Avrupalı İzmir

  • 0
  • 1.015
Avrupalı İzmir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 6.Faz’ına Türkiye’den seçilen ilk belediye, İzmir Büyükşehir Belediyesioldu. İzmir bu seçimle, Avrupa’daki 9 kentten biri olmayı da başardı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği projelerle DünyaSağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 6. Faz’ına (evre) Türkiye’den seçilenilk belediye oldu. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusundakentlilere yüksek standartlı bir yaşam sağlamak ve ‘Sağlıklı Kentler’yaratmak hedefiyle çalışan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Dünya SağlıkÖrgütü 6. evresine Avrupa’da ilk seçilen kentlerden biri olmayı da başardı. DSÖUluslararası Sağlıklı Kentler Ağı’nın 6. evresine İzmir’le birlikte Almanya’nınDresden, Letonya’nın Riga ve Jurmala, Litvanya’nın Klaipedia, RusyaFederasyonu’nun Cherepovets, Norveç’in Ostfold County, Bulgaristan’ınDimitrovgrad ve Polonya’nın Lodz kentleri girmeye hak kazandı.

 

İzmir’in yeri sağlam
2009-2013 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü AvrupaSağlıklı Kentler Ağı 5.evresine üye olan İzmir, bir adım sonrasında TürkiyeSağlıklı Kentler Birliği’ne üye 49 kent arasından DS֒nün Türkiye içinbelirlediği 12 kent kotasına girmeye hak kazanarak 2014-2018 döneminde AvrupaSağlıklı Kentler Ağı arasındaki yerini sağlamlaştırdı.

İlk olarak İzmir’in kabul edildiği 6. Faz’a Türkiye’denBursa Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, Gölcük, İstanbul Kadıköy, İzmirKarşıyaka, Kırıkkale, Bursa Nilüfer, Bursa Osmangazi, Eskişehir Tepebaşı,Yalova ve Burdur belediyeleri de başvurdu.

 

Sonuç odaklı çalışma
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı, beşeryıllık dönemlerle gelişen fazlardan (evre) oluşuyor. 5. evresi 2013yılında tamamlanan projenin, 2014–2018 yıllarını kapsayan 6. evresi başladı.Her dönemde ‘sağlıklı kent’ olmayı hedefleyen kentler, uluslararası bu ağa üyeolarak belirlenen ana temalar çerçevesinde sonuç odaklı çalışmalargerçekleştiriyor. DSÖ Sağlıklı Kentler Ağı’na üyelik, resmi bir başvurusürecini takip ederek tamamlanıyor.

Bugüne kadar belirlenen konu ve dönemler şöyle:

1. Faz (1987-1992): Projede 35 kent yer aldı.Genel strateji, proje sınırlarının genişletilmesi, kentlerin sağlık hedefleriile ilgili yeni metotların geliştirilmesi ve tanıtılması oldu.

2. Faz (1993-1997): 39 kentin yer aldığı projenin buevresinde kent sağlık planları ve halk sağlığı politikalarının geliştirilmesineodaklanıldı.

3. Faz (1998-2002): 50 kentin yer aldığı projenin temelhedefi, Sağlık 21 ve Gündem 21 temelli politikaların üretilmesi ve kent sağlıkgelişim planları oldu.

4. Faz (2003-2008): 75 kentin yer aldığı projenin buevresinde sağlıklı şehir planlaması, sağlıklı yaşlanma, sağlık etkideğerlendirmesi ile aktif yaşam ve fiziksel aktivite olmak üzere 4 ana temabelirlendi.

5. Faz (2009-2013); 84 kentin yer aldığı 5. Faz’ıngenel konusu, sağlık ve tüm yerel sağlık politikalarında eşitlik olarakuygulandı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geleceğin bilim insanı lise öğrencileri tıp projeleriyle yarıştı

İZSU'da bayrak değişimi

Güne Fen İşleri Şantiyesi'nde başladı

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Arşiv