Başkan’ın Atina hamlesi

  • 0
  • 1.129
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yunanistanİzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ile görüştü. “Yunanistan’ın EXPO’daİzmir’e oy vermeyeceği” şeklindeki söylemlere rağmen son dakikaya kadar umudunuyitirmeyeceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, bu çerçevede Atina BelediyeBaşkanı’na bir mektup yazacağını açıkladı. Ziyarette İzmir BüyükşehirBelediyesi’nin tarihi eserlerin kente kazandırılması yönünde çizdiğipolitikadan övgüyle bahseden Tsakiris, Yeşildere’deki İlyas Peygamber Kilisesiiçin de restorasyon talebinde bulundu.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yunanistanİzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris’i ağırladı. İzmir’in gelişmesiyle vegüzelliğiyle yakından bağlantılı olan Başkan Kocaoğulu’nu ziyaret etmektenkeyif aldığını belirten Tsakiris, “Görüşmemiz her zaman olduğu gibi dostaneortamda geçti. Bu kadar tecrübeli bir politika insanıyla her zaman fikirdanışma ortamında bulunmak beni mutlu ediyor” dedi. Görüşmede tarihi yapılarınrestorasyonu ile İzmir’in EXPO adaylığına destek konuları ele alındı.

Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Uçan Yol projesikapsamında Yeşildere’deki İlyas Peygamber Kilisesi’nin yıkılacağısöylentilerinin yayıldığını aktaran Başkonsolos, “Sayın Başkanın eski eserlerhakkında çizdiği bir politika var. Bu manastırın ve kilisenin akıbeti, bupolitika içerisinde son derece başarılı bir şekilde İzmir’e kazandırılacağındaneminim. İnşallah bir an önce olur; İzmir insanı ve turistler bunun hayrınıgörür” diye konuştu.

 

“Ayavukla gibi yaparız”
Eski eserlerin kentte kazandırılması konusundahassasiyetlerini belirten Başkan Kocaoğlu ise “Yeşildere’de askeri bölgedekalan İlyas Peygamber Kilisesi’nin viyadükler dolayısıyla yıkılacağı şeklindebir duyum alınmış.  Ancak binanıntescilli olduğu ve yıkılmayacağı bilgisi geldi. Bu binanın restorasyonu içinbizden katkı istediler. Bunun için öncelikle Yunanistan Kültür Bakanlığı’nınmuhatabı Türk Kültür Bakanlığı’ndan bunu talep etmesi gerekiyor. Askeriyedenyer alındıktan sonra İzmir Valiliği’yle beraber, buradaki restorasyon fonundanprojeleri yaparız. Tıpkı Ayavukla Kilisesi, Harem-Selamlık, Emir Sultan Türbesi, Beit Hillel Sinagogu ve daha birçok eserde olduğu gibi kentimizin bir değeri olarak  restore eder; kentimize, ülkemize ve dünyainsanlığına kazandırırız” dedi.

 

“Son dakikaya kadar umutluyum”
Görüşmede, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı ve Yunanistan’ıntavrı da gündeme geldi. Tsakiris, “EXPO hakkında Yunanistan’ın kararı bizi aşanve uluslararası politika düzeyinde olan bir karar. İki halkın arasındakidinamik, hem ticarette hem de insani ilişkilerde güçlü olan bağlar hiçbirşekilde zedelenmez. Oylamalar şimdiye kadar yaptığımız uğraşların vebaşardığımız yolun değişmesinde etkili olmayacaktır. İlişkilerimiz çok iyiyoldaydı ve öyle de kalacaktır” diye konuştu.

Başkan Aziz Kocaoğlu ise Yunanistan’ın EXPO için İzmir’edestek vermesi konusunun yeniden değerlendirilebileceği inancını halayitirmediğini belirterek, “Sayın Başkonsolos lütfedip ziyaret ettiler. EXPOkonusunda iyi niyet dileklerini, başarı dileklerini ilettiler. Her iki ülkenindostluğu için hep birlikte çalışacağımızı dile getirdiler. Biz de aynıdüşünceyi paylaşıyoruz. Kendisine de bu inceliğinden dolayı teşekkür ediyorum.Ayrıca Atina Belediye Başkanı’na EXPO için samimi dileklerimizi içeren bir  mektup kaleme almaya karar verdim. Değerlimeslektaşıma EXPO’nun Türkiye kadar Yunanistan adalarına ve kıyılarına katkısıolacağını, ekonomik canlılık getireceğini de hatırlatıp desteklerini talepedeceğim. Ben Yunanistan’ın oyu konusunda son dakikaya kadar umutlu olmakistiyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv