Basın Müzesine Gazeteci Haydar Rüştü Öktem’in “İstiklal Madalyası” hediye edildi

  • 0
  • 1.518
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yerel yönetimlerin de desteğiyle kurmayı planladıkları Basın Müzesi için anlamlı bir hediye daha geldi. Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından Gazeteci Haydar Rüştü Öktem’in “İstiklal Madalyası”nı Basın Müzesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı’ya teslim etti.

Basın Müzesi’ni sonsuza kadar aydınlatacak
Prof. Dr. Arıkan madalyayı teslim ederken, hem sözlü hem de yazılı metinle şu ifadeleri kullandı; “Bu beyaz şeritli istiklal madalyası Anadolu Gazetesi Sahibi ve Başyazarı Haydar Rüştü Öktem(1890-1951)’indir. Madalyayı taşıma hakkı yasal olarak oğlu Aydın Öktem’in idi. Fakat Haydar Rüştü üzerine yaptığım araştırmalar ve adının İzmir Gürçeşme’de bir liseye verilmesi için gösterdiğim çabalardan ötürü Aydın Öktem, Hüseyin Türkmenoğlu’nun tanıklığında madalyayı bana verdi. Madalyanın beratı bulunamamıştır. Bir basın mensubunun bu onurlu madalyasının basın müzesini sonsuza kadar aydınlatmasını dilerim”

Basının gazilik belgesi olacak
Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı ise, Prof. Dr. Arıkan’a teşekkür ederek, Anadolu Basınının bir adının da “Gazi Basın” olduğunu, Büyük Önder Atatürk’ün talimatlarıyla 3 gazetenin yayınlandığı ve kendisinin de bu gazetelerde yazılar yazdığını hatırlatarak, “Türk Basını ülkesinin kurtuluşu için, çok olumsuz koşullarda dahi görevini yerine getirerek gazilik ünvanını kazanmıştır. Müzemizi aydınlatacak bu madalya aynı zamanda basınımızın gazilik belgesi olacak. Üniversite çevreleri ve kentimizden müze oluşumu açısından çok olumlu mesajlar alıyoruz. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Candeğer Yılmız ve Cemiyet Başkanımız Sayın Atilla Sertel büyük bir çaba içinde. Dileğimiz biran önce merkezi bir yerde bina sahibi olmak. Onun için de yerel yönetimlerden müjdeli haber bekliyoruz” dedi.

Haydar Rüştü Öktem(1890-1951)
Gazeteci-Yazar Haydar Rüştü Öktem yükseköğrenimini Selanik Hukuk Mektebi’nde tamamladı. Edebiyat öğretmenliği yaptı. Selanik düşün ve sanat dergilerinde yazdı. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce İzmir’e yerleşti. Anadolu gazetesini satın aldı. İzmir’in işgalinden sonra gazeteyi Antalya’da çıkardı. Yazılarıyla ulusal savaşımı destekledi. Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İzmir’e döndü, gazetesinin yayımını sürdürdü. Denizli, Tunceli ve İzmir’den milletvekili seçildi.
Antalya’da basın hayatı, 1920 yılında Haydar Rüştü (Öktem) Beyin, “Antalya’da Anadolu” isimli gazeteyi yayınlaması ile başladı. Bu gazete, Millî Mücadele süresince önemli görevler yerine getirdi. Antalya İl’inin merkezinde, çıkardığı “Antalya’da Anadolu” gazetesini, daha bir çok gazete ve derginin yayını takip etti. İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv