Ankara ve İstanbul’a var, İzmir’e neden yok?

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara ve İstanbul’da belediyelerin yarım bıraktığı metro projelerini devralan Ulaştırma Bakanlığı’nın İzmir’in projelerini neden gündemine almadığını sordu. İzmir’de Buca, Narlıdere ve Otogar hatlarından yalnızca birinin yatırım planına alındığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Ankara ve İstanbul’a toplam 8 milyar 300 milyon TL bütçe ayrılırken, İzmir’e sadece 17 milyon lira ayırdılar. Ödedikleri vergilerin karşılığını alamayan İzmirliler kimin ne yaptığını, ne yapmadığını herkesten iyi görüyor” diye konuştu. 

Aliağa Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak hizmet projeleri kapsamında hayata geçirdiği “Çok Amaçlı Sosyal Kompleks” ile “Yeni Mahalle Düğün Salonu”,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenle hizmete girdi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyon 57 bin liralık katkısıyla yapımı tamamlanan iki tesisin açılış törenine halkın katılımı büyük oldu. 

Davulun sesi uzaktan hoş gelir
Vatandaşların sevgi gösterileri ve alkışlarıyla kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel seçim sürecinde rakip adayların üslubunu eleştirerek, şunlyarı kaydetti:“Hizmet adamıyız’ diyerek, yerel yönetime sataşıyorlar. ‘Biz hizmet yapıyoruz’ diyorlar, işler ‘manidar’ oluyor. 15 yıldır belediye hizmet yapmamış. Bunlar 11 yılda çok hizmet yapmışlar. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. İzmir’e gelip İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacaksan, İzmir’deki hizmetini anlatacaksın. İzmir’e 11 senedir ne yaptın? Ne kadar para harcadın? Bakanlık olarak, merkezi hükümet olarak ne yaptın? Onu anlatacaksın!” 

İzmirli görüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente merkezi hükümetten daha çok yatırım yaptığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “11 yılda merkezi hükümet 5 milyar 300 milyon lira kente yatırım yapmış. Devletin, Hazine’nin, Maliye Bakanlığı’nın rakamlarını söylüyorum. Biz 11 yılda 6 milyarı aşkın yatırım yapmışız. Biz neyiz arkadaş? Biz bir belediyeyiz. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nde bir belediye bir kente 10 yıllık süreçte hükümetten fazla yatırım yapar mı? Bu kadar az yatırım yaptıkları bu kente düne kadar şaşı, bugün hiç bakmayan kişi, kişiler, zihniyet gelir de ‘ben hizmet adamıyım’ diye Büyükşehir Belediye Başkan adayı olur mu? Bizim gözümüz kör mü? İzmirli bakmasını biliyor. İzmirli güzel bakıyor. İzmirli doğru bakıyor. İzmirli içten, gönülden, yürekten bakıyor. Kimin ne yaptığını ne yapmadığını herkesten iyi görüyor. 2009 yılında Büyükşehir adayı olarak seçime girdim. Ne Bornova’da ne Büyükşehir’de her partiden aday arkadaşlarımızla seçimin seviyesini düşürmedik. Türkiye’ye örnek bir seçim yaptık. Şimdi bir telaş içerisinde bir homurtuyla, bir panikle İzmir’e geldiler. Siyaset rahat yapılacak bir sanattır. Siyaset severek yapılacak bir iştir. Siyaset insanı severek olur. Cebini severek olmaz. İzmir’e ne yaptığını anlatacaksın. Somut konuşacağız” dedi. 

Metro için para ayırmadılar
Ankara ve İstanbul’un aksine metro projesini kendilerinin üstlendiğini söyleyen Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:“İstanbul ve Ankara belediyeleri 4 yıl önce ‘biz metro yapamıyoruz, bizim işimiz değil’ diyerek havlu attılar. Yarım kalan metroları Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiler. Biz de dedik ki ‘Biz işimizi yapıyoruz. Siz de projesini yaptığımız Narlıdere’yi, Üçyol’dan Buca’yı, Tınaztepe Kampüsü’nü, Halkapınar’dan Otogarı yapın’ dedik. Ankara’da metro yatırımı için bütçeye 3 milyar 800 milyon, İstanbul’da 4.5 milyar para koydular. Ulaştırma Bakanlığı’nın 2014-2018 yatırım programına İzmir’de sadece Otogar ile Basmane Garı arasında hızlı tren geçişi için 17 milyon lira para koydular. Başka bir proje yok. Bu da İzmir için değil. Yarın akıllarına gelir de buradan yüksek hızlı tren temeli atarlarsa, proje yaparlarsa onun parası. Bir fasıl parası. 37,5 milyar lira Türkiye Cumhuriyeti’ne vergi veriyoruz. Göğsümüz kaba kabara veriyoruz. Vergi vermek kutsaldır, görevimizi yapıyoruz. Karşılığında ne alıyoruz? Karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımdan daha düşük bir yatırım alıyoruz” 

Aliağa-Menderes için ne harcadınız?
Aliağa –Menderes Raylı Sistem Projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 700 milyon lira harcadığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bu parayı devlet kurumu olan Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarında harcadık. Devlet memurlarının eliyle harcadık. Devlet Demiryolları da kaç para harcadıysa devlet memurlarının eliyle harcadı. Kaydı var, faturası var. İhalesi var. Devlet parası nasıl harcanıyorsa öyle harcadık. Ben 700 milyonu söylüyorum. Siz de çıkartın kaç para harcadığınızı. Bunun belgesi nerede görelim. Aliağa-Menderes’i yapmadınız. Atatürk’ün kapitülasyonlardan kamulaştırdığı hattı Büyükşehir Belediyesi ile ortak kullanmaya izin verdiniz. Vermeseydiniz 700 milyon liralık yatırımda o kadar gözünüz kaldıysa. O kadar İzmir’e şaşı bakıyorsanız vermeseydiniz. Bu konuşulur mu? ‘Beraber yaptık’ diyoruz paranın yüzde 90’ını biz harcamamıza rağmen bu yakışır mı? Bu insanın başına kakılır mı? Devlet kuralları bunu gerektirir. Bu izni de nasıl aldığımızı, bir ben bir de Rabbim biliyor” dedi. 

Neyin yolunu yapıyorsun?
İzmir’deki Liman operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Kocaoğlu,  “Biz de sıkıntılı günler geçirdik. Yüzümüzün akıyla çıktık. Arkadaşlarımız içerde yattı. Bizim başımıza bu felaket geldiği zaman, biz ne yaptığımızı İzmir’in önünde söyledik. Paris’teyken operasyon yapıldı, ilk uçakla geldik. Çok manidardır ki bugün ülkemizde her gün çok anormal olaylar yaşanıyor. Ağan varsa paşan varsa,  arkanda gücün varsa,  ne suç ne günah. Hepsi bu dünyada affoluyor. Ağan yoksa,  paşan yoksa,  arpan yoksa suçun olsa da olmasa da hem suçlusun hem günahkarsın. Böyle devlet olur mu arkadaşlar? Şimdi yolsuzluk yapmışsındır, yapmamışsındır. Ben yolsuzluğu bulacak, çözecek bir makam değilim. Bu beni ilgilendirmiyor. Görüntüsü var, neyi varsa var. Bu Aziz Kocaoğlu denilen adam operasyon haberini alır almaz Paris’ten eşiyle beraber ilk uçakla belediyeden içeri giriyorsa, en kısa zamanda İstanbul’da saat 2’de evinden çıkan adam Sivas’ta grip olup, Cuma günü İzmir’e teslim olmaz.  Nöbetçi mahkemeye kalmaz. Siz kime yutturuyorsunuz! Yol yapıyorlarmış. Neyin yolunu yapıyorsun? Bunu herkese anlatabilirsin ama İzmirliye anlatamazsın. Konuştukça daha da gerilere gideceksiniz. Emniyet müdürlerini, savcıları, hakimleri görevden almakla koskoca Türkiye Cumhuriyeti yönetilemez. Yönetemediniz zaten. Başbakan kalkıp da devlet içinde paralel devlet var der mi? Onun mağdurunu oynar mı? Bu millet bunu yer mi? Ayıptır. 76 milyon vatandaşımızla dalga geçmektir. Gözünün içine baka baka ona hakaret etmektir. Bu seçim, hizmette İzmir’de ne yaptığını anlatacak. Uzaktan davul çalarak anlatmayacak. İzmir’e ne yaptın da sana İzmir oy verecek. İzmir’in başkanı olmak için geldin. Ben İzmir’e ne yaptığımı anlatıyorum. Siz İzmir’e ne yaptınız? İzmir’e nasıl baktınız? Bir milletvekili çıkıyor 15 milyar diyor. At sen de at! Dilin kemiği yok. Ertesi gün Başbakan geliyor 21 milyar diyor.  Sen de at!” 

Yerelin parası yerelde kalmalı
Başkan Kocaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun “31 Aralık 2012’de Gediz’de balık tutacağız” şeklindeki açıklamalarına karşın, hiçbir şey yapılmadığını vurgulayarak, “Menemen Arıtma Tesisi’ne Veysel Bey’i çağırdım, açtırdım. ‘Ben Gediz’de arıtma görevimi yaptım, bitirdim. Manisa, Uşak problemlerini sizin halletmeniz lazım’ dedim. Tısssss! Şimdi köyleri gezecekler. ‘Yolu yok, izi yok’ diyecekler” diye konuştu.

30 Mart’tan sonra kapatılacak İzmir İl Özel İdaresi’nin milyarlarca liralık gayrimenkulleri bulunduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “İl Genel Meclisi 6 defa karar aldı. Biri Sümerbank arazisi. Valilik geri gönderdi. 6 defa gitti geldi. Bu köylere kim hizmet götürecek? İzmir Büyükşehir Belediyesi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şantiyesi, araçları niye var? Bunlar yerel servet, İzmirlinin malı. Bu malları bize vereceksiniz kardeşim. Bu mallar bizim, İzmirlilerin” diye konuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde bir belediyenin 400 milyon lira harcayarak fuar yapmadığını da vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “400 milyon lira bu kentin hizmet sektörünün büyümesi, kentin kalkınması için harcanıyor” dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, belediyelerin sadece yol, su kanalizasyon değil kentin kalkınmasına yönelik yatırımlar da yapması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:“Birbirimize kenetlenmenin birlik ve beraberlik içinde olmanın da sorumluluğunu üstleneceğiz ki, birlik ve beraberlik içinde olalım şeri bozalım, şer oyunlarını bozalım, ülkeyi ileriye taşıyalım, payidar kılalım. Yoksa işimiz çok zor. Biz sabırlı milletiz. Devlet geleneğimiz var. Kolay kolay baş kaldırmayız. Ama ayağa kalktığımız zaman yüzyıllık işi bir yılda yaparız. Şimdi ayağa kalkma zamanıdır. Şimdi ülkeyi böyle bir yönetim anlayışından kurtarma zamanıdır. Şimdi çalışmak, üretmek, kalkınmak zamanıdır.”

Tesislerin Aliağa’nın sosyal-kültürel ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ise Büyükşehir Belediyemizle birlikte 1 sene gibi kısa bir sürede hem çok amaçlı sosyal tesisi ile Yeni Mahalle’deki düğün salonunu bitirdik. İlçemize bu tesisleri kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu. 

Törenin ardından çok amaçlı sosyal tesisin açılışı gerçekleştirildi. Tesiste bowling oynayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu arasındaki mücadeleyi Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin kazandı. 

İki tesis birden
Temeli 17 Nisan 2013 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenle atılan Yeni Mahalle Düğün Salonu, 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. 2 bin metrekare kapalı alan, 7 bin metrekare yeşil alana sahip olan bin kişilik düğün salonunda belediye hizmet birimleri de faaliyet gösterecek. Peyzaj alanları, çocuk oyun grupları ve yeşille iç içe açık alanlarıyla tesis bölgeye hareketlilik getirecek.

Aliağa Belediyesi tarafından 1984 yılında yapılan ve ihtiyacı karşılamayan düğün salonu yıkılarak yerine Çok Amaçlı Sosyal Kompleksi yapıldı. 2 Kasım 2012 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından temeli atılan tesis bir yılda tamamlandı. 4 bin metrekare kapalı alana sahip “Çok Amaçlı Sosyal Kompleks”te; yaz-kış kullanılabilen bin 500 kişilik düğün salonu, 200 kişilik sinema salonu, sosyal alanlar, kafe ve restoranlar bulunuyor. Engelli dostu mimarisi ile dikkat çeken sosyal tesis, 5 bin metrekarelik yeşil alanı, bisiklet ve yürüyüş alanlarıyla Aliağa’nın sosyal yaşamını canlandıracak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv