Arge Tekstil Sektörü’nde Fiyatı 5’e Katlar

  • 0
  • 760
Arge Tekstil Sektörü’nde Fiyatı 5’e Katlar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

EGİAD Sektör Toplantıları’nın ikincisi EGİAD Dernek Merkezinde gerçekleştirildi.  Tekstil Sektörü’nün ele alındığı toplantıya Sun Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkan Vekili Şükrü Ünlütürk ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Yeşilpınar konuk konuşmacı olarak katıldı. Tekstil sorunlarının ele alındığı toplantıda katma değerli ve yenilikçi ürün meydana getirmenin önemi vurgulandı.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya dernek üyesi iş adamları katıldı. Tekstil ve hazır giyim sektörünün ülkemizin en önemli ihracat kalemi olduğunu hatırlatan EGİAD Başkanı Seda Kaya, sektörün 29.1 milyar dolar ihracat ile Türkiye ihracatının içindeki en büyük kalem olduğunu vurguladı. Kaya, “Tekstil ürünleri ihracatı 15.4 ve giyim eşyası ihracatımız 13.7 milyar dolar ile en yakın sektör olan otomotiv sektörü ihracatından çok daha büyük bir döviz girdisi sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

 STANDART YERİNE, YÜKSEK KALİTE
Yeni ülkelerin dünya pazarlarında sahneye çıkması ile birlikte belirli tehditlerin oluştuğuna dikkat çeken Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörünün rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilerle değişen pazar koşullarına ve yenilikçi ürün taleplerine hızla adapte olma kapasitesi ve potansiyeli bulunmakta. Akıllı tekstiller, nano ürünler, üç boyutlu kumaş teknolojileri gibi gelişmeler sektörün geleceğini şekillendirmekte. Bu nedenle, Türkiye’nin ucuz işgücü maliyetine bağlı standart ürünler yerine yüksek kaliteli, özgün tasarımlı ürünlere ve özellikle teknik tekstillere yönelmesi sonucu sektör, Türkiye ekonomisi için önemli roller oynamaya devam edebilecektir.”

YURTDIŞINA GİTMEK GEREKMİYECEK
Sun Testil Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise, teknik tekstiller ile sektöre daha büyük girdiler sağlanabileceğini belirterek, “Az bir masrafla tesislerimizi katma değerli firmalar haline dönüştürebiliriz. İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle yapacağımız Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi ile koruyucu giysilerden, yanmaz elbiselere kadar teknik tekstiller sayesinde ihraç ettiğimiz tekstilin kilogram fiyatı 3 hatta 5’e katlanacak” dedi.

Toplantıda konuşan Sabri Ünlütürk Türkiye’nin dünya tekstil sektöründeki Arge harcamaları ve toplam ihracat oranlarıyla karşılaştırıldığında oldukça düşük seviyelerde kaldığını vurguladı. İzmir’de tekstil sektörünün Arge desteklerinden en az faydalanan kent olduğunu aktaran Ünlütürk, “İZKA desteğiyle Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Burada 43 personel istihdam edilecek. Böylece artık yerli firmalar test ve analizleri için yurtdışına gitmek zorunda kalmayacak. Yine bu merkezde her türlü işbirliği yapılıp tüm Arge çalışmaları ve fikir transferi sağlanacak” ifadelerini kullandı. Bugüne kadar analiz ve testlerin yurtdışında yapıldığını aktaran Ünlütürk, “Katma değerli alanların hepsi sanki bir kulüp gibi. Yabancılar hiç kimseyi içeriye sokmuyor. Bizim bir analiz sonucumuzu almamız bile 2.5 seneyi buldu. O nedenle bizim bu tür merkezlere ihtiyacımız var. Özellikle katma değerli ürünlerde test ve analiz sıkıntısı var” diye konuştu.

 “250 EĞİTİMCİ YETİŞTİ”
Şirketlerin inovasyona yönelmesi ve bu konuda bilgilendirilmesi için İnovasyon Akademisi de kurduklarını açıklayan Ünlütürk, “Bizim, şirketlere hızlı ve çok sayıda inovasyon eğitimi verecek hocalara ihtiyacımız var. Bunun için bir vaka şirketi yarattık ve orada görsel materyallerle eğitimcilerimizi yetiştiriyoruz. Bugüne kadar Türkiye’nin değişik yerlerinde çalışan 250 eğitimci yetiştirdik” dedi.

 “SİYASİLER ALGIYI BOZDU”
Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk de algı yönetimi açısından siyasilerin sektörü batmış gibi göstermesi nedeniyle zorda kalan kimi firmaların sektörü bırakıp, çıktığını aktardı. Kimi siyasetçilerin “Türkiye’nin konfeksiyonla uğraşmaması gerekir” gibi söylemlerinin sektördeki algıyı bozduğuna dikkat çeken Ünlütürk, “Bizim fiyatla rekabet edemeyeceğimize göre tasarımla ve hızla öne çıkmamız gerek” ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv