Antik uygarlık modern yaşamla buluşacak

  • 0
  • 632
Yazı Boyutu:

Aliağa Belediyesi Antik kent uygarlığının izlerini modernkent yaşamı içine taşıyacak. Aliağa’da bulunan Kyme antik kenti kazılarını uzunyıllar kazı başkanı olarak sürdüren İtalyan Sebastiana Lagona’nın adını taşıyanCadde, Aliağa Belediyesi tarafından adına uygun tarihi motiflerle yenidendüzenlenecek. Kyme’de çıkarılan 42 farklı sikkenin önlü arkalı 84 kopyası 600metrelik Caddenin kaldırımlarına işlenecek. Aliağa Merkezinde, vatandaşlarıdeniz ve parklarla buluşturan Sebastiana Lagona Caddesi’nin antik kentuygarlığına ilişkin motifleri ve taşlarıyla büyük ilgi görmesi bekleniyor. 

ALİAĞA’YA YAKIŞAN BİR CADDE OLACAK
Türkiye’nin en hızlı büyüyen kentlerinden Aliağa’da,Belediye tarafından yapılan çalışmalarla kentin çehresi değişiyor. AliağaBelediyesi, Sebastiana Lagona Caddesi düzenleme projesi kapsamında geçtiğimizay ihaleye çıktı. Zemin hazırlık çalışmalarına start veren Aliağa belediyesiFen işleri ekipleri, İZSU’nun altyapı çalışmasını bitirmesinin ardından projeyihızla tamamlayacak. Proje ile Balıkçı Barınağı İskele Meydanından HükümetCaddesine kadar olan bölgenin çehresi değişecek.

Proje kapsamındaki 600 metrelik yolda, İZSU işbirliği ilesürdürülen yağmur suyu drenaj hattı çalışmaları devam ediyor. Su vekanalizasyon alt yapı hazırlıkları kısa sürede tamamlandıktan sonra caddededoğal taş döşeme işlemi yapılacak 

TARİHİ MİRAS VE MODERN HAYAT BULUŞACAK
Proje ile Caddeye aşınmaya, dona ve yağmura dayanıklı 8 bin500 m2 doğal taş, 2 bin metre doğal kırım granit bordür döşenecek. Projeninyapım aşamasında traverten taşı, andezit taşı, sikke rölyefleri kullanılacak.Aliağa Kyme Antik Kenti kazılarında çıkarılan 42 farklı sikkenin ön ve arkayüzlerinden oluşan 84 kopyası kaldırım üzerine işlenerek bölgenin tarihi vekültürel mirası, Aliağa halkı ile buluşturulacak. Sikke kopyalarının yanındazeminde bilgi plakaları yerleştirilecek. Cadde aydınlatması da projeningörselliğini öne çıkaracak şekilde yeniden yapılacak. 

CADDEDE ENGEL YOK
Aliağa Belediyesi, kentteki diğer altyapı projelerindeolduğu gibi Sebastiana Lagona Caddesi projesinde de engellilerin ihtiyaçlarınıdikkate aldı. Caddede engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştırmak amacıylakaldırım veya taşıt yolunun engellilerce fark edebileceği yapıda döşemeyapılacak. Kaldırımlarda engelli vatandaşların kullanımı için engelli rampasıyapılacak. 

BAŞKAN OĞUZ: YATIRIM VE PROJELERİMİZ SÜRECEK
Aliağa Belediye başkanı Ömer Turgut Oğuz, 5 yıldan bu yanasüren çalışmalarla hızla büyüyen Aliağa’nın altyapı ve sosyal yaşamihtiyaçlarına kalıcı çözümler üretildiğini söyledi. Başkan Oğuz, altyapıdaAliağa’nın uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak çalışmalara imza attıklarını ifadeederek, “Türkiye’ye örnek olacak, tarih ile modern yaşamı buluşturan birprojeye başlıyoruz. Uzun yıllar Aliağa Kyme Antik Kenti Kazı Başkanlığı yapanArkeolog Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona’nın adını taşıyan bu Caddemizde,anlamına uygun şekilde tarihi dokuyu modern yaşamla birleştireceğiz”dedi. 

Lagona’nın Aliağa’ya uzun yıllar hizmet verdiğini anımsatanBaşkan Oğuz, “Sayın Lagona’ya uzun sağlıklı bir yaşam diliyor, Aliağa halkıadına teşekkür ediyorum. Adını taşıyan bu Caddemizi, onun Kyme’de kazılarındabulduğu sikkelerin kopyalarını gösteren motiflerle donatacağız. İZSU’nunçalışmaları kısa sürede bitecek ve hemen projemizi hayata geçireceğiz.Aliağamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv