APİKAM’da “Ege Zeybekleri” konuşulacak

  • 0
  • 565
APİKAM’da “Ege Zeybekleri” konuşulacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kent tarihinin ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), “Kent Söyleşileri” serisinde İzmirliler’i değerli konuklar ve ilginç konularla buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay gazeteci –yazar Ahmet Gürel’in konuk olduğu “Kent Söyleşileri”nin bu ayki konuğu Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservaturı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahim Karademir olacak.

24 Şubat Çarşamba günü saat 18.00'da başlayacak söyleşinin konusu “Ege’de Zeybekler” olacak. Karademir, Ege Zeybekleri’nin yaşam kültürü, kıyafet ve yöresel oyunları ile bilgiler verecek. Programda kısa bir zeybek gösterisi de olacak.
1965 yılında amatör halk oyunları çalışmalarına başlayan Karademir, 1973 yılında Bursa’daki yükseköğrenimi sırasında başladığı saha araştırmaları ile bilimsel çalışmalara ilk adımını attı. Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olan Karademir, halk kültürü konulu 21 fotoğraf sergisi açtı. Zeybek danslarını yaygınlaştırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla “Belgelerle Zeybek Öğreniyorum” adlı dokuz adet eğitim filmi hazırlayan Karademir,  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından sahneye konulan “Sarı Zeybek” adlı gösterimde Atatürk’ü canlandırdı.

Hazırladığı halk oyunları grupları ile yurt içi ve yurt dışı festivallere katılan Karademir,  30’dan fazla Türkiye birinciliği ödülü kazandı.  Karademir, “Yörüklerde Oyun Geleneği” ve “Üç Mehmet’in Dansı” projelerinin de yönetmenliğini yaptı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv