Başkan Diyarbakır’a gitti, Antakya’ya da gitsin

  • 0
  • 973
Yazı Boyutu:

İzmir Fuarı’nda gerçekleştirilen “Özgür MikrofonSöyleşileri”nin konuğu olan Enver Aysever, “Başkan Kocaoğlu’nun Diyarbakırgezisi çok önemli. Ben isterim ki, Başkan kalksın Antakya’ya da gitsin. Oradakiinsanların da koluna girsin. Antakya Belediye Başkanı’nı da buraya çağırsın vedesin ki ‘Barış kentine hoş geldin. Sen barış kentinin belediye başkanısın,orada savaş olmaz’ desin” şeklinde konuştu.


82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda en beğenilenetkinliklerinden biri haline gelen “Özgür Mikrofon”da çok yönlü çalışmaları iledikkat çeken tiyatrocu, yönetmen, yazar, program yapımcısı Enver Ayseverİzmirlilerle buluştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun daizlediği söyleşide, ülke ve dünya gündeminden önemli başlıklarla birlikte Geziolayları,  eğitim sistemi, sağlık sistemi,  şehiryaşantısında konutların nasıl hapishanelere dönüştüğü, kredi ve taksitler, özelokullar, tüketim çılgınlığı, yaşam koçluğu, YÖK uygulamaları, ODTܒde yaşananolaylar, medya ve siyaset gibi geniş bir yelpazede düşüncelerini anlatanAysever, konuşmasında özellikle kadınların toplum içindeki kurtarıcı rölünedeğindi. Aysever, Türkiye’de kadınların yaşam koşullarının giderekağırlaştığına da dikkat çekti.

Aysever özetle şunları söyledi:  “Yaşamayı seven, konuksever ve geldiğiniz zaman yaşamsevincini hızla size aktaran bir kent İzmir. İzmir için tutucu, milliyetçi vsdiyenler oldu. Ben İzmir’in vatan sevgisinin milliyetçilik ilekarıştırıldığını, İzmir’in yaşam biçimini savunmak için saldırıldığınıdüşündüm. İzmir’deki insanların Türkiye’deki hiç kimseyle sorunu olmaz. İzmirözgür yaşamanın kentidir. Kürt meselesinin çözümünün de İzmir’den geçtiğinidüşündüm. İzmir’deki insanın kendini öteki olarak hissettirmemek gerektiğinidüşündüm. Ve hatta daha da ileriye gittim; belki de Kürt siyasetininfigürlerinin burada kendisini anlatması gerektiğini, İzmirlilerin deDiyarbakır’da kendisini anlatması gerektiğini düşündüm.  Çünkü  ancakentellektüel hayat geliştiği zaman sorunların aşıldığını düşündüm ve hala böyledüşünüyorum.”

İtiraz edebilmek
Konuşmasında toplumda oluşturulmaya çalışılan ayrıştırmayada değinen Enver Aysever, “Eğer bir toplum herhangi bir sebepten dolayıüzerinde baskı, otoriterlik duygusu taşıyorsa ve bir toplumun insanları yaniörneğin kadınları, örneğin Alevileri, solcuları, yoksulları ve giderek dahabüyük kitlesi ve mazlumların sayısı inanılmaz bir şekilde artıyorsa ve birülkede  neredeyse düşünmek kabahat, yazmak suç ve dayak yemek,cezalandırılmak meşru hale geliyorsa, o zaman itiraz etmek gerekir. BenTürkiye’de yaşan bir insan olarak kılık kıyafet nedeniyle bir kimsenin iyi yada kötü olduğunu anlayacak güçte değilim. Ben bir kimsenin mezhebi nedeniyleiyi ya da kötü olduğunu anlayacak durumda değilim. Ben bir kimsenin dini ya damilliyeti nedeniyle de iyi ya da kötü olduğunu anlayacak bir kimse değilim.Benim bir tane ölçüm vardır. O ölçü de vicdandır. Türkiye net bir şekilde artıkvicdanlılar ve vicdansızlar olarak ayrılmıştır. Ahlaklılar ve ahlaksızlardaolduğu gibi. Ve vicdanlı olanlar toprağına, insanına, bitkisine sahip çıkanlar,saygı duyanlar bir yanda olmalı ve itiraz etmelidirler. Ben bize dayatılan vebence çok da trajik olan ayrımların işin esasını kaçırmak için özel olarakkurgulandığı kanaatindeyim; bunun tekrar altını çizmek isterim. Ve zaman zamanpopülizmin, gerçeği söyleyememenin prim yaptığını, bundan dolayı da ağırbedeller ödediğini düşünüyoruz. 


Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız burada. Bana göre Başkan AzizKocaoğlu’nun buradan kalkıp Diyarbakır’a giderek, Diyarbakır’daki insanı daburaya davet ederek, aynı toprağın insanları olduğumuzu ve aslında dökülenkanın bizim çocukların kanı olduğunu anımsatması, çok önemli bir icraattır. Benisterim ki, Başkan kalksın Antakya’ya da gitsin. Oradaki insanların da kolunagirsin. İzmir’in dostluğunu, sevgisini götürsün. AKP’li Antakya BelediyeBaşkanını da buraya çağırsın ve desin ki ‘Barış kentine hoş geldin. Sen dehatırla barış kentinin belediye başkanısın, orada savaş olmaz’ desin bence buçok önemli” dedi.    Söyleşinin sonunda Başkan Aziz Kocaoğlu, Enver Aysever’ekatkılarında dolayı teşekkür plaketi verdi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv