Avrupa’ya İzmir’den baktılar

  • 0
  • 809
Yazı Boyutu:

Mümtaz Soysal: Dünyayave Avrupa’ya İzmir’den bakmak İzmir’in özellikleri göz önünde tutulduğu zamandünyanın da benimsemesi gereken bir yaklaşımdır. 

KonakBelediyesi’nin düzenlediği ‘Avrupa’ya Bakmak’ adlı söyleşide İzmirlilerHukukçu, siyaset adamı ve usta kalem Mümtaz Soysal’la bir araya geldi. Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikteseyirciler Mümtaz Soysal’ı alkışlarla karşıladı. Milletvekilliği dönemindeSoysal’la birlikte Parlamentoda görev yapan Konak Belediye Başkanı Dr. HakanTartan, devlet adamı kimliğine dikkat çekerek, “Her zaman aradığımız,özlediğimiz devlet adamı kimliğini içinde taşıyan yaşatan bir insan MümtazHoca. Hem parlamentoda hem daha öncesi ve sonrasında da hocamız olarak herzaman ondan bir şeyler öğrendik. Ermeni tasarısı, Kıbrıs ve dışişlerindekihemen her konudaki duruşunu hep hayranlıkla izledik” dedi.

Daha iyisi olabilir
Özellikleüniversite öğrencilerinin ilgi gösterdiği söyleşide Mümtaz Soysal da masadaoturarak değil ayakta konuşacağını belirterek, “Ben ayakta ders vermeyealışığım” dedi. Soysal’ın Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısındanyola çıkılarak hazırlanan ‘Avrupa’ya Bakmak’ adlı söyleşide deneyimli siyasetçive devlet adamı, “Avrupa’ya İzmir’den bakmak en doğrusu olacak. Dünyaya veAvrupa’ya İzmir’den bakmak İzmir’in özellikleri göz önünde tutulduğu zamanpekala dünyanın da benimsemesi gereken bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.

Türkiye’ninher zaman Avrupa’ya daha yakın olmak istediğini söyleyen Mümtaz Soysal herşeyden önce Avrupa’ya bakıldığı zaman ne görüldüğünün iyi tahlil edilmesigerektiğini ifade etti. Soysal, Avrupa konusunda sürekli bir beklenti içindeolmanın yapılabilecekleri de etkilediğini belirterek şunları söyledi:“ABgörüşmeleri sürüyor ama kaplumbağa hızında gidiyor. Avrupa’yla hep görüşülür,hep müzakere edilir. Tamam bunda zararlı bir şey yok. Ama kendimizi beğendirmekiçin yaptığımız şeylerin sonucunda kendimize yakıştıramadığımız, yararsağlayamadığımız durumlara düşüyoruz. Daha iyisini başka türlü yapabilir miyiz,düşünmüyoruz.”        

Sorun bitti, sorun çıkaranlar bitmedi
Toplumlarınsorunlarını çözerken dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini savunan SoysalKıbrıs örneğinden yola çıkarak sözlerini şöyle sürdürdü:“BenceKıbrıs sorunu artık kalmamıştır. İki devlet var, sınırlar belli, yan yanayaşıyorlar. Artık başkalarının işe karışıp da illa sizi yapıştıracağızdemesinin anlamı yok. Kıbrıs sorunu aşıldı ama sorun çıkaranlar aşılmadı.İnsanlar başkalarının buldukları çözümler için zorlanıyorlarsa bu zorlamayıdaha fazla sürdürmenin anlamı yoktur. Nasıl bir devlet düzeni ortaya çıkmışsakendi olanakları ve kurallarıyla, artık her sorun o topraklarda yaşayanlarınsorunudur ve kendi kendilerine çözebilirler.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv