katıldı.

Toplantıda Türkiye arıcılık sektörünün sorunları ele alınırken, birlikler ve kurumlar bu sorunların çözülmesi, sektörün kendini ulusal ve uluslararası platformlarda gösterebilmesi ve İzmir Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile birlikte farkındalık yaratılması ile ilgili neler yapılabileceğine dair konular tartışıldı.

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, 2016 yılında ilk kez oluşturulan “Arı Sokağı”nı bu yıl 3000 metrekare alana taşıyarak arıcılık sektörüne geniş yer vereceklerinden bahsetti. En önemli hedeflerinden birinin, İzmir Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı arıcılık sektörünün en büyük ve en önemli buluşma noktası haline getirmek olduğunu ifade eden Tan; “ 12. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda arıcılık sektörüne daha geniş yer vermek, sektördeki sorunların çözüme kavuşturulması aşamasında köprü görevi görmek ve arıcılık sektörünün fuarımızı dünya çapında ses getirecek bir yayın organı olarak değerlendirmesini istiyoruz. ” diye konuştu.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 19 – 22 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu fuarın, arıcılık sektörünün sorunlarını gündemde tutma ve sektör temsilcilerine sorunlarını dile getirme imkanı yaratması açısından önemine değinerek İzmir’den beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti. Fuarda arıcılık sektörüne son derece önem verileceğini ve dört gün boyunca sektörle ilgili eğitici paneller, yarışmalar ve daha birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini dile getiren Şahin,   “Türkiye, arıcılık sektöründe dünyanın merkezine oturdu. Arıcılık sektörü olarak birlik olmalıyız. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli, bu fuar vesilesiyle herkes kendini sorgulayacak ve en kaliteli ürünleri ortaya çıkartacak. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak bizlerde üzerimize düşen ne varsa gece gündüz demeden çalışarak yapacağız” diye konuştu.
İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Musa Bakan, arıcılık konusunda en önemli konulardan birinin de markalaşma olduğuna dikkat çekti. Bu konuda tüm sektörün daha etkin adımlar atması gerektiğini ifade eden Bakan, bakanlık olarak gereken desteğin sağlanacağını belirtti.

Arıcılığın tarımın olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Kürşat Zeynel Utlu, böyle önemli bir tarım fuarında sektör olarak yer almanın çok sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. Utlu, “Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi sektördeki gelişmeleri ve sorunları tamamıyla içine alan bu önemli organizasyonda yer almaya devam edeceğiz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise fuarın bugün geldiği noktanın çok sevindirici olduğunu ve arıcılık ile ilgili yapılan çalışmaların çok değerli olduğunu dile getirdi. Çiftçi; “Arıcılık demek sadece bal demek değil. Tüm ürünleri birlikte düşünmek gerekiyor. TAB Başkanı Sayın Ziya Şahin’in ve Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fatih Tan’ın bu konudaki çabalarını takdir etmek gerekir” diye konuştu. Tarımda kimyasal kullanımının azaltılmasının önemine de değinen Ferdan Çiftçi, “Bu konuda odalar, birlikler ve dernekler olarak birlikte hareket etmemiz gerekir” diye konuştu. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ertuğrul Tugay, fuarın bu yıl daha da ileriye taşınacağına olan inancının tam olduğunu belirtti. Tugay, “Belediye olarak yaptığımız çalışmalarla arıcılık sektörüne yeni üreticileri dahil etmeye çalışıyoruz. Bu işle ilgili olanlara eğitimler veriyoruz ve gerekli malzeme desteğini sağlıyoruz. Bu konuda daha fazla yarar sağlayabilmek için mobil eğitim araçları dizayn ettik. Köy merkezlerine gidip arıcılar yetiştiriyoruz ve üretim için gereken desteği sağlıyoruz. Fuarda da sektör ile ilgili çalışmaların içerisinde mutlaka yer alacağız. Bir kooperatifimizle beraber doğal yaşam köyü kurma projemiz var. Bu köyde arı ürünleri ile birçok hastalığı tedavi eden APİTERAPİ yöntemi ile ilgili bir merkezimizde olacak” dedi.

İzmir Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Türkiye’nin en önemli fuarı haline geldiğini belirten Tarım Gazetecileri Yazarları Derneği Başkanı İsmail Uğural, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fuarın açılışında Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe’i ağırlayacaklarını ve hedeflerinin uluslararası alanda da söz sahibi olmak olduğunu ifade etti. 1- 5 Kasım tarihleri arasında Fethiye’de gerçekleşecek olan Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin önemine de değinen Uğural, çam balının Türkiye’ye özel bir değer olduğunu ve uluslararası çerçevede daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti. 
Sektöre hizmet eden kurum ve kuruluşların standlarında yüzlerce katılımcı ve ziyaretçiyi ağırlama imkanı yakalayacağı Agroexpo 2017, Türkiye’nin en büyük ve en önemli arıcılık buluşması olacak. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv