ATIKLARDAN OLUŞAN TASARIM RUSYA’DA

  • 0
  • 612
ATIKLARDAN OLUŞAN TASARIM RUSYA’DA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinin atık malzemelerden yaptıkları oyuncaklar, şapkalar, küçük figürler, çaputlardan oluşan kostümler, Rusya’da yeniden hayat buldu. Geçen yıl İzmir’de beğeniye sunulan “Steampunk: Retro Gelecek Sergisi” Moskova’da Open Gallery Sanat Galerisi’nde Rus sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Büyük beğeni toplayan sergi, Şubat ayı sonuna dek açık kalacak. Ruslar, Türklerin eski eşyalardan yaptığı tasarımları, kalıcı sergi olarak istiyor.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himam, vidalardan, anahtarlardan kuşlar, küçük oyuncaklar, şişe mantarlarından, kablolardan oluşturdukları bebeklerin dikkat çektiğini belirterek, “Üniversitemiz, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlimiz Nina Kertselli, serginin Moskova’da açılması için öneride bulundu. Kertselli’nin de sanatçısı olduğu Open Gallery Sanat Galerisi’nde sergimiz açıldı. Sergimiz ay sonuna kadar Moskova’da izleyicilerle buluşacak. Bizim eskilerimiz, atamadığımız anılarımız sergide Rusların parçası oldu” dedi.

‘Ruslar, Serginin Mankeni Oldu’

Tasarımların kendisinin yanı sıra Araş. Gör. Elif Tekcan, Öğ. Gör. Jörn Fröhlich, mezun Cansu İncesu, serginin küratörü öğretim görevlisi Nina Kertselli tarafından yapıldığı sergi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Himam, Rus sanatseverlerin sergi sırasında etkinlikteki şapkaları da takarak, ortamın performansa dönüştüğünü söyledi.

‘Melez Estetik Anlayışı’
Serginin çıkış noktasını 1980’lerin sonlarında bir alt kültür hareketi olarak ortaya çıkan Steampunk akımının oluşturduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Himam, şunları kaydetti:  “Steampunk akımı Sanayi Devrimi’nin makine estetiğini Viktoryen estetikle birleştiren melez bir estetik anlayışı ortaya koymuş. Bu anlayış ise son yıllarda farklı yaratıcı endüstrilerce farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bu çağdaş yorumlardan biri olarak Steampunk: Retro Gelecek Sergisi zıvanadan çıkmış bir tüketim yüzünden geleceği meçhul 21. yüzyıl dünyasına yönelik bir duyarlılık oluşturmaktadır. Atık malzemeden oluşan oyuncak bebekler ve küçük figürler ile paçavra ve çaputtan oluşan kostümler aslında ne geçmiş ne gelecek olmayan bir ötekiliğin yansımasını oluşturuyor. Sergimiz ülkemizde olduğu gibi Moskova’da da büyük bir ilgi görüyor. Rus sanatseverlerin imzalarımızı alması bizleri oldukça şaşırttı. Bu ilgi karşısında sanat galerisi sürekli sergi için tasarımlarımızı istiyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv