BASİFED, üyeleri için vize kolaylığı istiyor

  • 0
  • 778
BASİFED,  üyeleri için vize kolaylığı istiyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, (BASİFED) üyelerinin dış ticaret hacimlerini artırarak, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaları için vize kolaylığı ve uzun süreli vize verilmesini istiyor. Üye dernek yöneticileri ve İzmir’deki konsolosları yeni yıl yemeğinde buluşturan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, AB pazarı ile ticarili ilişkileri sekteye uğratan vize konusunu gündeme getirdi.

Mancar Restoran’da yapılan toplantıya İzmir Konsolosluk Erkanı Genel Başkanı Ömer Kaplan, konsoloslar, BASİFED üyesi derneklerin Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, BASİFED’in ortak ilke ve hedefleriyle, kuruluş amaçları aynı olan bünyesindeki 9 derneğin ortak sesi olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

4-5 milyar dolar zarar

Türkiye’nin ulusal ekonomik hedeflerine ulaşmasında öncü bir çatı kuruluş olmanın temel misyonları olduğuna işaret eden Akgerman, “AB ile ABD arasında gümrük duvarlarını kaldıracak, üretim ve yatırımda yeni standartlar belirleyecek olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın müzakereleri yapılıyor. Bu anlaşmalar Türkiye dahil edilmeden yürürlüğe girerse Türkiye sadece doğrudan ithalat ve ihracat farkından yılda 4-5 milyar dolar zarar görecek. Ülkemizle benzer durumla karşı karşıya kalacak ülkelerin sıkı bir işbirliği oluşturması ile, bu anlaşmanın doğuracağı olumsuz etkilerin önemli derecede telafisi mümkün olabilir.” dedi.

Uzun süreli vize
AB ülkeleri ile ticari ilişkilerini vizelerde yaşanan sıkıntıların sekteye uğrattığını vurgulayan Akgerman, bu konuda da konsoloslardan vize kolaylığı ve üyelerine uzun süreli vize vermelerini istediklerini kaydetti. Üyelerinin BASİFED’den alacağı bir yazı ile konsolosluklara başvuru yaptığında uzun süreli vize verilmesinin Türkiye dış ticaretine büyük fayda sağlayacağını ifade eden Akgerman, “İzmir’de bulunan konsoloslardan ayrıca üyeleri ile temsil ettiklerini ülkenin işadamlarını bir araya getirmelerini istiyoruz. Sağlanacak ikili görüşmelerle iş bağlantıları yapılabilir, derneklerimize bağlı firmalara ziyaretler gerçekleştirilebilir. Böylelikle karşılıklı olarak ülke ekonomilerine katkı sağlayabiliriz” diye konuştu.

İşbirliğine hazırız
İzmir Konsolosluk Erkanı Genel Başkanı Ömer Kaplan ise, BASİFED ile her türlü ortak çalışmaya hazır olduklarına işaret ederek, vize konusunda da gerekli kolaylıkları sağladıklarını, ancak bundan sonra daha titiz davranacaklarını kaydetti. İzmir’in liman ve ticaret kenti olarak 1800’lü yıllarda dünyanın birçok ülkesinin konsolosluğunun yer aldığı bir şehir olduğuna işaret eden Kaplan, bugünde o yıllardaki gibi hareketli bir dış ticaretin oluşturulması için çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv