“Avrupa’nın 11’i”nde İzmir de var

  • 0
  • 577
“Avrupa’nın 11’i”nde İzmir de var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Birleşmiş Milletler tarafında başlatılan “Avrupa Pilot Kentler” programına dahil olan İzmir, kentin kültürel kalkınmasını hızlandırmak için yeni adımlar atacak. Türkiye’den sadece İzmir’in yer aldığı programa Avrupa’daki 10 kent daha katılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürebilir kalkınmada kültürün çok önemli bir yeri olduğundan hareketle, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen Avrupa Pilot Kentler Programı’na katıldı. 

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Kültür Komitesi ve Avrupa Kültür Eylemi (CAE) tarafından yürütülen ve 2.5 yıl sürecek programa Türkiye’den İzmir, Hollanda’dan Maastrich, Macaristan’dan Pecs, Belçika’dan Namur, İngiltere’den Swansea, İspanya’dan Terassa, Romanya’dan Timişoara, Polonya’dan Lodz, Portekiz’den Lizbon, İrlanda’dan Galway, Bulgaristan’dan da Gabrovo kentleri dahil oldu.

İlk çalıştay İzmir’de
Avrupa Pilot Kentler programının ilk çalıştayı ise İzmir’de düzenlendi.  Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından gerçekleştirilen organizasyon kapsamında İzmir’e gelen UCLG uzmanları, önce kentin kültür sanat mekanlarını gezdi ardından Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya katıldı. İzmir Akdeniz Akademisi’nin danışma kurulu üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yer aldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü, UCLG Kültür Komitesi Uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada, 2009 yılında düzenlenen İzmir Kültür Çalıştayı’nda alınan kararlar doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını sürdürdüğünü,  yerel kültürel gelişime sürdürülebilir bir ivme kazandırma adına Avrupa Pilot Kentler Programı’na katıldıklarını bildirdi.

5 aşamalı program
UCLG Kültür Komitesi Danışmanı Jordi Balta, programın amaçları ve hedefleriyle ilgili detaylı bir sunum yaptı. Program kapsamında “Kültür İçin Gündem 21” eylemlerinin hayata geçirileceğini vurgulayan Balta, “100 eylemimiz var. Bu eylemler kültürel haklar, miras, çeşitlilik ve yaratıcılık, kültür ve eğitim, kültür ve çevre, kültür ve ekonomi,  eşitlik ve sosyal içerme, kentsel planlama ve kamusal alan, enformasyon ve bilgi ile kültürün yönetimi olmak üzere 9 taahhütten oluşuyor. Şehirlerde birlikte yaşamanın bir kültürel boyutu var.  Kültürel özellikler, sahip olduğumuz yani insanı insan yapan şeyler.  Bunların desteklenmesi gerekiyor.  Kültürün kalkınması için özel politikalar geliştirilmeli” diye konuştu.

5 aşamalı programın şu anda birinci aşamasında olduklarını ve İzmir’in yerel durum analizini yapacaklarının altını çizen Balta, “Kentin kültürel anlamda zayıf ve güçlü yönlerini tespit edeceğiz. Zayıf yönlerin güçlendirilmesi, güçlü yönlerin daha da geliştirilmesi için ne tür faaliyetler yapılması gerektiğine bakacağız. Diğer şehirlerin elde etmiş olduğu tecrübelerden faydalanmak, aralarında bilgi alışverişi yapabilmelerini sağlamak amacıyla şehirlerarası ziyaretler olacak.  2017 yılının sonlarına doğru nasıl bir ilerleme kaydedildiğini belirlemek için büyük bir konferans düzenlenecek. Son aşama ise yapılan tüm çalışmaların, alınan kararların gerek yerel gerekse uluslararası alanda tanıtımını sağlamak olacak” diye konuştu.

Yerel yönetimler ve kültür
UCLG Kültür Komitesi Kültür ve Kalkınma Danışmanı Catherine Cullen ise yerel yönetimlerin globalleşen dünyada birbirleriyle etkileşim içinde tecrübelerini paylaşmasının önem kazandığını belirterek, “2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 80’i şehirlerde yaşayacak. O yüzden yerel yönetimlerin farklı bir yapılanma içerisine girmesi gerekiyor. Devlet yönetimleri kültüre hak ettiği değeri vermese de, yerel yönetimler kültürün ne derecede önemli olduğunu biliyorlar. Kültür, sürdürülebilir kalkınmada ekonomik, sosyal, çevresel faktörlerin yanında dördüncü ayak olmalı” diye konuştu. 

Avrupa Pilot Kentler programı kapsamında “Avrupa Pilot Kenti İzmir Konferansı” da düzenlendi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv