Antik Anadolu’nun tanıkları Arkas’ta

  • 0
  • 4.953
Antik Anadolu’nun tanıkları Arkas’ta
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Koleleksiyoner İşadamı Muharrem Kayhan’ın 827 parçadan oluşan sikke, madalyon ve tarihi objeleri Arkas Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Sergi açılışı öncesi Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve koleksiyoner Muharrem Kayhan basın toplantısı düzenlendi. Başkan Arkas, “Okul müdürleri sergiye öğrencileri mutlaka getirmeli” derken Kayhan da, “Artık sikke koleksiyonuna nokta koyuyorum” dedi
 
Sergi açılışında konuşan Lucien Arkas, serginin 20 Mart’a kadar açık kalacağını söyleyerek müzelerin sıkıcı bir şey olarak algılanmaması gerektiğin anlattı. Arkas tüm eğitim kurumlarını sergiye davet ederek, “Okuları arıyoruz ve çocukları getirin diyoruz. Çocuklar bir daha böyle şeyleri görme fırsatı bulamazlar. O nedenle bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Böylece ya arkeolojiye ya da bölge tarihe merakları başlayacaktır. Bu sergi öğrencilere sebep olsun” dedi. Bu sefer ev sahibi olarak sergide yer aldığını aktaran Arkas, “Dostum Muharrem Kayhan’ın değerli kolleksiyonuna ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
 
İLK VE SON KEZ
Türkiye’de ilk kez Arkaid sikkelerin sergilendiğini, bunun da hem bir ilk hem de son olacağını belirten Koleksiyoner Muharrem Kayhan şunları söyledi: “Bu koleksiyonu bir daha görme şansı bulunmayacağı için başta öğrenciler, gençler olmak üzere tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” diye konuştu. Koleksiyoner için sadece biriktirmenin değil, onları paylaşmanın da önemli olduğunun altını çizen Kayhan, “Hele bu koleksiyoner için sergilenecek olanlar küçük sikkeler, küçük objeler gibi teşhiri zor nesnelerse bu heyecanımızı daha da artıyor. Ben bu kadar güzel bir katoloğa ve sergiye az rastladım. Bu da Arkas’ın sergiye verdiği önemi gösteriyor.”
 
“EGE’NİN HER YERİ TARİH”
İzmir ve Ege’nin muazzam bir tarihi geçmişi olduğunu da aktaran Kayhan, “İzmir’de, Manisa’da, Aydın’da 4 bin yıl önce basılmış eserlerin bulunduğu yerlerde yaşıyoruz, hergün oralarda geziyoruz. Bu müthiş haz nedeniyle ben de 1980’lerin sonundan itibaren antik sikke ve obje toplamaya başladım. Özellikle Karya sikkelerinin eşi, benzeri olmadığına inanıyorum. Türkiye’de sikke koleksiyonunu yayınlayan ilk kişi de yine 2002’de ben oldum. Bu eserin ikinci cildini geçen aylarda yayınlayarak tüm Türkiye’nin malı haline getirdik. Bugün dünyadaki müzayedelerde sergilenen sikkelerin yüzde 40’a yakını benim kitaplarımdan referans gösterilerek tanıtılıyor” dedi.
 
“SİKKE’Yİ ARTIK BIRAKTIM”
Artık sahip olmadığı çok az sikke kaldığını; onların da fiyatlarının çok yüksek olduğu için alma düşüncesi bulunmadığını açıklayan Kayhan, bundan böyle sikke
toplamayacağını ve  kendisine yeni bir heves arayacağını vurguyarak. “Bundan sonra sikke toplamayı bıraktım” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kayhan ve Arkas sergide yer alan eserleri gezdi. 
 
 
 
                                                                       Jean Luc Maeso, Muharrem Kayhan, Müjde Unustası, Lucien Arkas, Muriel Domenach
 
EN ESKİSİ M.Ö. 5500 YILIN BASILDISergilenecek eserler Arkas Sanat Merkezi’nin direktör ve eksperleri tarafından seçildi. Sergide 477 sikke ile birlikte günlük hayatta yer alan ve ait oldukları dönemin yaşam biçimini ortaya koyan yaklaşık 300 adet obje yer alıyor. Ziyaretçilere Antik Çağ’daki yaşantının çeşitli yönlerini keşfetme imkanı sunan serginin ana konu gruplarını Arkaid Dönem, nekropol, Karya, İon şehirleri, kült objeleri, tanrı ve tanrıçalar, ev, kadın ve hayvanlar oluşturuyor. Ayrıca Roma İmparatorluk dönemine ait ve hepsi Anadolu’da basılmış sikke ve madalyonlardan oluşan 45 örnek de sergide yer alırken en eski tarihli eser M.Ö. 5500 yılına ait 4 santimlik bir kadın heykeli. Sergi 20 Mart 2016’ya kadar Arkas Sanat Merkezi’nde gezilebilecek.
  Bülent -Selda Şenocak, Jean Luc Maeso, Ayşegül Kurtel
Gülbeniz Arkas
Filiz Eczacıbaşı Sarper
Canberk Şenolsun, Ecem Halaçlar, Zerrin- Zafer Şenolsun
Hilmi- Şeyda Kayhan
Onur Ulaş- Mahru Ağdanlı
Luici -Mathilde Lannuzzi, Theodore –Yvi Tsakiris
Mehmet Ali Kasalı
Hakan- Ender Bulgun
Selin Şahin, İlkin Kayan, Müge Tan
Nuran Tanrıverdi, Miraç Şenyuva
Doğan Hızlan
Ahmet Tükel, Jak Kaya, Necdet Kestelli
Mehlika –Ali Boz
Melih Balcıoğlu, Selma Çerçi
Gözde Şakar, Alim- Esin Önder
Müjde Unustası, Rahime Nazlı Odabaşıoğlu
Mustafa- Meral Zaim
Beste Akyol, Zeynep Korkuter, Sinem Ekiz, Ayşe Demirdönder, Nükhet Serinyel
Özer Mumcu, Kemal Çolakoğlu
Yasemin Toprak
Oya Ağca
Gülşah Öztopal, Gizem Kayabaşı, Betül Aksoy, Leyla Maro Şenocak
Berna- Muharrem Kayhan, Şahika Aşkınöz
Tamer Bozoklar

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

8 Mart buluşması

Arşiv