Arkas Sanat Merkezi’nde sanat ve eğitim bir arada

Arkas Sanat Merkezi Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi Sergisi ile misafirlerini ağırlamaya devam ederken çocuklara yönelik eğitici etkinlikleriyle çocukların zihinsel gelişimlerine destek oluyor.

  • 0
  • 742
Arkas Sanat Merkezi’nde sanat ve eğitim bir arada
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas Sanat Merkezi Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi Sergisi ile misafirlerini ağırlamaya devam ederken çocuklara yönelik eğitici etkinlikleriyle çocukların zihinsel gelişimlerine destek oluyor.

Açıldığı 2011 yılından bu yana 15 sergiyi sanatseverlerle buluşturan Arkas Sanat Merkezi, yetişkinlerin yanı sıra çocuk ziyaretçileri için de farklı deneyimler sunuyor.
İstanbul Tophane-i Amire’nin ardından 11 Nisan’da Arkas Sanat Merkezi’nde açılan Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi kapsamında farklı yaş gruplarından çocuklar için düzenlenen etkinliklerde oynatılan oyunlarla çocuklara görsel hafıza, dikkat toplama ve hatırlama becerisi kazanmada yardımcı oluyor.

Vasarely, daire, kare, üçgen gibi temel geometrik elemanları renklerle birlikte yorumlayarak, geometrik soyutlamayı araştırmalarının odağına yerleştirdiğinde, o zamana dek sanat tarihinde gündeme gelmemiş olan bir “hareketlilik” duygusunu geliştirdi.  Tuval yüzeyini hareketlendirirken, daha önce tasarımcı olarak çalıştığı için grafik tecrübelerini çalışmalarının mayasına katıyordu. Form ve çizgilerin algılar yoluyla kavranıp izleyicide “hareket” olgusunu duyumsatması, en ince detayına kadar tasarlanmış olan siyah-beyaz dengesini gerekli kılıyordu. Ayrıca çağdaş sanat ile güncel yaşam arasındaki bariyerleri kaldırarak, sanatın hayatın bir parçası olması gerektiğini savunuyordu. Yaşamının son döneminde mimari alanında da deneylere girerek, sanatın herkes tarafından paylaşılan, katılımcı yönüne vurgu yapmaya yönelmişti.

Bu özelliklerden yola çıkılarak; Arkas Sanat Merkezi’nde devam eden Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi kapsamında çocuklar için ayrılmış özel bir odada dört farklı etkinlik gerçekleştiriliyor. İlk etkinlikte çocuklar mekan içine dağılmış renkli kare ve daireleri gözlemliyor, liderin komutu ile geometrik şekilleri birleştirerek pano oluşturuyor. Ardından mekan içerisinde oluşturulan 4 farklı gruba dağıtılan siyah ve beyaz çalışmalar sayesinde çocukların parça bütün ilişkisi kurulması sağlanıyor. Op-Art desenli kartlar ile hazırlanan oyun, çocuklara görsel hafıza, dikkat toplama ve hatırlama becerisi kazanmada yardımcı oluyor. Çocukların gördüğü deseni aklında tutup, daha sonra zihinlerinde geri çağırması üzerine kurulmuş olan hafıza oyunu, detayları farketme ve ayrıntılara odaklanma yeteneği kazandırıyor. Çocuklar son adımda ise Op-Art ile ilgili çizim çalışmalarının nasıl yapıldığını öğrenerek Vasarely’e ait iki eseri kuru kalem yardımı ile boyuyor.

Özel Piri Reis Okulları öğrencileri Arkas Sanat Merkezi’ndeydi
Saint Joseph Fransız Lisesi başta olmak üzere tüm liselere öğrenci yetiştirmeyi amaçlayan Piri Reis İlköğretim Okulları’nın minik öğrencileri de etkinliklere katıldı. 6 yaş grubu öğrencileri oynadıkları oyunlarla hem eğlendi hem de hafızalarını güçlendirdi. Okul grupları rezervasyon yaptırarak öğrencilerini bu etkinliklerden yararlandırabiliyor.

9 Temmuz’a kadar İzmir’de
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın girişimleriyle ortaya çıkan, proje yönetmenliğini Arkas Holding Sanat Direktörü Niko Filidis’in üstlendiği, sanatçının torunu Pierre Vasarely başkanlığındaki Victor Vasarely Vakfı’nın doğrudan desteklediği Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi Sergisi, sanatçının farklı sanat dönemlerine ait 70’ten fazla çalışmasından oluşuyor. Çağdaş sanata kattıkları ve Op Art akımının kurucusu olmasının yanı sıra, kurduğu müzeleriyle de adından söz ettiren Victor Vasarely’yi İstanbul’un ardından İzmir’deki sanatseverlere daha yakından tanıtmayı hedefleyen sergi 9 Temmuz’a kadar ziyarete açık kalacak.
 
Ziyaret Saatleri:
Salı-Çarşamba-Cuma-Cumartesi-Pazar günleri: 10:00-18:00
Perşembe: 10:00-20:00
Pazartesi: Kapalı
Rehber eşliğinde ziyaret etmek için: 0232 464 66 00
ARKAS SANAT MERKEZİ; 1380 Sokak No.1 Alsancak, İzmir

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv