Arkas’tan “İzmir:Yarınlara Bir Miras

  • 0
  • 5.958
Arkas’tan “İzmir:Yarınlara Bir Miras
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas Sanat Merkezi’nde yeni sezon İzmir için “sosyal sorumluluk” boyutu ile geleceğe miras değeri taşıyan fotoğraf sergisi ile açtı

Arkas Sanat Merkezi’nde ziyarete açılan “İzmir: Yarınlara bir Miras” isimli fotoğraf sergisi, Türk ve uluslararası fotoğraf sanatçılarının objektifinden İzmir’in bugününü belgeleyerek yarınlara taşıyor. Serginin  yapılan açılış davetine Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, sergide eserleri yer alan fotoğraf sanatçılarından Murat Germen, Selim Bonfil, Beyhan Özdemir, Atilla Özdemir, Nilgün Özdemir, Yufus Tuvi ile İzmir iş dünyasından temsilciler katıldı.

'Kent fotoğrafları, bir şehrin yaşantısına, fiziksel varlığına dair en önemli tanıklar geçmişinin ortaya konmasında başvurulan en kıymetli kaynaklardır. Fotoğraf tarihteki anları ölümsüzleştirir ve geçmiş ile ilgili önemli bir referans oluşturur' anlayışından hareketle Arkas Sanat Merkezi, İzmir’in bugününü geleceğe miras bırakmak için ve İFOD (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) işbirliği ile “İzmir: Yarınlara Bir Miras” sergisini hazırladı. 18 fotoğrafçının Bergama, Alaçatı, Asansör, Bornova, Karşıyaka, Kordon, Urla gibi kentin çeşitli ilçe ve mahallerlerinde yaklaşık bir yıl süren çekimlerin ardından seçilen fotoğraflar, sekiz hafta süreyle sergilenecek.

İzmir'i fotoğraflarla ölümsüzleştirdik
Serginin açılış davetinde konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas İzmir’in bugününü kültürünü, yaşantısını fotoğraflarla ölümsüzleştirerek bir sonraki kuşağa aktaracak bu projenin, kent belleğinin oluşmasında da büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Arkas, “İzmir’e önceki yüzyıllarda gelen gezginlerin bıraktıkları anlatı ve görsellerin bugün bize ışık tutması gibi bu görsel arşiv gelecek nesillere ışık tutacak” dedi.
 

Açılış katılan fotoğraf sanatçılarından İtalyan Valter Bernardeschi; 2013 yılında Londra’da Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı ödülü aldı. Fotoğrafları BBC Wildlife, National Geographic gibi uluslararası dergilerde yayınlanmış. Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cenneti’ni fotoğrafladı. Polonyalı sanatçı Wojtek Laski Rusya ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’ne ait siyasi ve sosyal içerikli fotoğraflar çekmiş. Gorbaçov’un yeniden yapılanma çalışmaları ve Yeltsin’in başa geçmsini foto röportajlarla belgelemiş. İzmir’in çeşitli ilçelerinde günlük yaşamı fotoğrafladı.
 

Sergide ayrıca Türk fotoğraf sanatçısı Murat Germen'in muta-morfoz serisine ait önemli fotoğrafları var. Mutasyon ve metamorfoz mefhumlarından türeyen “muta-morfoz” kavramı ve ona bağlı olarak üretilen işler panoramik kent tasvirlerinin yatay düzlemde sıkıştırılması ile elde ediliyor. Bu sıkıştırma eylemi, kentlerin tarihi yapı stoku; konut ve iş merkezlerini barındıran bölgelerinde, kentsel gelişmeye karşı durabilen ve duramayan bileşenlerin arasındaki dinamiğe dikkat çekiyor. Bu daralma sonunda elde edilen görsel kent tefsiri, daha güçlü olanın yaşamaya devam ettiği ve hayatın akışını değiştirdiği bir süreç olan evrim kavramına gönderme yapıyor.

Muta-morfoz serisi gözün tek bir bakışta göremediği içeriği tek bakışa sığdırıyor. 

 
 
 
İrem- Onur Bozok, Bülent Şiri, Neslinur Korkulu
Betül Aksoy
Tufan- Asuman Atakişi
Seda Şengök- Mehmet Önengül, Ali- Berna Kızıltan
Müge Dilmen, Ayça Oruz
Marie- Clare Tekin, Tuğçe Küçükören
Zerrin İnanç, Gözde Susam İnanç, olgu Abdiş
Işıl- Haluk Nişli
Onur Ağdanlı, Mahru Gürel Ağdanlı
Doğan Hızlan, Deniz Sipahi
Mehmet- Sevinç Füzün
Ayda Benefrahim, Defne Atakan Beşer
Ceyla, Vefa Borovalı, Serpil Utku
Gülbeniz- Lucien Arkas
Renin- Yasin Müsafir
İnci Aksoy, Mehmet- Figen Baz
Ece- İsa Aykanat
Tuncay Yılmaz
Valentine Himpens, Caroline, Regis Servant, Clara Servant David
Hasan Egeli
Zeliha- Muharrem Toprak
Gönül Yılmaz, Merve Güven, Serpil Birsin
Mine Karacasulu, Derya Mersin
Müjde- Oben Unustası

Ragıp- Berrak Taranç, Merve Cemre Küçükdoğan- Emin Emrah Yerce
 
Sergide eserleri yer alan tüm sanatçılar:
Arjantin
Nicolás M. J. BERLINGIERI

İspanya
Gabriel Brau GELABERT
İtalya
Virgilio BARDOSSI, Valter BERNARDESCHI, Giulio VEGGI, Mario CIONI
Kanada
François NADEAU
Macaristan
István KEREKES
Pakistan
Muhammad Jahangir KHAN
Polonya
Wojtek LASKI
Tayland
Dow WASIKSIRI
Türkiye
Atilla ÖZDEMİR
Beyhan ÖZDEMİR
Murat GERMEN
Nilgün ÖZDEMİR
Selim BONFİL
Yusuf TUVİ

Ukrayna
Alexander KHARVAT

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

8 Mart buluşması

Mübeccel ile İrfan yaşamlarını birleştirdi

31. İzmir Avrupa Caz Festivali başladı.

Cesaretin İvmesi

Ekol Sağlık Grubu 17 Yaşında

Arşiv