Başbakana kınama gönderiyorum

  • 0
  • 914
Yazı Boyutu:

“Öğrenci evlerini ahlaki denetime tabi tutma iradesi Türkiye’detutmaz. İnsan kendisi gibi bilirmiş karşısındakini, herhalde bu atasözübaşbakan için çok uygun olur.”  

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül AymanGüler, Şehir Plancıları Odası tarafından, 'Dünya Şehircilik Günü' kapsamındadüzenlenen 'Kent Yönetiminde Yeniden Yapılanma' oturumuna konuşmacı olarakkatıldı. Bütünşehir yasasına dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Güler, yasanınbaşkanlık sistemine hazırlık ve yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. 

Sözlerine ODTܒden gelen Prof. Dr. Melih Ersoy’u selamlayarakbaşlayan Güler, “Melih hoca ODTܒden geliyor, belediyenin yani şehirplanlamasından sorumlu olan kamu kurumunun saldırısına ve şiddetine uğramış birokulun hocası ve orada direnen öğrencilerin hocası, onu bu özelliği nedeniylesaygıyla selamlayarak sözlerime başlamak istiyorum” dedi. 

Başbakana bir kınama gönderiyorum diyerek konuşmasına devam edenGüler, “Öğrenci evlerini ahlaki denetime tabi tutma iradesi Türkiye’de tutmaz”dedi. ‘İnsan kendisi gibi bilirmiş karşısındakini, herhalde bu atasözü başbakaniçin çok uygun olur’ sözleri salonda bulunan dinleyiciler tarafında büyük alkışaldı. 

6360 sayılı yasa denilen şey Büyükşehir yasası değildir diyereksözlerine başlayan, bütünşehir yasasını sert bir dille eleştiren ve yasayırakamlar ile açıklayan Güler şöyle konuştu: “Bu yasanın büyükşehirle falanalakası yok. Tam adını bulamadığımız için farkı göstermek adına Bütünşehir Yasasıdedik. Bu yasa ile 16 bin 500 köyü, bin 600 belde belediyesini kapatan birsonuç gündeme geldi. Yani köylerin yüzde 50’sini, belediyelerin yüzde 54’ünükapatıyor, bunu da kalkıp hiç kimseye sormuyor. İster misin, istemez misin? Busoruyu sormak yerel demokrasinin en büyük şartı!”

 “Asıl amaç başkanlık sistemi!” 
Bütünşehir yasasındaki asıl amacın başkanlık sisteminin taşraörgütlenmesini tamamlamak olduğunu söyleyen Güler,  “Bu yasanınçıkarılması esnasında parlamentoda inanılmaz bir baskı vardı. Niye peki bukadar baskı? Nereye yetişeceğiz? O günlerde yerel seçimleri erkene almagirişimleri vardı. Sandılar ki yerel seçimleri erkene alabilecekler. Parlamento ‘olmaz zamanında yapalım kardeşim’ dedi. Sonuçta seçimler 30Mart’a kaldı ama acele bitmedi. Kardeşim niye bu kadar acele ediyorsundediğimizde? Başbakan böyle istedi diyorlar. Başbakan bu yasayı çok istedi.Bunu istemesinin nedeni; sandığı başkanlık sistemine hazırlamaktı. Başkanlıkrejimi dediğiniz yapı taşra örgütlenmesi olarak bizim kadim il idaresi kanunuile yaşamaz. Başkanlık sistemi ancak eyalet sistemi ile yürüyebilir. Başkasiyasi amaçlar için ülkede ikili hukuku; 30 ilde başka hukuk, 51 ilde başkahukuk olmak üzere inşa etmiş durumdalar” dedi. 

“Anayasa Mahkemesi bitmiştir!” 
Yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu gerekçeleri ile açıklayanGüler, “Bu yasa Anayasa aykırıdır. İrili ufaklı bir sürü yerleşim yeri ve boşarazilerden oluşan alana il denir. Kent denmez. Büyükşehir belediyesi özelyönetim biçimi olarak Anayasa’da büyük yerleşme yerleri için öngörülmüşkenbunlar kalktı iller için yaptılar. Bu yasa Anayasa’ya aykırıdır. Ben kendiadıma halen uslanmamışım demem ki, Anayasa Mahkemesi’nden iptalini bekliyordum.Anayasa Mahkemesi geçenlerde bu yasayı onayladı. Bence Anayasa Mahkemesibitmiştir. Anayasa Mahkemesi Türkiye’nin kanunlarının Anayasa’ya uygunluğunudenetleme organı olmaktan bitmiştir” dedi. 

Bütünşehir yasasının temsili demokrasiyi azalttığını söyleyereksözlerine devam eden Güler, “Bu yasa ile temsil yani geleneksel temsil 19. Ve 20.Yüzyılda öğrenilen geleneksel temsil tabanı kabul edilemeyecek şekilde daraldı.Türkiye yerelinde 220 bin civarında yerel temsilci seçiyorken bu kanunlabirlikte 100 bin yerel koltuk kırıldı. Bu yasa ile yerel demokrasiye katılmaimkanı seçilebileceğimiz koltuk sayısı azaltılarak, neredeyse yarı yarıyaortadan kaldırıldı” dedi.

  Bütünşehir yasasına dair yaptığı tespitlerde ölçek sorunuolduğunun da altını çizen Güler, Konya ile Kocaeli’nin aynı modeldeyönetilmesinin nasıl olacağını sorarak sözlerini şöyle bitirdi: “Bu yasa ilebirlikte ikinci olarak ölçek sorunu çıktı karşımıza. Türkiye’de bu yasa ile 30büyükşehir oldu. Bunlardan bir tanesi Kocaeli 3 bin km kare 2 milyondan aznüfus ve Türkiye’nin ağır sanayisi. Aynı modelle yönetilecek olan İstanbul 6000bin km kare 15 milyon nüfus Türkiye’nin finans ve hizmet merkezi. Yine aynımodelle yönetilecek olan Konya 40 bin km kare, Hollanda kadar, Belçika kadar,Türkiye’nin tahıl merkezi ve nüfusu 1 buçuk milyon civarında. Eğer bu yasa ileölçek meselesinden doğru yürüyorsanız bana birinin Konya ile Kocaeli’ni aynımantıkla yönetilmek istenmesini açıklaması gerekiyor” dedi.

 Konuşması sonrası soruları yanıtlayan Güler, bir üniversiteöğrencisinin 23 Ocak tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmayı hatırlatarak suçlamalardabulunması salonda büyük tepkilere neden oldu. Öğrencinin sorularını yanıtlayanGüler’in konuşması dinleyiciler tarafından büyük alkış aldı. 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv