Baba-kız kokpitte

Çocukluğundan itibaren babası gibi pilot olmanın hayalini kuran İzmir Ekonomi Üniversiteli (İEÜ) Buse Köksal, tutkusundan bir an olsun vazgeçmeyerek hedefine ulaştı, babasıyla aynı kokpitte buluştu.

  • 0
  • 296
Baba-kız kokpitte
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çocukluğundan itibaren babası gibi pilot olmanın hayalini kuran İzmir Ekonomi Üniversiteli (İEÜ) Buse Köksal, tutkusundan bir an olsun vazgeçmeyerek hedefine ulaştı, babasıyla aynı kokpitte buluştu. Henüz 6 yaşındayken babasına ait pilot üniformasını giydiği günleri aklından çıkaramayan, çalıştığı şirketten bile istifa ederek pilotluk eğitimi için Amerika’nın yolunu tutan Köksal, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını kanıtladı. Babası Ufuk Köksal ile aynı hava yolu şirketinde çalışarak Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi dünyanın birçok noktasına birlikte uçan Buse, "Hayallerimin peşinden gitmeye üniversite sıralarında karar verdim. Çok istediğim mesleği babamla birlikte yapabildiğim için çok mutluyum. İlk uçuşumda, babamın telsizden ‘İyi inişler kızım’ demesini hiçbir zaman unutmayacağım” diye konuştu.
 
İzmirli Buse Köksal (30), henüz ilkokul çağındayken, o sırada asker olan babası Ufuk Köksal (57) gibi pilot olmanın hayalini kurmaya başladı. Ancak mesleğin tüm zorluklarını bilen Baba Köksal, başka bir mesleği seçmesi yönünde telkinde bulununca Buse Köksal da 2009 yılında İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü tercih etti. Üniversitedeki çalışmalarıyla da fark yaratan Köksal, 2014 yılında eğitimini başarıyla tamamladı.
 
İSTİFA ETTİ, HAYALİNE KOŞTU
Mezun olduktan sonra iş dünyasına atılan Köksal, bir şirkette yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladı. Eğitimdeki başarısını iş hayatında da sürdüren Köksal, içindeki pilotluk tutkusunu bir türlü dindiremedi. Radikal bir karar alarak çalıştığı şirketten istifa eden Köksal, pilotluk eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitmek istediğini babasına söyledi. Kızının bu ısrarı karşısında Ufuk Köksal da teklifi kabul ederek kızına eğitim için gereken tüm desteği sağladı. ABD’de eğitimini tamamlayarak lisansını alan Buse Köksal, 2018 yılının Haziran ayında Türkiye’ye döndü. O sırada babasının da çalıştığı hava yolu şirketinin pilot alımı yaptığını gören Köksal, zaman kaybetmeden başvuruda bulundu. Mülakatları başarıyla geçen Köksal, 2019’da yıllardır hayalini kurduğu pilotluğa kavuştu ve ilk uçuşunu Hollanda’ya gerçekleştirdi.
 
‘UÇUYORUM’ DİYEREK EVDE GEZERDİM
Uçmayı çok sevdiğini ve hayalini kurduğu mesleği yapmanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Köksal, “Küçükken babamın üniformasını giyip evde ‘uçuyorum’ diye bağırarak gezerdim. Uçmak, havada olmak benim için tutkuydu. ‘Bir gün bu heves geçer’ diyenler oldu ama bu sevdamdan hiç vazgeçmedim. Elbette babamla birlikte uçmayı hayal edemezdim ama bu ayrıcalığı, inanılmaz duyguyu yaşamak da nasip oldu. Babam benim en büyük öğretmenim, çocukluk kahramanım. Çok güvendiğim babamla yan yana aynı mesleği yapmak tarifsiz bir duygu. İlk uçuşumu yaptığım sırada babam da Trabzon’a gidiyormuş. Telsizle konuşulduğu sırada ‘iyi inişler kızım’ deyince şaşırdım, çok mutlu oldum. Hayatımın en unutulmaz anlarından biriydi diyebilirim” dedi.
 
VAZGEÇMEK KAYBETMEKTİR
Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pilotluk, çok önemli ve bir o kadar da sorumluluğu olan bir meslek. Her uçağa bindiğimde bunu hissediyorum. Konsantre oluyorum, çok sevdiğim işimi en iyi şekilde yapmaya odaklanıyorum. Yanımda babam olsa da olmasa da işime aynı ciddiyetle yaklaşıyorum. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde eğitim almak da bana çok şey kattı. Pilotluk eğitimimi ABD’de aldım ancak akademik yönden güçlü bir temeli üniversitemde attım. Üniversite döneminde çok mutluydum. Ancak pilotluk benim için bambaşka bir histi. Ben, özellikle gençlere hayallerinin, hedeflerinin peşinden gitmelerini öneriyorum. Ne olursa olsun, hayatın yeni kapılar açabildiği unutulmamalılar. Vazgeçmek, yorulmak, bir anlamda kaybetmek demek. Benim hikayem, bu açıdan güzel bir örnek.”
 
MUHTEŞEM BİR DUYGU
Baba Ufuk Köksal ise kızıyla aynı kokpitte olmanın muhteşem bir duygu olduğunu söyleyerek, “Kızım, üniversiteden önce pilot olmak istediğini söylediğinde çok sıcak bakmamıştım. Mühendis olarak da başarılı olabileceğini düşünmüştüm. Çünkü bu alanda da kapasitesi, yeteneği oldukça fazlaydı. Ancak mezun olduktan sonra bile pilotluğa ilgi gösterince ben de bu duruma kayıtsız kalmadım ve ona sonuna kadar destek oldum. Kızımla gurur duyuyorum. Çok başarılı bir pilot olduğunu objektif olarak söyleyebilirim. Kızımla birlikte uçabilmek, aynı kokpitte olmak tarifsiz ve muhteşem bir his. Dünyada eşine az rastlanır bir duyguyu yaşıyoruz. Kızımla tecrübelerimi paylaşmaya devam ediyorum. Bazen birlikte oturduğumuzda, evde yemek yediğimizde de uçuşlardan, yaşadıklarımızdan bahsediyoruz. Bunları; aynı zamanda kızım olan meslektaşımla paylaşmak çok güzel. Bir baba olarak bu duyguyu tattığım için kendimi özel hissediyorum” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv