Atatürk’e ayyaş diyen; milliyetçiliği ayaklar altına alan biri, Türk Milleti üzerine ant içemez...

  • 0
  • 1.228
Atatürk’e ayyaş diyen; milliyetçiliği ayaklar altına alan biri, Türk Milleti üzerine ant içemez...
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

CUMHURBAŞKANLIĞIgörevine başlamak için TBMM’de “Cumhurbaşkanı Yemini” edecek olan Recep TayyipErdoğan’a, CHP yönetiminden sert bir çıkış geldi.  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmirMilletvekili Dr. Aytun Çıray, Erdoğan’ın siyasi hayatının, “CumhurbaşkanıYemini”nin her kelimesi ile ters düştüğünü ifade etti. Çıray, “Erdoğan’ın,ihlâl ettiği Anayasal düzeni korumak için yemin etmesi inandırıcı değildir.Dürüst ol da yalan yere yemin etme” dedi.

 

Aytun Çıray, Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreni öncesindeyazılı bir açıklama yaptı. Erdoğan’ın Köşk’e yolsuzluk iddiaları yüzünden“gölgeli bir seçimin şaibeli bir Cumhurbaşkanı ” olarak çıkacağını savundu.Köşk’e çıkmadan önce de Başbakanlık’tan istifa etmediğini ve kararnamelere imzaatarak Anayasa suçu işlediğini belirten Çıray, şöyle devam etti:

 

YOK ETTİĞİN DEĞERLERİÇİN NASIL YEMİN EDECEKSİN?

“Erdoğan, bütün siyasi hayatı boyunca Cumhurbaşkanlığıyemininin her satırı, hatta her kelimesi ile ters düşmüştür. Bu ülkenininsanlarını kutuplaştırmış, ayrıştırmıştır. Peki, yeminde yer alan,‘Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına velaik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma” sözleri üzerine nasıl yemin edecek?Bu cümledeki her kelimenin temsil ettiği değerleri yok etmedi mi? Bu değerlerinve ilkelerin hangisine sadık kaldı? Soruyorum; yok ettiği bu değerlerler içinnasıl yemin edebilecek? Atatürk’e ayyaş diyen; milliyetçiliği ayaklar altınaalan biri, Türk Milleti üzerine ant içemez.”

 

BÖLÜCÜLÜĞÜ TEYİTEDİLMİŞ BİRİ, BÜTÜNLÜĞE YEMİN EDEMEZ

 Cumhurbaşkanının yemin metninde, “Devletin ve milletinbölünmez bütünlüğü”nün korunması üzerine de yemin edildiğini hatırlatan CHP’liÇıray, “Herkesi Cumhurbaşkanlığı yeminini okumaya ve üzerinde düşünmeye davetediyorum. Recep Tayyip Erdoğan, bu satırlar üzerine yemin ederse, kendisiaçısından bir formaliteyi mi yerine getirmiş olacak?” diye sordu. Çıray,Erdoğan’a seslenerek, “Yemin metnini değiştiremiyorsan, bari siyasi geçmişinletutarlı olmak için dürüst ol, yalan yere yemin etme” diye seslendi.

 

TARAFSIZ OLMAM DEDİAMA…

Cumhurbaşkanının yemin metninde yer alan tarafsızlıkilkesinin korunması için ant içildiğini de hatırlatan CHP Genel Başkan YardımcısıÇıray, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Yemin metninin son bölümünde diyor ki; ‘Üzerime aldığımgörevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, BüyükTürk Milleti ve tarih huzurunda, namusum şerefim üzerine ant içerim.’ Ben merakediyorum; Erdoğan bu yemini ederken samimi olabilecek mi? Çünkü meydanlardaCumhurbaşkanı seçilmek için düzenlediği mitinglerde ‘tarafsız olmayacağınıaçıkça söylemedi mi? Ben Erdoğan’ın yerinde olsam, kuracağım “Yeni Türkiye”ninyemin metnini okurdum. Onun için dürüst olan tavır budur.”

 

YEMİN METNİ

 Cumhurbaşkanı sıfatıyla,

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletinbölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma,

Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke veinkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma,

Milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışıiçinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanmasıülküsünden ayrılmayacağıma,

Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmekve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümleçalışacağıma,

Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefimüzerine ant içerim.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv