Baba mesleği”ni seçtiler

  • 0
  • 688
Yazı Boyutu:

İzmir İtfaiyesi’nin 4 özel arama-kurtarma köpeğinden biri olan Şans’ın yavruları 6 aylık Hektor ve Giny de “babalarının izinde” ilerliyor. Labrador cinsi yavrular, yaklaşık bir yıllık özenli eğitimin ardından babalarıyla birlikte aktif göreve çıkacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir İtfaiyesi, arama-kurtarma köpekleri kadrosuna dahil etmek amacıyla iki yeni köpek yetiştiriyor. İzmir İtfaiyesi’nde görev yapan dört özel köpekten biri olan 7 yaşındaki Şans’ın yavruları 6 aylık Hektor ve Giny, köpek eğitmenleri tarafından eğitilmeye başladı. Anneleri de emekli bir arama-kurtarma köpeği olan iki yavru, baba mesleğinin ince tekniklerini şimdiden kavradı. Hektor ve Giny, 1.5 yaşına geldiklerinde babalarıyla birlikte sahada görev almaya başlayacak.
Gölcük depreminden sonra itfaiye bünyesine dahil olan, 2001 yılından itibaren de arama-kurtarma olaylarında aktif görev alan İzmir İtfaiyesi’nin köpekleri; deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında enkazdan canlı insan kurtarmak üzere sistemli bir şekilde eğitiliyor.
 
Özenle ve sabırla yetiştiriliyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü köpek eğitmeni Tahsin Sözen, itfaiye kadrosunda görev yapan Labrador cinsi dört köpekten biri olan Şans’ın dokuz yavrusundan ikisini arama-kurtarma köpeği olarak yetiştireceklerini belirtti. İki yavruyu seçerken, karanlıktan korkmama, top oynamayı ve mama yemeyi sevme gibi unsurları dikkate aldıklarını açıklayan Sözen, köpeklere yönlendirme, çeviklik, itaat ve arama-bulma ana başlıklarında eğitim verdiklerini açıkladı. Köpekleri ezber yöntemi yerine şartlı refleks tekniğiyle, ödül sistemine dayalı olarak eğittiklerini kaydeden Sözen, Hektor ve Giny’ye ilk olarak oyuncakla şartlandırarak kontrollü havlamayı öğrettiklerini ifade etti. Sözen, “Köpeklerin, içine insan yerleştirilen ‘havlama kutuları’ aracılığıyla insan kokusunu tanımalarını sağlıyoruz. Enkazın altında canlı insan bulmak için yetiştirdiğimiz köpeklerimize yön tayin etmenin yanısıra, merdiven ve kaygan zeminde büyük engelleri atlamayı ve arama-kurtarma yapmayı öğretiyoruz. Daha sonra da bu tekniklerin hepsini harmanlayarak enkazda uygulamaya geçiyoruz” dedi.
Eğitimleriyle parmak ısırtan arama-kurtarma köpeklerinin özenle ve sabırla yetiştirildiğinin altını çizen Sözen, 6 aylık yavruların yaklaşık bir yıllık eğitim aldıktan sonra diğer köpeklerle birlikte arama-kurtarma çalışmalarına katılacaklarını söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv