AİLE PAKETİ HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİĞİNİ ETKİLER

  • 0
  • 897
AİLE PAKETİ HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİĞİNİ ETKİLER
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan Türk hazırgiyim sektöründe yeni açıklanan “Aile Paketi” tedirginliği yaşanıyor. Türkiye’de son rakamlara göre tüm iş kollarındaki çalışabilir konumdaki kadınların sadece yüzde 29’u istihdam edilirken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 60’lara kadar yükseliyor. Oysaki Türk hazır giyim sektöründeki kadın istihdamı yüzde 64 seviyelerinde. Bu doğrultuda; açıklanan ‘Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması’ programının hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü direkt olarak olumsuz etkilemesinden korkuluyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve kamuoyunda “aile paketi” olarak değerlendirilen yeni eylem planına sektörler temkinli yaklaşıyor. Plan çerçevesinde doğum yapan ve çalışan annelere normal izin sürelerinin yanı sıra yarı zamanlı çalışma hakkı, doğum yardımı gibi ilave haklar getiriliyor. Yeni planın; toplam çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne etkisi diğer sektörlere oranla çok daha fazla olacak.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Çocuk sahibi olan çalışan kadınlara ilave yasal haklar sağlayan düzenlemeler getirileceği yönündeki açıklamalar, çalışanlarının yüzde 64’ü kadın olan sektörümüzde ciddi maliyet artışlarına yol açacak hükümler içeriyor. Günümüz ekonomik koşullarında ilave maliyet artışları sektör temsilcilerimizi gerek iç piyasada gerekse uluslararası pazarlarda oldukça zorlar. Bu düzenlemeler, hazırgiyim sektörünün özellikle rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyecek” dedi.

0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var…
Türkiye’nin 77 milyona yaklaşan nüfusunun yüzde 25’inin 0-14 yaş grubunda olduğuna dikkat çeken Kızılgüneşler şöyle devam etti; “Böylesi bir ortamda neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1,3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır. Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir.”

Emre Kızılgüneşler “Düzenlemenin mali boyutunun işverenlere herhangi bir ek yük getirmeyeceği ve yardımların işsizlik sigortası tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Ancak hakların getireceği maddi yükler bir yana yarı zamanlı da olsa ilave izin hakları sonucunda yaşanacak iş kayıpları maalesef değerlendirmeye alınmamış. Bizler ülkemizdeki kadın istihdam oranının daha yukarılara çıkarılabilmesi için yeni projeler ve ilave teşvikler üzerinde çalışmalar yürütürken yeni plan, işverenleri kadın istihdamı konusunda bir kez daha düşünmeye yöneltecek. Bu nedenle hazır giyim sektörünün istihdam profiline ve doğal yapısına hiçbir şekilde uygun olmayan söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmeden önce bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektörümüzün ve ülkemizdeki kadın istihdamının olumsuz yönde etkilenmemesi için bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv