ALİAĞA DENİZCİLİKTE ZİRVEYE OYNUYOR

  • 0
  • 708
ALİAĞA DENİZCİLİKTE ZİRVEYE OYNUYOR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Denizcilik ve lojistik sektörü, 3. Aliağa Uluslararası Limanlar Yönetimi ve Lojistik Zirvesi’nde bir araya geldi. Aliağa Ticaret Odası'nın İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, UTİKAD, TÜRKLİM, UND ve TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş. işbirliği ile düzenlediği Zirve’de, Aliağa’nın yakın gelecekte dünyanın en önemli liman bölgelerinden biri olacağı vurgulanırken, bölgenin ihtiyaç duyduğu ulaşım altyapısı ve lojistik merkez yatırımlarının bir an önce başlaması gerektiği belirtildi.

İzmir Vali Yardımcısı ve İzmir Limanı Mülki Amiri Ufuk Seçilmiş, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, liman ve lojistik sektörünün temsilcilerinin katıldığı Zirve'nin açılışında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, yakın gelecekte Aliağa'nın dünyanın en önemli liman bölgelerinden biri olacağını söyledi. Denizcilikteki sıkıntılı havaya rağmen gemi ve liman yatırımlarının devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, "Dünyanın en büyük terminal işleticileri ve konteyner hatlarının neredeyse tümü Türkiye’de yatırım gerçekleştirdi. Aliağa da, taşımacılık sektöründe başlayan bu büyük oyunun aktörlerinden biri olmaya aday. Sıvı petrol türevi yüklerin getirdiği ivme ile Türkiye'de en büyük yük hareketinin yaşandığı Aliağa’daki limanlarda ilk 9 ayda 35 milyon 733 bin ton yük hareketi gerçekleşti. 2015 sonunda bu rakamın 45 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Yine ilk 9 ayda Aliağa'daki limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 429 bin TEU'ya ulaştı. Bu muazzam bir gelişmedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

'ALİAĞA'NIN UFKU AÇIK'

Aliağa’nın ufkunun artık ‘Ege'nin dış ticaretinin yüzde 45'ini yapan bir liman bölgesi’ tanımı ile sınırlı tutulamayacağını belirten Öztürk, "APM Terminals'in, 1.3 milyon TEU kapasiteli Petlim Limanı'nı kısa süre içinde hizmete alacak olması, Aliağa'yı Doğu Akdeniz'de yeni bir oyuncu yapacak.  Aliağa'daki diğer limanlar da yeni bir yatırım dönemine girdi. Yatırımların bir bölümü Türkiye'nin dış ticaret yükünü taşımak için yapılıyor. Ülkemizin konumunu ve boğazları dikkate alırsak, asıl büyüme aktarma yüklerinde yaşanacak. İşte Aliağa, bu misyonu üstlenip, Doğu Akdeniz ve Karadeniz aktarma yüklerini ve Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpekyolu’ndaki ticari hareketliliği kendine çekebilir" diye konuştu.

Bölgedeki limanların belirli yüklerde uzmanlaşarak, yıkıcı rekabete girmemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, Aliağa'daki limanların demiryolu ve karayolu bağlantısının bir an önce kurulması, Aliağa'nın lojistik üs haline gelmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: "Aliağa'yı ve İzmir bölgemizdeki limanları, yani Büyük İzmir Limanı'nı dünya aktarma merkezlerinden biri yapacaksak, bu yatırımlar bir an önce tamamlanmalı. Bölgemizdeki yatırım iştahını da dikkate alarak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve İzmir Alsancak Limanı’nı da bu oyunun içine katmamız şart. Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olarak planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı, konteyner terminalinin yanında, farklılaşmak adına gemi bakım-onarım ve tedarik merkezi haline de getirilmeli. 300 milyar dolara yaklaşan dünya gemi yakıtları pazarından 4 milyar dolar kazanabiliriz. Çandarlı, Aliağa bağlantısı sağlanarak yakıt tedarik bölgesi olabilir. Çanakkale’den İskenderun’a kadar kıyılarımızda bir gemi bakım-onarım tersanesi maalesef yok. Özellikle Ege Denizi’ndeki yoğun gemi trafiği böylesi bir tesisleşme projesini fizıbıl kılıyor. İzmir Alsancak Limanı’nın gelişmesini sağlayacak Büyük Körfez Projesi’nin bir an önce hayata geçmesi de çok önemli."

'LOJİSTİK KÖY ALİAĞA'DA KURULSUN'

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlar bölgesinin sürekli artan bir ivme ile potansiyelini yükselttiğini söyledi. Saka, "30 yıl gibi yakın geçmişe sahip olan Aliağa liman ve iskeleler bölgesi, 2014 yılında 42 milyon ton elleçleme yaptı. Aliağa'dan gerçekleşen dış ticaret hacmi 21 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden APM'nin işleteceği 1.3 milyon TEU başlangıcı olan Petlim'in hizmete girmesi ile bur rakam daha da artacak. Var olan yatırımlar, konteynerde de Aliağa'nın Alsancak'ı geçeceğini gösteriyor. Aliağa ile Alsancak Limanı tartışmasına girmeden en iyi ve verimli hizmeti nasıl vereceğimizi bulmamız gerekiyor. Su akar yolunu bulur" dedi.
 
Lojistik köyün Aliağa'da kurulması gerektiğini ifade eden Saka, Petlim Limanı'nın faaliyete geçmesi ile beraber günde ortalama 2700 ilave tırın karayoluna çıkacağını belirterek, bu nedenle İzmir-Aliağa yolunun bir an önce tamamlanmasını istedi.

APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, Türkiye'nin kendileri için çok stratejik bir ülke olduğunu söyledi. APM'in dünyanın en büyük liman operatörlerinden biri olduğunu belirten Larsen, "Petlim projesi artık tamamlandı. Limanımızın açılmasına çok az kaldı. Biz çok heyecanlıyız. Sanat eseri bir terminal binası inşa ettik. Limanımız 2016 ilk yarısında açılacak. Ege Bölgesi'nde en büyük ve en etkili liman olacak" diye konuştu.

Zirve’nin açılışına TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin, UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Emre Dinçer ve Çetin Altun katıldı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, yeni liman yatırımlarından dolayı Petlim Limanı Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu'na plaket verdi.

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv