Aslan’dan, ulaşımda çığır açacak dört muhteşem proje

  • 0
  • 868
Yazı Boyutu:

İzmir’in marka kent olması yönünde çarpıcı projeleri ileadından sözettiren Ege-Koop Proje Merkezi, bu kez kent içi ulaşımda çığıraçacak üç yeni proje hazırladı. İzmir’e iki yeni ‘metro hattı’, hem karada hemdenizde seyahat imkanı sunan ‘Amfibi Otobüs’, ‘3 Boyutlu Tünel Otobüs’ veİzmir’i turizmde de ön plana çıkaracak ‘Hava Treni’ projelerini açıklayanEge-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Bunlar yeni nesil ulaşım sistemlerindensadece dört tanesi. Hayal et, inan, güven, çalış ve başar. İlkelerimiz bunlar”dedi. Aslan, Hava Treni Projesi için de başvuru yapılması gerektiğine dikkatçekti, “ Büyükşehir Belediyesi 2013 sonuna kadar başvuru yapmalı, aksi haldetarihi bir fırsatı kaçırırız” ifadelerini kullandı.

 

Adı Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçenAslan, Yeni Nesil Ulaşım Sistemleri başlığı altında toplanan dört projeyiHilton Oteli’nde ulusal ve yerel basının üst düzey temsilcileri ile paylaştı.Ege-Koop’un konut üretimindeki öncülüğünü kent ve ülke sorunlarına çözümlerüreten projelerle de sürdürdüğünü belirten Aslan, Proje Merkezi’nin daha öncehazırladığı Sağlık Serbest Bölgesi, Atayol ve EGEM35 projeleri ile gündemyarattığını ve artık bir marka haline geldiğini söyledi.

 

4 ULAŞIM PROJESİBİRARADA…

1998 yılında kaleme aldığı bir makalede İzmir’in en önemlisorununu trafik olarak nitelediğini geçen 15 yıllık sürede de bunun değişmediğinikaydeden Aslan, halkın toplu ulaşıma özendirilmesi için dünya kentleriyleparalel yönde çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Aslan, “ Günümüzdünyasında artık devletler değil kentler yarışmaktadır. Bu yarışta iki örnekEXPO ve olimpiyatlardır. Bir şehrin “Dünya Kenti” olmasında, uluslararasıorganizasyonlarda yarışı kazanacak düzeye gelmesinde en önemli parametrelerdenbiri ulaşım sistemidir. Eğer ulaşım sistemi ileri teknolojiden nasibinialmamışsa, trafik keşmekeşi mal ve can kaybına, zaman israfına yol açıyorsa,trafik problemi yaşanıyorsa, o kent, asla küresel kent özelliği taşıyamaz veyarışan kentler kategorisine de giremez. Bu nedenle klasörler dolusu ulaşımprojesini masaya yatırdık ve başta İzmir olmak üzere bütün bölgeyi şekillendirecek,ufkumuzu genişletecek olan yeni nesil ulaşım sistemlerinden dört tanesinikamuoyuyla paylaşmaya karar verdik. Bunlar yeni ve bağımsız metro hatları,tünel otobüsü, amfibi otobüs ve hava trenidir” dedi.

 

“2013 YILI SONUNAKADAR BAŞVURULMALI…”

Özellikle ‘hava treni projesi’nin İzmir’e küresel kentkimliği kazandıracağını, turizmi geliştireceğini ve İzmir’i ilgi odağı halinegetireceğini vurgulayan Aslan, “ABD’deki ilgili firma ile Ege-Koop ProjeMerkezi’nin yaptığı yazışma ve görüşmelerde, 2013 yılı sonuna kadar dünyada 10pilot şehrin seçileceği ve bu şehirlerde 20’şer kilometrelik deneme hatlarınınyapılacağı bilgisine ulaşıldı. Pilot şehirler arasına katılabilmek için de 2013yılı sonuna kadar ilgili firmaya, niyet mektubunu göndermek gerekmektedir. Bunuİzmir Büyükşehir Belediyesi yapmalıdır. Yeni nesil toplu ulaşım projeleri,kayıtsız kalınacak, ötelenecek ve sahipsiz bırakılacak projeler değildir.  Tam tersine elimizi çabuk tutarak, zamanyitirmeden özellikle ABD’deki firmaya ‘niyet mektubu’ gönderip ‘Hava Treni’için pilot kentler arasına girmeye aday olmamız gerekmektedir. Hava TreniProjesi, klasik ulaşım konseptinden bağımsız bir sistemdir, kara ve deniztrafiğini etkilemeden havadan körfezi dikine geçebilecek özelliği detaşımaktadır. İnşaat maliyeti ve süresi de metroya göre çok daha uygundur”şeklinde konuştu.

 

 ‘İMBAT’ İSİMLİ YENİ NESİL ULAŞIM SİSTEMLERİ:

HAVA TRENİ:

Uçan Tren, ‘çevre dostu’, ‘yeşil enerjiyle çalışan’ ve‘yüksek hızlı’ bir ulaşım sistemidir. Hava Treni, otobüsle taşımacılığa göre 40kat daha ucuz, güneş enerjisi, elektrik ve nano-manyetik enerji ile çok azenerji kullanma ve şehir içinde saatte 80 km, şehir dışında ise maksimum 300 kmhız yapabilme özelliğine sahiptir. Bu arada özel vagonları ve ambulans gibiacil hizmet araçlarını da taşıyabilen, özgün tasarımı nedeniyle sel, kasırga vedepreme karşı dayanıklı olan Hava Treni, tek merkezden kontrol edilebilen,sessiz, hızlı, 24 saat 365 gün çok yönlü hizmet verebilen; özel nitelikli birprojedir.

 

YENİ VE BAĞIMSIZMETRO HATLARI:

Bu düzenleme trafiğin yoğun olduğu bölgelerde rahatlamasağlayacak, yaklaşık 5 km’lik bölümü yer altında olan KONAK-ALSANCAK-HALKAPINARHATTI ve 3 kilometresi yer üstü, 5 kilometrelik kısmı ise yer altında olmaküzere yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki HALKAPINAR-ADLİYE-BORNOVA MERKEZ HATTIşeklinde olacaktır.


TÜNEL OTOBÜS:
‘3 BOYUTLU HIZLI OTOBÜS’ şeklinde tanımlanan ve ray üzerindehareket eden, altından normal trafik araçlarının hareketine de olanak tanıyanbu sistem, ekonomik, çevre dostu ve hızlı ulaşım özelliği taşımaktadır.1200-1400 yolcu kapasiteli ve 4-4,5 m yüksekliğinde olacak, saatte 60kilometreye kadar hız yapabilecek, yolcular üst katta yolculuk ederken,yüksekliği 2 metreden az olan otomobiller de alttan normal şekilde akacaktır.

 

AMFİBİ OTOBÜS:
Ege-Koop Proje Merkezi’nin bir başka önerisi de,Hollanda’nın Roterdam kenti taşımacılık sistemi içinde yer alan karada vedenizde yolcu taşıma özelliğine sahip AMFİBİ OTOBÜS’tür. İstanbul BüyükşehirBelediyesi, AMFİBİ OTOBÜS ulaşım sistemini muhtemelen bu ay içinde,Eyüp-Sütlüce arasında uygulamaya koyarak, ulaşım süresini 5 dakikaya indirmeyiplanlamaktadır.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sabah vardiyası ziyareti

Torbalı Belediyesi'nden Uçurtma Şenliği

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

Arşiv