Aşkta simetri mutluluk getiriyor

  • 0
  • 588
Yazı Boyutu:

14 Şubat SevgililerGünü yaklaşırken uzmanlara göre, aşk, benzer duygu, düşünce ve fizikselözelliklere sahip kişiler arasında daha yoğun yaşanıyor.

İnsanlık tarihi ile yaşıt aşkı, ‘benzerlik’ kavramı ilebütünleştiren Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. BerrinÖzyurt, “Saç ve göz rengi gibi fiziksel benzerliklerin yanı sıra benzerpsikolojik davranışlar da ilişkide çekiciliği artırıyor. Bu tür benzerlikgösteren kişiler arasında aşk daha yoğun yaşanıyor” dedi.   

BENZERLİKTEN DOĞAN AŞK
Aşkı, hayranlık ve duygusallık gibi tutku yönelimliifadelerle tanımlayan Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Berrin Özyurt, aşk türlerini de değerlendirdi. Benzer özelliklerinyanı sıra kişilerin birbirlerini sık sık görmesinin de çekiciliği artıran birdurum olduğunu belirten Özyurt, “Fiziksel ve duygusal olarak onaylanmak,çekicilik ve iletişim aşkın en önemli koşulları olarak kabul edilir. Aşkdenildiğinde birini çok fazla düşünme, kendini iyi hissetme ve mutluluk gibiolumlu duygular içeren ifadeler akla geliyor. Ancak aşkta benzerlik kavramı daçok önemli. Kişiler arasında saç ve göz renginin, yaşın, fiziksel ve psikolojiközeliklerin ayrıca sosyal statülerin aynı olması aşkın daha yoğun yaşanmasındaönemli bir etken. Örneğin kişiler kendi çekiciliklerine yakın kişileri dahaçekici bulurlar. Ayrıca aşina olduğumuz hatta sık sık gördüğümüz kişileriçekici buluruz” dedi.  

BAĞIMSIZ VE KARARLILARGÜVENLİ BAĞLANIR
Yakınlıktan korkan kişilerin ilişkinin sona ermesi durumundadaha az acı çektiklerini vurgulayan Berrin Özyurt ideal bağlanma şeklini iseşöyle anlattı:“ ‘Kaçınan bağlanma’ dediğimiz ilişkilerde kişi yakınlıktankorkar, eşlerine bağımlılığı azdır ve ilişkinin sona ermesi durumunda daha azacı çeker. Bu kişiler genellikle ilişkiler hakkında olumsuz beklentileresahiptir ve ilişkilerinde diğerlerine göre daha alıngan, güvensiz, kırılgan veduygusal bir yapı sergiler. ‘Kaygılı bağlanma’ yaşayan kişiler ise  aşırı kıskanç, eşlerine ve ilişkilerinetakıntılı ve bağımlı, ilk görüşte aşka eğilimli ve sık sık duygusal inişçıkışlar yaşayan kişiler olarak tanımlanırlar. Bu kişiler bir taraftan yakınolmak için yoğun bir istek duyarken diğer taraftan terk edilme ve reddedilmekorkusu yaşarlar.  En ideal ilişki türü olan ‘güvenli bağlanmada’ise kişiler başkalarınayaklaşmaktan ve başkalarının kendilerine yaklaşmasına izin vermekten rahatsızolmazlar. Terk edilme korkusu duymazlar. Bu kişiler hem duygusal ilişkilerinde hem deçocuklukta ebeveynleriyle olan ilişkilerinde daha olumlu yaşantı ve inançlarasahiptirler. Bağımsız, güvenli ve kararlıdırlar.”

MÜKEMMELİ HEM BULMAKHEM ELDE TUTMAK ZOR
Günümüzde görülen aşk türlerini 6 kategoride değerlendiren Özyurt, mükemmel aşkı ise hem bulmanın hem deelde tutmanın zor olduğunu söyledi. Özyurt aşk türlerini şöyle sıraladı:

Delicisine Aşk
Bir görüşte aşk sınıfına girer. Gerçekte aşık olduğu kişiyedeğil de kafasında idealize ettiği kişiye karşı aşkın saplantı durumuna dönüşmesi. 

Boş Aşk
Bir kişinin bir başka kişiyi sevdiğine karar vermesi veyakınlık veya tutku barındırmadan bu aşkı devam ettirmesi. Boş aşk, uzun yıllarsüren ancak doğal duygusal içeriklerin ve fiziksel çekimin zaman içinde yok olduğuilişkiler türüne girer.  

Romantik Aşk
Kişilerin birbirlerine karşı fiziksel ve diğer açılardançekici gelmesi durumunda oluşur. Bu aşk türünde bağlılık gerekli değil. Yaz aşkları gibigelecekte birlikte olmama durumu söz konusu olabilir.  

Karşılıklı Aşk
Tutku unsuru ilişkide pek söz konusu değil. Tutku,  uzun zaman sonra ilişkide derinden hissedilenbağlılığa dönüşür.

Budalaca Aşk
Filmlerdeki gibi insanlar tanışıp, ardından kısa bir süreiçerisinde evlenirler. Budalaca aşk, stresin oluşmasına uygun bir ortamyaratır. Çünkü tutku ortadan kaybolduğunda ya da azaldığında geriye yalnızcabağlılık kalır ancak o da zaman içinde gelişip, derinlik kazanabilecek bireylemdir.

Mükemmel Aşk
Pek çok insanın arzuladığı aşk türü.  Bu tür aşkı elde tutmak onu yaşamaktan dahazordur. İlişkide tutku, bağlılık ve fiziksel çekiciliği barındırır.   
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv